Bono

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Bono

Bono nalika taun 2009 Fèstival Film Tribeca
Latar wuri
Jeneng Paul David Hewson
Alias Bono
Asal Dublin, Républik Irlandia
Génré Rock, post-punk, rock alternatif
Pegawéyan Musisi, penyanyi-panulis lagu, aktivis, filantropi
Instrumèn Vokal, gitar, harmonika
Taun aktif 1975–saiki
Magepokan karo U2
Situs wèb www.u2.com
Alat musik
Gretsch Irish Falcon

Paul David Hewson (lair 10 Mei 1960), ditepungi kanthi jeneng panggung Bono ( /ˈbɒn/ BON-oh), iku penyanyi Irlandia, musisi, kapitalis ventura lan kamanungsan paling dikawruhi amarga dadi vokalis utama saka band Dublin kanthi basis rock U2. Bono lair lan gedhé ing Dublin, Irlandia, lan sekolah ing Mount Temple Comprehensive School ing ngendi dhèwèké ketemu calon bojoné, Alison Stewart, lan ing tembé mburi dadi anggota U2.[1][2][3] Bono nulis mèh kabèh lirik U2, asring migunakaké téma-téma sosial lan agama, lan sok-sok téma pulitik.[4][5] Sakwéné taun-taun awalé, lirik-lirik Bono mènèhi kontribusi kanggo nada mbrontak lan spiritual U2.[4] Minangka band diwasa, lirik-liriké dadi luwih kainspirasi déning pengalaman pribadi bebarengan karo anggota U2.[2][4]

Ing sanjaban band, dhèwèké wis kolaborasi lan rekaman karo akèh seniman,[6][7][8] arupa direktur pangleksana lan mitra pangleksana Elevation Partners,[9] lan wis dianyaraké lan nduwèni The Clarence Hotel ing Dublin karo The Edge.[10][11] Bono uga akèh ditepungi amarga aktivitasé ngenani Afrika, ing ngendi dhèwèké madegaké DATA, EDUN, ONE Campaign lan Product Red.[2][12] Dhèwèké wis ngorganisasi lan main ing sapérangan konsèr sing nguntungaké lan wis ketemu karo pulitisi-pulitisi sing duwé pangaruh.[12][13][14] Bono wis dialembana lan dikritik amarga aktivitasé lan gegandhèngané karo U2.[15][16][17] Dhèwèké wis dinominasikaké kanggo Nobèl Perdamaian, diwènèhi kinurmatan satriyo déning Ratu Elizabeth II saka Britania Raya, lan, déning Bill lan Melinda Gates, dijenengi Time Person of the Year nalika taun 2005, [15][18][19] ing antarané bebungah lan nominasi liyané.

Babad slira[sunting | sunting sumber]

Bono lair ing Rotunda Hospital, Dublin, tanggal 10 Mei 1960.[20] Dhèwèké digedhèkaké ing Northside pinggiran Finglas[21] karo kakangné, Norman Robert Hewson (wolung taun luwih tuwa saka Bono), déning ibuné Iris (née Rankin), sawijining anggota saka Gréja Irlandia lan bapakné, Brendan Robert "Bob" Hewson, kang nganut agama Katulik Roma.[1][2] Wong tuwané awalé sarujuk yèn anak mbarepé bakal dianutaké Anglikan lan anak kaloroné mèlu Kalutik.[22] Senajan Bono anak kaloro, dhèwèké uga mèlu leladiné Gréja Irlandia bebarengan ibu lan kakangné.[22]

Dhèwèké sinau ing Glasnevin National School, sekolah dhasar sing ana ing kana.[23] Bono umur 14 taun nalika ibuné ninggal tanggal 10 September 1974 sakwisé nandhang aneurisma utek nalika panguburan bapakné.[2] Akèh lagu-lagu U2, kalebu "I Will Follow", "Mofo", "Out of Control", "Lemon", lan "Tomorrow", munjeraké kawigatèn marang prastawa sédané ibuné.[2][24][25] Lagu-lagu liya munjeraké kawigatèn marang téma mangsa silik vs kadiwasan, kayadéné "Into the Heart," "Twilight", lan "Stories for Boys."[citation needed]

Bono nekani Mount Temple Comprehensive School, sawijining sekolah multi-denominasi ing Clontarf. Sakwéné mangsa bocah lan remaja, Bono lan kanca-kancané iku bagéyan saka geng dalanan surealis sing arané "Lypton Village". Bono ketemu karo salah siji kanca cedhakké, Guggi, ing Lypton Village.[citation needed] Geng iku duwé kabiyasan mènèhi jeneng julukan. Bono duwé sapérangan jeneng: pisanan, dhèwèké iku "Steinvic von Huyseman", banjur mung "Huyseman", diterusaké karo "Houseman", "Bon Murray", "Bono Vox of O'Connell Street", lan pungkasané mung "Bono".[2]

