Indus (rasi lintang)

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Jump to navigation Jump to search
INDUS

Peta Indus
Cekakan Ind
Genitif Indi
Asensio rekta 21
Deklinasi −55
Area 294 derajad pesagi (#49th)
Lintang utama 3
Lintang
Bayer/Flamsteed
16
Lintang
mawa planèt
2
Lintang padhang 0
Lintang cedhak 1
Lintang paling padhang The Persian (α Ind) (3.11m)
Lintang paling cedhak Epsilon Indi ( tc)
Obyèk Messier none
Udan météor none[1]
Rasi lintang
sing wewatesan
Microscopium
Sagittarius (corner)
Telescopium
Pavo
Octans
Tucana
Grus
Katon antara lintang +15° lan −90°.
Katon paling cetha ing wektu 21.00 jroning sasi September.
'

Indus inggih punika salah satunggaling jinis rasi lintang ingkang mapan wonten ing belahan langit sisih kidul. Rasi lintang Indus punika kalebet wonten ing kalih welas rasi lintang ingkang dipuntliti déning navigator Walanda, Pieter Dirkszoon Keyser lan Frederick de Houtman, lajeng dipundamel peta déning astronom Walanda Petrus Plancius. Rasi lintang Indus sepisanan dipungambar wonten ing atlas Johann Bayer Uranometria ing taun 1603.[2][3]

Lintang-lintang[besut | besut sumber]

Rasi lintang Indus gadhah tlatah ingkang ambanipun kirang langkung 294 drajat persegi lan ngewrat satunggal lintang ingkang dipunmangertosi minangka planit-planit. Rasi lintang Lacerta punika saged dipuntingali ing garis lintang antawisipun +15° lan-90° lan paling saée dipuntingali ing jam 9 dalu ing salebeting sasi September.

Lintang ingkang paling padhang wonten ing rasi lintang Lacerta punika inggih lintang alpha Indi, satunggaling lintang raksasa oranye ing sistem multi lintang, kanthi magnitudo ingkang saged katingal ingg 3,11. Tiyang Arab nyebat lintang punika kanthi sebatan Al Nair (iluminasi). Lintang punika ugi dipunmengertosi minangka bangsa Persian déning misionaris Jesuit ing pungkasaning abd kaping 17. Lintang punika mapan wonten ing jarak ingkang tebihipun kirang langkung 100 taun cahya saking bumi.

Beta Indi inggih punika lintang ingkang paling padhang nomer kalih wonten ing rasi lintang punika, ingkang kalebet raksasa padhang tipe K kanthi magnitodo 3,658 Lintang sanèsipun ingakng wonten ing rasi lintang Indus inggih punika lintang epsilon Indi, ingkang tebihipun kirang langkung 11,82 taun cahya lan kalebet lintang ingkang paling caket kaliyan bumi. Lintang punika kalebet jinis kurcaci oranye kanthi sepasang kurcaci coklat ingkang ngorbit wonten ing lintang punika. Epsilon Indi inggih kalebet satunggaling objek ingkang narik kawigatosanipun kanggé dipunsinau wonten ing SETI (Search for Extra-Terrestrial Intelligence).[4][5]

Indus ugi gadhah sapérangan objek langit pérangan lebet ingkang dipunremeni déning para astronom. Ic 5152 inggih satunggaling galaksi boten aturan ingkang mapan wonten ing jarak 5,8 milyar taun cahya saking bumi. NGC 7041 lan NGC 7090 inggih kalih galaksi ingkang saged dipuncathet wonten ing rasi lintang Indus.

Indus taksih kalebet satunggal kulawarga saking rasi lintang Johann Bayer, sesarengan kaliyan rasi lintang Hydrus, Dorado, Volans, Apus, Pavo, Grus, Phoenix, Tucana, Chamaeleon lan Musca. Rasi lintang Indus ugi dipunkiteri déning rasi lintang sanèsipun kados ta rasi lintang Microscopium, Sagittarius, Telescopium, Pavo, Octans, Tucana lan Grus.[6]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ Anonymous (February 3, 2007). "Meteor Showers". American Meteor Society. Dijupuk 2008-05-07. 
  2. ^ Bakich, Michael E. (1995). The Cambridge Guide to the Constellations. Cambridge University Press. ISBN 0-521-44921-9. 
  3. ^ Sawyer Hogg, Helen (1951). "Out of Old Books (Pieter Dircksz Keijser, Delineator of the Southern Constellations)". Journal of the Royal Astronomical Society of Canada 45: 215. Bibcode:1951JRASC..45..215S. 
  4. ^ Burnham, Robert; Luft, Herbert A. (1978). Burnham's Celestial Handbook: An Observer's Guide to the Universe Beyond the Solar System. Courier Dover Publications. ISBN 0-486-23568-8.  Cite nganggo paramèter lawas |coauthors= (pitulung)
  5. ^ Lawton, A. T. (1975). "CETI from Copernicus". Spaceflight 17: 328–330. Bibcode:1975SpFl...17..328L. 
  6. ^ Indus(dipunundhuh tanggal 18 Pebruari 2013)

Cithakan:88 rasi lintang modhern