Daerah Operasi II Bandung

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Daerah Operasi II Bandung
PT Kereta Api Indonesia (Persero)
Daerah Operasi II Bandung
Kantor Daop/Divre
PropinsiJawa Kulon
KuthaBandung
KecamatanSumurbandung
KelurahanBabakanciamis
AlamatDalan Stasiun Selatan No. 25 Bandung [1]
40181
Informasi liyan
Punggelan Daop/DivreBD
Setatsiyun paling dhuwur
  1. +848 m (Nagreg)
  2. +818 m (Lebak Jero)
LayananDeleng ing ngisor
Karakteripun jalur
Batas kalajon paling dhuwur sing diizinkè60 s.d. 80 km/jam

Daerah Operasi II Bandung utawa disingkat dengan Daop 2 Bandung utawa Daop II BD yaiku salah sawijineng daerah operasi perkeretaapian Indonesia, ing ngisor lingkungan PT. Kereta Api Indonesia (Persero) sing ana ing ngisor Direksi PT Kereta Api Indonesia dipimpin karo seorang Vice President (VP) sing ana ing ngisor lan bertanggung jawab marang Direksi PT Kereta Api Indonesia.

Daop II Bandung marupakan daerah operasi karo rangkaian sepur Stainless Steel akeh dewe diantara daerah operasi liya sing nglayani macem-macem tujuan saking arah Bandung menyang kulon utawa menyang wetan.

Daerah Operasi II Bandung nduwe lima setatsiyun gedhe, diantarane Setatsiyun Bandung, Setatsiyun Kiaracondong, Setatsiyun Tasikmalaya, Setatsiyun Cimahi, dan Setatsiyun Banjar, sedangken setatsiyun kelas menengah diantarane yaiku Setatsiyun Cicalengka, Setatsiyun Rancaekek, Setatsiyun Purwakarta Setatsiyun Padalarang, Setatsiyun Cipeundeuy, Setatsiyun Cianjur, Setatsiyun Ciamis, lan Setiap Cibatu.

Daerah Operasi II nduwe jalur sing seluruhe nglintasi pegunungan lan dikenal sebagai Daop sing nduwe akeh jembatan lan terowongan, baik sing aktif utawa ora aktif. Konstruksi jembatan sepur ing Daop iki arupa rangka baja lan beton.[2] Jembatan terpanjangnya sing aktif, jembatan Cikubang, dadi daya tarik tersendiri bagi wisatawan lan pecinta sepur ing Indonesia lan dunya. Sementara itu, Daop iki dadi daop papan jembatan sepur terpanjang di Indonesia, jembatan Cikacepit, [3] sarta terowongan paling dawa, terowongan Wilhelmina, ing jalur nonaktif Banjar-Cijulang.

Wonten loro perbatasan watara Daerah Operasi II Bandung karo Daerah Operasi I Jakarta terletak watara Setatsiyun Cibungur karo Setatsiyun Cikampek ing arah lor lan ing arah kulon terletak watara halte Ranji karo Setatsiyun Sukabumi, sedangken batas watara Daerah Operasi II Bandung karo Daerah Operasi V Purwakerta terletak watara Halte Rancakole karo Setatsiyun Langen.

Ciri khas Daop 2 Bandung yaiku wonten pengiringan lagu kedhatengan lan kamangkatan sing di aransemen karo Railfans Cianjur lagu ciri khas di Daop 2 Bandung ialah:

  1. Sabilulungan
  2. Karatagan Pahlawan
  3. Manuk Dadali
  4. Ayun Ambing

Pratuduh rujukan[besut | besut sumber]

  1. "Situs Resmi PT. Kereta Api". Dibukak ing 17-10-12. Check date values in: |accessdate= (pitulung)
  2. Majalah KA Edisi Mei 2015
  3. Kondisi Jembatan Cikacepit Pangandaran Kian Memprihatinkan