"Bono Vox" iku owah-owahan saka Bonavox, sawijining tembung Latin sing ateges "swara sing apik." Dhèwèké dijuluki "Bono Vox" déning kancané, Gavin Friday. Awalé, Bono ora seneng marang jeneng iku. Nanging, nalika dhèwèké nyinaoni tembung iku pertalané "swara sing apik", dhèwèké nampa sesebutan iku. Hewson uga dikawruhi minangka "Bono" wiwit pungkasan taun 1970an. Senajan dhèwèké migunakaké Bono minangka jeneng panggung, keluwarga cerak lan kanca-kanca uga ngrujuk dhèwèké minangka Bono, kalebu pepadha anggota band.[2] Nalika bojoné nuduhaké dhèwèké minangka Bono, nalika guneman karo dhèwèké, bojoné nyebut dhèwèké 'B' adhedhasar saka Bono.

Kauripan pribadi[sunting | sunting sumber]

Bono bebrayan karo Alison Hewson (née Stewart).[3] Pasangan iki duwé anak papat: anak wadoné iku Jordan (lair 10 Mei 1989) lan Memphis Eve (lair 7 Juli 1991) lan anak lanangé iku Elijah Bob Patricius Guggi Q (lair 17 Agustus 1999) lan John Abraham (lair 20 Mei 2001).[26]

Bono mèh ora tau katon ing ngarep umum tanpa kacamata. Nalika Rolling Stone wawancara, dhèwèké nélakaké:

[Aku duwé] mripat sing banget sensitif marang cahya. Yèn sawijining wong njupuk fotoku , Aku bakal ndeleng lampu kilat sedina nutuk. Mripat tengenku abuh. Ana panyumpelan ing kana, marakaké mripatku akèh abangé. Dadi iku bagéan rias, bagéan privasi lan bagéan sensitif.[27]

Taun 2002, dhèwèké kacathet minangka salah siji 100 Warga Inggris Paling Gedhé jroning jajak pendhapat sing dilakokakaké ing kalangan masarakat umum,[28] sanajan sejatiné dhèwèké iku wong Irlandia.

Ing sasi Mei 2010, Bono ngalami tatu balung mburi nalika nyiapaké tur U2 sabanjuré, lan digawa menyang sawijining klinik Jerman ing Munich kanggo bedhah saraf darurat.[29][30] Kabèh pèntas ing Amérika Lor ditundha lan dijadwalaké manèh taun 2011.[31][32]

Taun 2004, Bono diwènèhi gelar kinurmatan Doktor Ukum saka Univèrsitas Pennsylvania.[33]

Bono dinobataké minangka siji saka 17 seniman Irlandia sing bisa dibombongaké déning Irish Post nalika tanggal 9 April 2013. [34] Kalawarti Time meringkataké dhèwèké ing papan ka-8 ing dhaptar "Selebriti Paling Duwé Pangaruh" taun 2013; dhèwèké iku siji-sijiné pawongan saka indhustri musik sing ana ing Top 10. [35]

Karir musik[sunting | sunting sumber]

U2[sunting | sunting sumber]

Artikel utama: U2

Nalika tanggal 25 September 1976, Bono, David Evans ("The Edge"), Dik seduluré, lan Adam Clayton nanggapi sawijining iklan ing papan pariwara ing Mount Temple sing dipasang déning Larry Mullen Jr., padha-padha mahasiswa kanggo mbentuk sawijining band rock.

Kolaborasi[sunting | sunting sumber]

Saliyané karyané bebarengan karo U2, dhèwèké wis kolaborasi karo Frank Sinatra,[6] Johnny Cash,[7] Willie Nelson,[36] Luciano Pavarotti,[37] Sinéad O'Connor,[38] Green Day, Roy Orbison,[39] Bob Dylan,[8] Tina Turner,[40] B.B. King lan Zucchero.[41][42][43] Dhèwèké wis gawé rekaman karo Ray Charles,[44] Quincy Jones, Kirk Franklin,[45] Bruce Springsteen,[46] Tony Bennett,[47] Clannad,[48] The Corrs,[49] Wyclef Jean,[50] Kylie Minogue,[51] Carl Perkins,[52] Jay-Z lan Rihanna, sarta dilapuraké ngrampungaké duet sing durung dirilis karo Jennifer Lopez.[53] Ing album eponymous Robbie Robertson taun 1987, dhèwèké main gitar bass lan vokal.[54] Ing album eponymous sawisé patiné Michael Hutchence taun 1999, Bono ngrampungaké rekaman "Slide Away" minangka duet karo Hutchence.[55]

