Auguste Escoffier

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Georges Auguste Escoffier
Lair 28 Oktober 1846
Villeneuve-Loubet, Perancis
Tilar donya 12 Februari 1935 (88 tahun)
Monte Carlo, Monako
Pagawéyan Juru masak (Chef)
Penulis[1]
Garwa Delphine Daffis (1880- 1935)

Georges Auguste Escoffier (28 Oktober 184612 Februari 1935) inggih punika satunggaling juru masak Perancis lan panulis buku kulinèr ingkang nyederhanakaken métode masak tradisional Perancis peninggalan Marie-Antoine Carême sarta nyiptakaken sistem organisasi wonten ing dhapur.[2] Sistem organisasi kasebut kainspirasi saking formasi ingkang dipunginakaken wonten ing militèr lan dipunkenal minangka sistem brigade utawi brigade de cuisine.[2] Sistem brigade yaksih dipunginakaken utamanipun wonten ing hotel-hotel ageng.[2] Kontribusi sanès saking Escoffier wonten ing donya kuliner inggih punika karyanipun ingkang gadhah irah-irahan Le Guide Culinaire (Pandom Kulinèr) ingkang minangka rèferènsi bab kulinèr Perancis.[2]

Karièr[sunting | sunting sumber]

Awal Karièr[sunting | sunting sumber]

Nalika masa alitipun, Escoffier nedahaken karemenan babaganm seni ingkang utama amargi piyambakipun remen nggambar.[3] Ananging mekaten, bapak Escoffier kagungan rencana sanès kanggé piyambakipun.[3] Amargi rumaos anakipun boten saged gesang saking seni saèngga piyambakipun mbekta Escoffier dhateng Nice nalika piyambakipun taksih umur 13 taun.[4] Ing mrika Escoffier nyambut damel wonten ing Le Restaurant Francais, ingkang minangka restoran kagungan pakdhénipun.[4] Rèstoran kasebut sampun dipunbikak wiwit 1856 lan taksih wonten dumugi taun 1910.[5] Piyambakipun nyambut damel wonten ing rèstoran kasebut dumugi piyambakipun kapanggih kaliyan Monsieur Bardoux, ingkag saweg dhateng ing Nice, nalika piyambakipun umur 19 taun.[5] Bardoux ngajak Escoffier saperlu nyambut damel wonten ing ing sawijining rèstoran kagunganipun wonten ing Paris ingkang nama Reine Blanche.[5] Rèstoran kasebut lajeng dados rsètoran ingkang kondhang lan dipunkenal kanthi sebutan Le Petit Moulin Rouge.[5] Escoffier sarujuk kaliyan tawaran saking Bardoux lan nalika taun 1867 piyambakipun dipunangkat dados Chef Garde Manger lajeng 3 taun candhakipun piyambakipun dados Kepala Bagèyan Saos.[5]

Masa perang[sunting | sunting sumber]

Nalika Perang Perancis-Prusia kadadosan ing Juli 1870, Escoffier dipundhawuhi saperlu dados juru masak kanggé pasukan Perancis.[5] Piyambakipun dipuntugasaken kanggé saperlu masak kanggé Marsekal Achille Bazaine ingkang dipundunungaken wonten ing Kali Rhein.[5] Sasampuning Bazaine masrahaken Metz dhateng Jerman, Escoffier dipunbekta dhateng Wiesbaden minangka tahanan perang.[5] Ing mrika piyambakipun ugi nyambut damel minangka juru masak kanggé Marsekal Mac-Mahon lan para staffipun ingkang ugi dipuntahan ing papan ingkang sami.[5] Escoffier dipunbébasaken lan wangsul dhateng Paris nalika masa Komune Paris inggih punik April 1871.[5] Piyambakipun lajeng nilaraken Paris lan dumunung wonten ing Versailles saperlu nyambut damel dhateng Marsekal Mac-Mahon.[5]

Sasampuning perang[sunting | sunting sumber]

Sasampuning perang pungkasan, Escoffier wangsul dhateng pedamelan ingkang sampun dipuntilaraken wonten ing Le Petit Moulin Rouge lan dados Kepala Juru Masak wonten ing mrika dumugi taun 1878.[3] Piyambakipun nyambut damel ing mrika sadanguning musim panas déné wonten ing musim dingin piyambakipun ngisi wekdalipun kanthi nyambut damel wonten ing kidul Perancis.[5] Taun 1874, Escoffier kekancan caket kaliyan aktris Perancis Sarah Bernhardt lan ndedikasikaken Pêches L'Aiglon ciptaanipun kanggé Sarah.[5] Piyambakipun naté nyambut damel ing sapérangan rèstoran sadaéréngipun mundhut satunggaling réstoran ingkang nama Le Faisan d'Or (Manuk Pegar Emas) ing Cannes.[3] Rèstoran kasebut dipunlampahaken Escoffier namung sadangu 2 taun lan bangunanipun lajeng dipunséwakaken kanggé tiyang sanès.[3] Sasampuning nutup rèstoranipun, Escoffier mbikak sawijining usaha katering ingkang dipunsukani nama La Maison Chevet wonten ing Palais Royal utawi Istana Raja.[3] Usaha katering kagunganipun asring nangani adicara jamuan dhahar ingkang dipunadani wonten ing istana.[3] Pedamelan ing Palais Royal damel piyambakipun ngenal Monsieur Paillard ingkang lajeng nawakaken pedamelan ing rèstoran La Maison Maire kagunganipun.[5]


Karya[sunting | sunting sumber]

Sadanguning gesangipun, Escoffier nyerat sapèrangan buku kulinèr.[3] Karya-karya ingkang natè dipunpublikasikaken déning Escoffier inggih punika:[3]

  • Le Traite sur L'art de Travailler les Fleurs en Cire (1886)
  • Le Guide Culinaire (1903)
  • Les Fleurs en Cire (1910)
  • Le Carnet d'Epicure (1911)
  • Le Livre des Menus (1912)
  • Le Riz (1927)
  • La Morue (1929)
  • Ma Cuisine (1934)

Delengen Uga[sunting | sunting sumber]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ (en) Auguste-Escoffier, Encyclopedia Britannica. Dipunundhuh tanggal 12 Maret 2013.
  2. ^ a b c d (en) Gisslen, Wayne (2007). Professional Cooking. John Wiley & Sons, Inc. ISBN 978-0-471-66376-8. Page 5.
  3. ^ a b c d e f g h i (en) History of George Auguste Escoffier, Hub Uk. Dipunundhuh tanggal 12 Maret 2013.
  4. ^ a b (en) Auguste Escoffier 1846 - 1935, World Culinary Institute. Dipunundhuh tanggal 12 Maret 2013.
  5. ^ a b c d e f g h i j k l m n (en) Georges-Auguste Escoffier, Practically Edible. Dipunundhah tanggal 12 Maret 2013.

Pranala Njaba[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Auguste_Escoffier&oldid=843303"