Dhaptar lintang ing rasi lintang Volans

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
rasi lintang volans

Pratélan lintang ing rasi lintang volans inggih punika satunggaling pratélan ingkang ngêwrat nama- nama lintang ingkang wontên ing rasi lintang Volans. Ing ngandhap punika inggih lintang-lintang ingkang wontên ing rasi bintang Volans Volans inggih punika salah satunggaling konstelasi ingkang wonten ing sisih kidul saking hemisphere. Konstelasi Volans punika sepisanan dipuntepangaken déning astronom saking Walanda inggih punika Petrus Plancius nalika abad kaping 16 sakng asiling observasi déning penjelajah Walanda Pieter Dirkszoon Keyser lan Frederick de Houtman.[1] Volans inggih punika salah satunggaling konstelasi ingkang dipunwedalaken déning kartografer ingkang asalipun saking Jerman inggih punika Johann Bayer's ingkang wonten ing langit atlas Uranometria ing taun 1603. Bayer nyebat konstelasi punika kanthi sebatan Piscis Volans ("the flying fish"). Volans nggambaraken satunggaling wujud iwak ingkang mabur, satunggaling tipe iwak ingkang kapanggih wonten ing toya ing laladan tropis. Astronom saking Jerman, inggih punika Johannes Kepler ugi nyebat konstelasi punika kanthi sebatan Passer, ingkang tegesipun "manuk pipit". Konstelasi Volans punika gadhah satunggaling areé ingkang ambanipun kirang langkung 141 persegi derajat lan ngewrat satunggaling lintang ingkang asring dipunmangertosi minangka satunggaling planit. Konstelasi Volans punika saged dipuntingali wonten ing latitude ing antawisipun +15° lan -90° saha wekdal ingkang paling saé kanggé ningali inggih ing jam 9 dalu, ing sadangunipun sasi Maret. Lintang ingkang palling padhang ingkang wonten ing konstelasi punika inggih [8948] beta Volantis, satunggaling lintang ingkang ageng sanget kanthi variabel oranye, kirang langkung 108 taun cahya tebihipun. Volans ugi ngewrat kalih lintang binary ingkang sanget narik kawigatosan, inggih punika [8963]-[8949] gamma lan [8953] epsilon Volantis. Gamma Volantis ngewrat [8949] raksasa oranue (gamma-2) lan [8963] kuning radi pethak ing deret utama (gamma-1) kanggé pendhampingipun. Volans ugi ngewrat objek langkit ingkang lebet dipunawasi. NGC 2442/2443 inggih satunggaling galaksi spiral ing tengahan, ingkang dpunpanggihaken déning Sir John Herschel nalika abad kaping 19. Kanthi gadhah magnitudo 11,3, galaksi punika katingal éndah, lemes lan alit. Punika ngewrat kumpulan awan ingkang ngewrat gas ingkang dipuntunjuk déning HIPASS J0731-69, ingkang boten gadhah lintang lan medalipun kanthi jalaran wontenipun distorsi, ingkang katingal keganggu déning satunggaling galaksi pendhamping ingkang boten katingal. Volans punika kagunganipun kulawarga rasi lintang Bayer Johann sesarengan kaliyan Hydrus, Dorado, Apus, Pavo, Grus, Phoenix, Tucana, Indus, Chamaeleon lan Musca. Déné konstelasi ingkang gadhah watesan langsung kaliyan Volans inggih punika Carina, Pictor, Dorado, Mensa, lan Chamaeleon.

