Boa wit Amérika

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Boa wit Amérika
Emerald Tree Boa Wrapped on a Branch 2480px.jpg
Boa hijau Khatulistiwa, Corallus caninus
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Animalia
Filum: Chordata
Subfilum: Vertebrata
Klas: Reptilia
Ordho: Squamata
Subordho: Serpentes
Famili: Boidae
Subfamili: Boinae
Génus: Corallus
Daudin, 1803
Sinonim
  • Corallus - Daudin, 1803
  • Corallus - Daudin, 1803
  • Corallus - Daudin, 1803
  • Xiphosoma - Wagler, 1824
  • Chrysenis - Gray, 1860
  • Xenoboa - Hoge, 1953[1]

Boa Amérika wit (latin: Corallus asalé saka tembung "weasel"="watu karang") iku salah sawijining jinis saka ula boa uwit kang ana ing Amérika Tengah lan Kidul. Sing jeneng umum ing basa Inggris yaiku Neotropical wit boas.[2]

Gambaran[besut | besut sumber]

Awak saka ula iki dawa, langsing, lan sirahe gedhe. Mata sing gedhe kanthi pupil vertikal kang katon cetha. Kabeh jinis saka genus iki manggon ing wit-witan lan aktif ing wayah wengi.Ula iki nduweni sensor panas ing sela-sela lambé (labial), organ iki digunakake kanggo ndeteksi panggonane memangsan sing liwat lumantar energi tpanas (kalor) sing sumirat saka awake memangsan iku. Memangsan utamane yaiku manuk.

Pasebaran geografis[besut | besut sumber]

Sumebar ana ing Amérika Tengah, Amérika Kidul lan pira-pira pulo-pulo ing Hindhia Kulon. Ing Amérika Tengah, padha ana ing Honduras, Guatemala, Nikaragua, Costa Rica lan Panama. Ing Amérika Kidul sumebar ing Kolombia, Ecuador, wilayah  Amazon, Peru, Bolivia, Brasil, Venezuela, Langkawi Margarita, Trinidad, Tobago, Guyana, Suriname, lan Guyana prancis. Ing Hindhia Kulon, sumebar ing pulo Saint Vincent, Grenadines (Bequia, Ile Quatre, Baliceaux, Mustique, Canouan, Maryeau, Uni Pulo, Petit Martinique, lan Carriacou), Pulo Grenada lan ing Kapuloan Windward (Lasser Antilles).

Spesies[besut | besut sumber]

Sawetara iki wus ana 9 spesies.

  • Corallus annulatus (COPE, 1876)
  • Corallus batesii (GRAY, 1860)
  • Corallus blombergi (RENDAHL & VESTERGREN, 1941)
  • Corallus caninus (LINNAEUS, 1758) - Boa hijau Khatulistiwa
  • Corallus cookii GRAY, 1842
  • Corallus cropanii (HOGE, 1953)
  • Corallus grenadensis (BARBOUR, 1914)
  • Corallus hortulanus (LINNAEUS, 1758) - Boa pohon Amazon
  • Corallus ruschenbergerii (COPE, 1876)

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. McDiarmid RW, Campbell JA, Touré T. 1999. Snake Species of the World: A Taxonomic and Geographic Reference, vol. 1. Herpetologists' League. 511 pp. ISBN 1-893777-00-6 (series). ISBN 1-893777-01-4 (volume).
  2. "Corallus". Sistem Informasi Taksonomi Kaintegrasi. Dijupuk 4 July 2008. 

Informasi lebih pepak[besut | besut sumber]