Bawang godhong

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Jump to navigation Jump to search
Delengen uga: Scallion
Bawang godhong
Batun.jpg
Allium fistulosum pada suatu pertanian
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Plantae
Dhivisi: Magnoliophyta
Klas: Liliopsida
Ordho: Asparagales
Famili: Alliaceae
Génus: Allium
Spésies: Allium fistulosum
Sinonim[1][2]
  • Allium bouddae Debeaux
  • Allium fistulosum var. caespitosum Makino
  • Allium fistulosum var. giganteum Makino
  • Allium kashgaricum Prokh.
  • Allium saxatile Pall.
  • Allium wakegi Araki
  • Cepa fissilis Garsault
  • Cepa fistulosa (L.) Gray
  • Cepa ventricosa Moench
  • Kepa fistulosa (L.) Raf.
  • Phyllodolon fistulosum (L.) Salisb.
  • Porrum fistulosum (L.) Schur

Bawang godhong (Allium fistulosum L.; Inggris: Welsh onion utawi Japanese bunching onion) inggih punika salah satunggalipun bawang perennial. Aran sanès wonten basa manca kanggé wit-witan punika kalebet green onion, spring onion, scallion, escallion, lan salad onion, ingkang saget gadhah teges jamak, amargi dipun-ginakaken kanggé sakpérang wit ingkang sami, utawi wit bawang godhong bènten saking génus Allium. Spésiès punika estu mémper ganda lan raosipun kaliyan bawang bombai ingkang limrah dipunagem, Allium cepa, lan sampun wonten hibrida ing antawisipun wit-witan kekalih. Bawang godhong mboten awujud bulb, lan godhong-godhongipun growong wonten satengaipun ("fistulosum" tegesipun "growong") lan scapes. Varietas wiyar bawang godhong mèmper kaliyan bawang prei, pramila dipunagem tembung Jepang 'negi', wondéné varietas ingkang langkung sakedhik sami kaliyan chive. Kathah bawang godhong ingkang wonten sisikipun kanthi wujud clump perennial evergreen.[3][4] Kajawi kanggé bumbu wonten masakan, bawang godhong ugi saget dipun-ginakaken minangka wit-witan hias.[5][6][7][8][9][10][11]

Aran Inggris[besut | besut sumber]

Wonten sujarahipun, bawang godhong misuwur minangka cibol.[12] Wonten Cornwall dipunsebat minangka "chibbles".

Aran Inggris "Welsh onion" awujud salah satunggalipun misnomer wonten basa Inggris modern, amargi Allium fistulosum sanès saking Wales sarta mboten limrah dipunagem wonten masakan Wales (Allium ijo ingkang limrah ing Wales inggih punika bawang prei, A. ampeloprasum, inggih punika sayuran nasional Wales). Aran "Welsh" nglestantunaken teges aslinipun saking basa Inggris kuna (Old English) "welisc", utawi Old German "welsche", ingkang tegesipun "manca" (kados déné wal- wonten "walnut", ingkang gadhah asal usul ingkang sami). Spésiès punika saking Asia, bokmenawi Siberia utawi Tiongkok. Wonten ing Wales, "spring onion" (bawang usum semi) gadhah variasi dhialèk, jibbon utawi sibwn ('syibun') ingkang asalipun saking basa Perancis 'ciboule.' Spésiès niki ugi dados alamiah ing Alaska lan Northwest Territories ing Kanada, sarta sumebar ing sawenèh panggènan ing Amérika Sarékat.[13][14]

Kanggé masakan[besut | besut sumber]

Ing tlatah kilèn, bawang godhong mliginipun kaginaaken minangka scallion utawi "salad onion", nanging ugi dipunagem ing sawenèh panggènan, mliginipun Asia Timur.[15]

Asia[besut | besut sumber]

Bawang godhong saget dados salah satunggalipun bahan masakan Asia, mliginipun Asia Wétan lan Asia Tenggara. Bawang godhong punika ugi kaginaaken wonten Tiongkok, Jepang lan Koréa, saéngga wonten basa Inggris kasebat "Japanese bunching onion". Wonten ing Jepang dipunsebat negi. Bawang bombai dipuntepangaken wonten Asia Wétan ing abad 19, nanging A. fistulosum tetep paling misuwur.[15]

Kaginaaken wonten miso soup, negimaki,[16] lan masakan sanèsipun, adatipun dipuniris tipis-tipis lan lajeng disawuraken supados langkung éndah, kados ta wonten ing teriyaki utawi takoyaki.

Jamaika[besut | besut sumber]

Dipunsebat minangka escallion,[17] bawang godhong punia salah satunggalipun bahan wonten ing masakan Jamaika, dicampur kaliyan thyme, scotch bonnet pepper, bawang putih lan allspice (kasebat "pimenta"). Resèp ngagem escallion kadhang kala nedahaken bilih bawang prei minangka sulih wonten salad. "Jamaican dried spice mixtures" ingkang ngagem escallion dipunsadé komersial.

Rusia[besut | besut sumber]

Bawang goghong kaginaaken ing Rusia nalika usum semi kanggé nambah godhong-godhongan ijo wonten ing.

Gladri[besut | besut sumber]

Ugi pirsani[besut | besut sumber]

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. ^ Tropicos
  2. ^ The Plant List
  3. ^ Floridata: Allium fistulosum
  4. ^ Thompson, Sylvia (1995). The Kitchen Garden. Bantam Books. 
  5. ^ Agroteknologi: Klasifikasi dan Morfologi Bawang Daun, dipundhut 4 Mèi 2017
  6. ^ Materi Pertanian: Ciri-ciri Tanaman Bawang Daun, dipundhut 4 Mèi 2017
  7. ^ Belalang Tue: Nama Latin dan Klasifikasi Bawang Daun, dipundhut 4 Mèi 2017
  8. ^ SambadaFarm: Benih Loncang / Bawang Daun (Allium fistulosum), dipundhut 4 Mèi 2017
  9. ^ Jurnal UGM:Jurnal UGM - Bawang Daun, dipundhut 4 Mèi 2017
  10. ^ Kabupatèn Karo: Potensi Pertanian Daerah-Bawang Daun, dipundhut 4 Mèi 2017
  11. ^ Pikiran Rakyat: Petani Bawang Daun Dirundung Cuaca Mendung, dipundhut 4 Mèi 2017
  12. ^ Ward, A: The Encyclopedia of Food and Beverage, New York, 1911. Retrieved January 5, 2007.
  13. ^ Flora of North America v 26 p 244.
  14. ^ BONAP (Biota of North America Project) floristic synthesis, Allium fistulosum
  15. ^ a b Fritsch, R.M.; N. Friesen (2002). "Chapter 1: Evolution, Domestication, and Taxonomy". In H.D. Rabinowitch and L. Currah. Allium Crop Science: Recent Advances. Wallingford, UK: CABI Publishing. k. 18. ISBN 0-85199-510-1. 
  16. ^ "Recipe-Chicken Negimaki-NYTimes.com". The New York Times. August 13, 2010. Dijupuk September 15, 2012. 
  17. ^ "Ministry of Agriculture and Lands Standard Specification for Escallion" (PDF). Ministry of Agriculture and Fisheries, Jamaica. April 1987 (revised June 1999). Dijupuk August 20, 2010.  Priksa gandra date ing: |date= (pitulung)

Pranala njawi[besut | besut sumber]