Juru masak

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Koki Italia nyiyapake truffle kanggo para pengunjung

A koki punika profesional dilatih cook lan tradesman sing pinter ing kabèh aspèk preparation pangan, asring ngarahke ing tartamtu masakan . Tembung "chef" asale saka tembung chef de cuisine ( pocaping cara Prancis: [ʃɛf.də.kɥi.zin] ), ing direktur utawa kepala pawon . Koki bisa nampa pelatihan resmi saka institusi, uga magang karo koki sing berpengalaman.

Ana macem-macem istilah sing nggunakake tembung chef ing judhule, lan ngrampungake babagan nyiyapake panganan. Tuladhane kalebu sous-chef, sing tumindak nomer loro ing pawon, chef de partie, sing nangani area produksi tartamtu. Sistem brigade pawon minangka hirarki sing ditemokake ing restoran lan hotel sing nggunakake staf akeh, sing akeh nggunakake tembung "koki" ing judhule. Ing ngisor koki ana asisten pawon . Seragam koki standar kalebu topi (diarani toque ), sapu tangan, jaket dhadha dobel, celemek lan sepatu sing kuat (bisa uga kalebu tutup driji utawa plastik).