Bono lan The Edge uga nulis musik lan lirik kanggo film musikal Broadway Spider-Man: Turn Off the Dark. Ing tanggal 25 Mei 2011, sawijining single kanthi judhul "Rise Above 1" déning Reeve Carney sing nampilaké Bono lan The Edge dirilis sacara digital.[56] Vidéo musiké dirilis tanggal 28 Juli 2011.[57]

Delengen uga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

Réferènsi[sunting | sunting sumber]

Cathetan sikil
  1. ^ a b "U2 Biography—Bono". Macphisto.net. 2006. http://www.macphisto.net/theband/biography/bonobio.html. Retrieved 3 May 2007.
  2. ^ a b c d e f g h Assayas, Michka (2005). Bono on Bono: Conversations with Michka Assayas. London: Hodder & Stoughton. ISBN 0-340-83276-2.
  3. ^ a b "Adam Clayton biography – U2 bassist". atU2.com. http://www.atu2.com/band/adam/. Retrieved 19 November 2010.; Moss, Vincent. "The Unforgettable Sire", 24 December 2006. diaksès tanggal 19 November 2010. ; McIntosh, Elise. "In Music and Love, U2 Has Staying Power", 3 October 2006. 
  4. ^ Kaluputan sitat (pangutipan) Tag <ref> ora absah; ora ditemokaké tèks kanggo ref mawa jeneng ATU2comBonoBio
  5. ^ Kaluputan sitat (pangutipan) Tag <ref> ora absah; ora ditemokaké tèks kanggo ref mawa jeneng Stockman
  6. ^ a b Simon, S. (Host). (13 November 1993). Weekend Edition Saturday. Washington, DC: National Public Radio.
  7. ^ a b Lost Highway Records. (10 October 2005). "News". Retrieved 5 May 2007, from
  8. ^ a b Bono (1984, 10 August). BONO, BOB AND VAN. Hot Press
  9. ^ Billboard.biz
  10. ^ Kaluputan sitat (pangutipan) Tag <ref> ora absah; ora ditemokaké tèks kanggo ref mawa jeneng EPPDF
  11. ^ Kaluputan sitat (pangutipan) Tag <ref> ora absah; ora ditemokaké tèks kanggo ref mawa jeneng ClarenceHotel
  12. ^ Kaluputan sitat (pangutipan) Tag <ref> ora absah; ora ditemokaké tèks kanggo ref mawa jeneng NationalPrayerBreakfast
  13. ^ Kaluputan sitat (pangutipan) Tag <ref> ora absah; ora ditemokaké tèks kanggo ref mawa jeneng Time1986
  14. ^ Kaluputan sitat (pangutipan) Tag <ref> ora absah; ora ditemokaké tèks kanggo ref mawa jeneng 05312005RollingStone
  15. ^ Kaluputan sitat (pangutipan) Tag <ref> ora absah; ora ditemokaké tèks kanggo ref mawa jeneng 2006Nobel
  16. ^ Kaluputan sitat (pangutipan) Tag <ref> ora absah; ora ditemokaké tèks kanggo ref mawa jeneng Grammy
  17. ^ Kaluputan sitat (pangutipan) Tag <ref> ora absah; ora ditemokaké tèks kanggo ref mawa jeneng tax_shelter
  18. ^ Kaluputan sitat (pangutipan) Tag <ref> ora absah; ora ditemokaké tèks kanggo ref mawa jeneng 122306BBC
  19. ^ Kaluputan sitat (pangutipan) Tag <ref> ora absah; ora ditemokaké tèks kanggo ref mawa jeneng PersonoftheYear
  20. ^ Wall, Mick (2006). Bono: In the Name of Love. Andre Deutsch Ltd. p. 17. ISBN 978-0-233-00177-7.
  21. ^ Kaluputan sitat (pangutipan) Tag <ref> ora absah; ora ditemokaké tèks kanggo ref mawa jeneng Bono_-_Evening_Herald
  22. ^ a b Dunphy, Eamon (1987). Unforgettable Fire: The Definitive Biography of U2. New York: Warner Books.
  23. ^ Matthews (2008), p. 8
  24. ^ McCormick, Neil. "Growing Up With U2", 1 January 1997. 
  25. ^ Schruers, Fred (May 1983). "U2: Small Victories in a Rock and Roll Struggle of Sound and Emotion Report". Musician Magazine.
  26. ^ "Bono — Biography". IMDb. http://www.imdb.com/name/nm0095104/bio. Retrieved 19 November 2010.
  27. ^ Wenner, Jann (3 November 2005). "Bono – The Rolling Stone Interview". Rolling Stone (986).
