Daerah Operasi IX Jember

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Daerah Operasi IX Jember
PT Kereta Api Indonesia (Persero)
Daerah Operasi IX Jember
Kantor Daop/Divre
PropinsiJawa Wetan
KabupatènJember
KecamatanPatrang
KelurahanJemberlor
AlamatDalan Dahlia 2
Informasi liyan
Punggelan Daop/DivreJR
Setatsiyun paling dhuwur+524 m (Mrawan)
LayananDeleng ing ngisor.
Karakteripun jalurJalur datar, umume jalur gunung; sistem pasinyalan isih mekanik lan mung bagian cilik sing uwis diganti dadi elektronik
Batas kalajon paling dhuwur sing diizinkè40 s.d. 90 km/jam
Peta rute
Peta DAOP IX JR 1101.png

Daerah Operasi IX Jember utawa biasa disingkat dadi Daop 9 Jember utawa Daop IX JR, yaiku salah sawijineng daerah operasi sing ana ing lingkungan PT. Kereta Api Indonesia (Persero). Daop IX Jember uga Daop-Daop liane dipimpin karo seorang Vice President (VP)/Kepala Daerah Operasi (Kadaop) sing tanggung jawab langsung marang Direksi PT Kereta Api Indonesia.

Daop IX wonten ing ujung wetan Pulo Jawa lan berkantor pusat ing Jember, tepate ning Dalan Dahlia 2; cedhak karo Setatsiyun Jember.

Setatsiyun-setatsiyun utama sing wonten ing Daop IX yaiku Setatsiyun Jember, Ketapang, Probolinggo, Pasuruan, Kalisat, lan Kalibaru. Daop IX nduwe siji depo lokomotif, yaiku Depo Lokomotif Jember, sarta loro subdepo lokomotif, yaiku Subdepo Probolinggo lan Ketapang. Subdepo Probolinggo kadang kala nglayani lokomotif sepur luar biasa (KLB) sing nglintas/beroperasi ing Daop IX, sawetara Subdepo Ketapang nglayani lokomotif-lokomotif kagungane depo liya utawa kagungane Depo Jember dewe pasca dinas karo sepur-sepur sing dioperasikan dening Daop IX utawa Daop liya.

Setatsiyun sepur[besut | besut sumber]

Jalur Aktif

Jalur Setatsiyun Kelas Kadhuwuran Status
Bangil-Kalisat Kraton (KN) III/cilik ? Ora Aktif
Pasuruan (PS) II +3 m Aktif
Rejoso (RO) III/cilik +6 m
Grati (GI) +16 m
Nguling (NL) ? Ora Aktif
Bayeman (BYM) +6 m Aktif
Probolinggo (PB) I +5 m
Jati (JI) III/cilik +12 m Ora Aktif
Jorongan (JOR) Halte +36 m
Leces (LEC) III/cilik +48 m Aktif
Malasan (MLS) +138 m
Ranuyoso (RN) +248 m
Klakah (KK) II +193 m
Buwek (BWK) Halte ? Ora Aktif
Randuagung (RDA) III/cilik +98 m Aktif
Kaliboto (KLO) +51 m Ora Aktif
Jatiroto (JTR) +29 m Aktif
Sumberbaru (SBB) Halte +36 m Ora Aktif
Tanggul (TGL) II +30 m Aktif
Bangsalsari (BSS) III/cilik +49 m
Petung (PET) +49 m Ora Aktif
Rambipuji (RBP) II +52 m Aktif
Mangli (MI) III/cilik +62 m
Jember (JR) Gedhe tipe B +89 m
Arjasa (AJ) III/cilik +141 m
Kotok (KTK) +176 m
Kalisat (KLT) I +265 m
Kalisat - Ketapang Ledokombo (LDO) III/cilik +370 m
Sumbersalak (SBS) Halte +422 m Ora Aktif
Sempolan (SPL) III/cilik +469 m Aktif
Garahan (GRN) +514 m
Mrawan (MRW) +524 m
Kalibaru (KBR) I +428 m
Krikilan (KKL) Halte +361 m Ora Aktif
Glenmore (GLM) III/cilik +342 m Aktif
Kempit (KMP) +322 m Ora Aktif
Sumberwadung (SWD) +312 m Aktif
Kalisetail (KSL) I +272 m
Temuguruh (TGR) II/sedang +196 m
Singojuruh (SGJ) III/cilik +169 m
Rogojampi (RGP) I +89 m
Kabat (KBT) III/cilik +47 m Ora Aktif
Banyuwangi Kota (BWI) I +82 m Aktif
Argopuro (AGO) III/cilik +56 m
Ketapang (KTG) Gedhe Tipe C +7 m

Layanan sepur[besut | besut sumber]

Sepur panumpang sing wonten ing pengoperasian Daop IX Jember per 10 Februari 2021 yaiku:

Nomor sepur Jeneng sepur Rute Kelas Lokomotif Depo sepur
179-182 Mutiara Wetan Ketapang-Surabaya Gubeng-Yogyakarta pp Eksekutif & Ekonomi Premium CC201/CC203/CC206 Ketapang (KTG)
287-290 Sri Tanjung Ketapang-Surabaya Kota-Lempuyangan pp Ekonomi CC201/CC203/CC204
313-316 Tawang Alun Ketapang-Bangil-Malang Kotalama pp CC201/CC203
379-382 Pandanwangi Ketapang-Jember pp Ekonomi Lokal

Sepur panumpang sing diladeni Daop IX Jember, nanging ing ngisor pengoperasian Daop liya, yaiku:

Nomor sepur Jeneng sepur Rute Kelas Lokomotif Depo sepur Oprator
111-114 Ranggajati Cirebon-Surabaya Gubeng-Jember pp Eksekutif & Bisnis CC206 Cirebon (CN) Daop III Cirebon
115-118 Wijayakusuma Cilacap-Surabaya Gubeng-Ketapang pp Eksekutif & Ekonomi Premium Purwakerta (PWT) Daop V Purwakerta
247-250 Logawa Purwakerta-Surabaya Gubeng-Jember pp Bisnis & Ekonomi CC201/CC203
317-318 Probowangi Surabaya Gubeng-Ketapang pp Ekonomi Sidotopo (SDT) Daop VIII Surabaya
681-686 Komuter Surabaya–Pasuruan pp Surabaya Kota-Pasuruan pp Komuter Ekonomi -

Pratuduh rujukan[besut | besut sumber]

Daerah Operasi
Daerah Operasi I Jakarta
Daerah Operasi II Bandung
Daerah Operasi III Cirebon
Daerah Operasi IV Semarang
Daerah Operasi V Purwakerta
Daerah Operasi VI Yogyakarta
Daerah Operasi VII Madiun
Daerah Operasi VIII Surabaya
Daerah Operasi IX Jember