Gunung Gedhé

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Gunung Gedhé
Èlevasi 2,958 metres (9,705 ft)

Gunung Gedhé (panulisan ing Basa Indonésia: Gunung Gede), iku kalebu gunung kang ana ing Pulo Jawa, Indonésia.[2] Gunung Gedhé dunungé ana ing laladan Taman Nasional Gede Pangrango, kang kalebu salah sijiné saka lima taman nasional kang pisanan dibiwara ing Indonésia ing taun 1980.[2] Gunung iki ana ing tlatah telu kabupatèn, ya iku Kabupatèn Bogor, Cianjur lan Sukabumi, dhuwuré gunung iki ya iku 1.000 - 3.000 m. dpl, lan ana ing lintang 106°51' - 107°02' BT lan 64°1' - 65°1 LS.[2] Suhu rata-rata ing pucuk gunung Gede 18 °C lan yèn ing wayah bengi suhu pucuk kira-kira 5 °C, curah udan rata-rata 3.600 mm/taun.[2] Gerbang kang utama mara ing gunung iki ya iku saka Cibodas lan Cipanas.[2]

Objek Panaliten[besut | besut sumber]

Gunung Gedhé kalebu gunung kang kas lan unik, amarga iku, Gunung Gedhé didadèkaké salah sijiné laboratorium alam kang agawé para paneliti seneng karo Gunung Gedhé.[3]

Ana ing taun 1819, C.G.C. Reinwardt wong kang kaping pisan bisa mendaki Gunung Gedhé, sateruse disusul déning F.W. Junghuhn (1839-1861), J.E. Teijsmann (1839), A.R. Wallace (1861), S.H. Koorders (1890), M. Treub (1891), W.M. Docters van Leeuwen (1911); lan C.G.G.J. van Steenis (1920-1952) wis gawé werna-werna wit-witan kanggo dhasar nyusun buku The Mountain Flora of Java kang diterbitake taun 1972.[3]

Gunung Gedhé uga duwé werna-werna ékosistem ya iku formasi-formasi alas submontana, montana, subalpin; sarta ékosistem tlaga, rawa, lan savana.[3]

Obyèk Wisata[besut | besut sumber]

Gudung Gedhé utawa Taman Nasional Gede Pangrango uga kalebu objek wisata alam kang éndah lan akèh dikunjungi déning wisatawan domestik lan internasional.[3].Kayata:

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ "Gede". Global Volcanism Program. Smithsonian Institution. Dijupuk 2006-12-19. 
  2. ^ a b c d e Wisata Gunung Gede - Pangrango (Dipuntingali tanggal 30 Juni 2011)
  3. ^ a b c d e f g Taman Nasional Gunung Gede Pangrango (Dipuntingali tanggal 30 Juni 2011)