Nama B F HD HIP RA Dec vis.
mag.
abs.
mag.
Jarak (tc) Sp. class Kondisi Nama
lain
Asal
basa
Arti
β Vol β 71878 41312 08j 25m 44.25d −66° 08′ 11.5″ 3.77 1.17 108 K2IIIvar 飛魚三 Cina bintang kaping tiga wonten ing rasi Iwak Terbang[2]
γ2 Vol γ2 55865 34481 07j 08m 44.82d −70° 29′ 57.1″ 3.78 0.59 142 G8IIIvar bintang ganda dengan γ1 Vol 飛魚二 Cina bintang kaping kalih wonten ing rasi Iwak Terbang
ζ Vol ζ 63295 37504 07j 41m 49.20d −72° 36′ 22.1″ 3.93 0.86 134 K0III 飛魚六 Cina bintang kaping enem wonten ing rasi Iwak Terbang
δ Vol δ 57623 35228 07j 16m 49.83d −67° 57′ 25.8″ 3.97 −2.56 660 F6II 飛魚五 Cina bintang kaping gangsal wonten ing rasi Iwak Terbang
α Vol α 78045 44382 09j 02m 26.80d −66° 23′ 45.0″ 4.00 1.09 124 Am 飛魚一 Cina bintang kaping sapisan wonten ing rasi Iwak Terbang
ε Vol ε 68520 39794 08j 07m 55.84d −68° 37′ 01.7″ 4.35 −2.12 642 B6IV
70514 40680 08j 18m 18.78d −65° 36′ 47.7″ 5.06 0.27 296 K1III
53501 33682 06j 59m 50.58d −67° 55′ 01.2″ 5.18 0.44 290 K3III
θ Vol θ 74405 42425 08j 39m 05.13d −70° 23′ 11.9″ 5.19 0.86 239 A0V
η Vol η 71576 41003 08j 22m 04.52d −73° 24′ 00.2″ 5.28 0.09 356 A0/A1IV/V
κ1 Vol κ1 71046 40817 08j 19m 49.00d −71° 30′ 54.0″ 5.33 −0.06 390 B9III/IV pérangan dari sistem bintang κ Vol 飛魚四 Cina bintang kaping sekawan wonten ing rasi Iwak Terbang
76143 43414 08j 50m 34.68d −66° 47′ 35.6″ 5.34 1.74 171 F5IV
ι Vol ι 51557 32912 06j 51m 26.98d −70° 57′ 48.5″ 5.41 −0.76 558 B7IV
72337 41451 08j 27m 16.79d −70° 05′ 36.9″ 5.51 0.80 285 A0V
κ2 Vol κ2 71066 40834 08j 20m 00.56d −71° 30′ 19.7″ 5.63 0.21 395 A0p pérangan dari sistem bintang κ Vol, sistem tiga bintang
γ1 Vol γ1 55864 34473 07j 08m 42.34d −70° 29′ 50.4″ 5.68 2.41 147 F2 bintang ganda dengan γ2 Vol
64484 38210 07j 49m 41.00d −66° 11′ 45.5″ 5.78 0.04 458 B9V
77887 44283 09j 01m 08.49d −68° 41′ 02.1″ 5.89 −0.95 762 M1III
71863 41321 08j 25m 51.62d −64° 36′ 02.4″ 5.95 0.75 358 G8/K0III
75171 42895 08j 44m 30.05d −65° 49′ 32.5″ 6.03 2.12 198 A9V
50002 32332 06j 44m 55.67d −70° 26′ 01.6″ 6.10 −0.33 629 K3III
76270 43351 08j 49m 50.14d −72° 33′ 04.5″ 6.10 −3.84 3165 A3m...
73468 41907 08j 32m 41.88d −73° 21′ 25.1″ 6.11 0.77 381 G8III
63584 37720 07j 44m 13.10d −69° 49′ 17.8″ 6.16 0.70 403 A0IV/V
62153 36914 07j 35m 21.66d −74° 16′ 30.0″ 6.33 −1.01 959 B9
66920 39041 07j 59m 15.78d −73° 14′ 38.8″ 6.33 0.84 409 A3III
75116 42850 08j 43m 54.33d −68° 12′ 41.9″ 6.33 −1.21 1052 K3III:
49947 32222 06j 43m 36.73d −73° 07′ 04.7″ 6.36 0.81 420 G8III
63513 37773 07j 44m 43.88d −66° 04′ 19.4″ 6.37 −0.12 648 G6/G8III
60150 36346 07j 28m 51.40d −64° 30′ 35.2″ 6.38 −0.22 681 K5III
55151 34270 07j 06m 14.30d −68° 50′ 15.3″ 6.47 0.54 501 K0III
59640 35946 07j 24m 37.11d −71° 28′ 14.7″ 6.49 2.04 253 A3V
49268 31977 06j 40m 57.56d −71° 46′ 30.3″ 6.50 0.88 433 K1IIICN...
HD 76700 76700 43686 08j 53m 55.52d −66° 48′ 03.6″ 8.13 4.25 195 G6V memiliki planit (b)
Gliese 293 07j 53m 08.48d −67° 47′ 31.6″ 14.08 22.53 DQ9 Proxima Volantis

Uga delengen[besut | besut sumber]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ Volans (dipunundhuh tanggal 12 Pebruari 2013)
  2. ^ salah satunggaling rasi lintang miturut bangsa Cina