  28. ^ "100 great British heroes", BBC News, British Broadcasting Corporation, 21 August 2002. diaksès tanggal 19 November 2010. 
  29. ^ "Bono's back surgery puts U2 dates in jeopardy", The BBC, 21 May 2010. diaksès tanggal 21 May 2010. 
  30. ^ "Bono Discharged From Hospital". U2.com. 25 May 2010. http://www.u2.com/news/title/bono-discharged-from-hospital.
  31. ^ "North American Leg Postponed". U2.com. 25 May 2010. http://www.u2.com/news/title/north-american-leg-postponed.
  32. ^ "North American Dates Will Be Rescheduled In 2011". U2.com. 25 May 2010. http://www.u2.com/news/title/north-american-dates-will-be-rescheduled-in-2011.
  33. ^ http://www.upenn.edu/pennnews/article.php?id=603
  34. ^ http://www.irishpost.co.uk/entertainment/17-irish-artists-to-be-proud-of
  35. ^ http://www.forbes.com/sites/dorothypomerantz/2013/03/14/oprah-winfrey-tops-our-list-of-the-most-influential-celebrities
  36. ^ U2. (1998). Slow Dancing. On If God Will Send His Angels [CD-Single]. New York: Island Records.
  37. ^ Louie, R. (6 February 1996). Short Takes. Buffalo News. Retrieved 3 May 2007, from Opera man Luciano Pavarotti wants to be hip
  38. ^ Voyer, R. (1 October 2005).. Splendid. Retrieved 3 May 2007, from Splendid Magazine reviews Sinéad O'Connor splendidezine.com
  39. ^ Orbison, R. (1989). "She's a Mystery to Me". On Mystery Girl [CD]. London: Virgin Records.
  40. ^ Various Artists. (1995). Goldeneye. On Goldeneye: Original Motion Picture Soundtrack [CD]. New York: Virgin Records
  41. ^ Cithakan:Cite album-notes
  42. ^ Kissel, Howard. "Platinum Tenor Meet Opera Sensation Andrea Bocelli, Italy's 'Young Pavarotti'", Daily News (New York), 6 August 1998. diaksès tanggal 17 February 2011. 
  43. ^ U2. (1988). When Love Comes to Town. On Rattle and Hum [CD]. New York: Island Records.
  44. ^ U2 Wanderer. (Unknown last update). U2 Discography—Q's Jook Joint. Retrieved 4 July 2007
  45. ^ Kirk Franklin. (1998). Lean on me. On THE NU NATION PROJECT [CD-Album]. Inglewood: GospoCentric Records.
  46. ^ Stanley, A. (19 May 2007). Bruce Springsteen: THE RISING TOUR 2003-2003 FINAL TOUR STATISTICS. Retrieved 4 July 2007
  47. ^ TonyBennett.net. (Unknown last update). Tony Bennett, Columbia Records. Retrieved 4 July 2007
  48. ^ U2tour.de. (Unknown last update). In A Lifetime (Clannad & Bono). Retrieved 4 July 2007
  49. ^ Cashmere, P. (14 April 2004). The Corrs Record Another Bono Song. Undercover Media. Retrieved 4 July 2007, from undercover.com.au
  50. ^ U2Wanderer.org. (Unknown last update). U2 Discography—New Day Single. Retrieved 4 July 2007
  51. ^ Kylie's Bono Moment | Kylie Minogue | News | MTV UK. Mtv.co.uk (2006-11-13). Retrieved on 13 February 2011.
  52. ^ Cithakan:Allmusic
  53. ^ Barile, L.A. (28 March 2003). PASSAGES: Jennifer Lopez's Latest Duet. People. Retrieved 4 July 2007
  54. ^ Robbie Robertson. (1987). Sweet Fire of Love. On Robbie Robertson [CD-Album]. Santa Monica: Geffen Records.
  55. ^ Williams, L. (2006) Michael Hutchence's Brother Praises Kylie And Bono for their discretion and respect 15 August 2006. Retrieved 6/6/07.
  56. ^ Rise Above 1 by Reeve Carney feat. Bono and the Edge | Rolling Stone Music | Album Reviews. Rollingstone.com (2011-05-26). Retrieved on 29 July 2011.
  57. ^ 'Spider-Man' star Reeve Carney in new video with Bono, the Edge Latimes.com (2011-07-28) Retrieved on 29 July 2011.
Bibliografi

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]

Cithakan:U2

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Bono&oldid=861139"