Anicetus Bongsu Antonius Sinaga

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Mgr.
Anicetus Bongsu Antonius Sinaga
O.F.M. Cap.
Uskup Agung Emeritus Medan
Anicetus Bongsu Antonius Sinaga, 2018.jpg
Kauskupan agungMedan
ProvinsiMedan
MétropolisMedan
Didhapuk12 Februari 2009
Installed22 Februari 2009[1]
Term ended8 Desember 2018
(&&&&&&&&&&&&&&09.&&&&&09 taun, &&&&&&&&&&&&0289.&&&&&0289 dina)
SadurungéAlfred Gonti Pius Datubara, O.F.M. Cap.
DiterusakéKornelius Sipayung, O.F.M. Cap.
Orders
Ordination13 Desember 1969[2]
(&&&&&&&&&&&&&049.&&&&&049 taun, &&&&&&&&&&&&0308.&&&&&0308 dina)
Consecration6 Januari 1981
(&&&&&&&&&&&&&038.&&&&&038 taun, &&&&&&&&&&&&0284.&&&&&0284 dina)
by Paus Yohanes Paulus II
Personal details
Jeneng lairAnicetus Bongsu Antonius Sinaga
Lair (1941-09-25) Sèptèmber 25, 1941 (umur 78)
Nèderlan Naga Dolok, Tapian Dolok, Simalungun, Sumatra Utara
Kabangsan Indonesia
DenominationKatolik Roma
ResidenceKeuskupan Agung Medan
Previous post
SesantiAd pasquam et aquas conducit me (Mazmur 23:2)[3]
(Ia membimbing aku ke padang yang hijau dan ke air yang tenang)
Coat of armsAnicetus Bongsu Antonius Sinaga's coat of arms

Mgr. Anicetus Bongsu Antonius Sinaga, O.F.M. Cap. (lair ing Naga Dolok, Tapian Dolok, Simalungun, Sumatra Utara, 25 Sèptèmber 1941; umur 78 taun) yaiku Uskup Gereja Katulik Roma ing Keuskupan Agung Medan saka 12 Februari 2009 tumeka mangsa pensiyuné, 8 Desember 2018.

Dhèwèké ditahbisaké minangka imam tanggal 13 Desember 1969. Mgr. Sinaga ngrampungké pawiyatan S3 saka Universitas Katolik Leuven, Belgia taun 1975 kanthi disertasi The Toba-Batak High God: Transcendence and Immanence.[4]

Pakaryan[besut | besut sumber]

Taun 1978, nalika Sinaga ngayahi jejibahan minangka Prefektur Apostolik, didhapuk dadi Prefek Apostolik ing kana, tumeka 24 Oktober 1980 nalika Sinaga diunggahké dadi Keuskupan, dhèwèké uga dadi Uskup kapisan. Sinaga ditahbisaké minangka Uskup ngepasi pèngètan RIyaya Epifani, 6 Januari 1981 ing Basilika Santo Petrus, Vatikan déning Paus Yohanes Paulus II.[5] Ing adicara panahbisa kasebut, Mgr. Giovanni Canestri, Uskup Agung Tituler Forum Clodii uga Wakil (Vicegerent) Keuskupan Roma lan Mgr. Belchior Joaquim da Silva Neto, C.M., Uskup Luz, Minas Gerais, Brasil ngayahi minangka Uskup Ko-konsekrator.

Tanggal 11 Juni 1983, Mgr. Sinaga dadi Uskup Ko-konsekrator kairing Mgr. Raimundo Cesare Bergamin, S.X., Uskup Emeritus Padang ing adicara panahbisan Uskup Padang, Mgr. Martinus Dogma Situmorang, O.F.M. Cap., ing kono Uskup Agung Medan Alfred Gonti Pius Datubara, O.F.M. Cap. dadi Uskup Penahbis Utama.

Taun 2004, dhèwèké didhapuk dadi Uskup Agung Koajutor ing Keuskupan Agung Medan. Sinaga miwiti lèngsèr saka Keuskupan Sibolga lan keuskupan melbu ing mangsa sede vacante tumeka didhapuké Mgr. Ludovikus Simanullang, O.F.M. Cap. déning Tahta Suci tanggal14 Maret 2007. 20 Mei 2007, Mgr. Sinaga didhapuk manèh minangka Uskup Ko-konsekrator ing pnahbisan Mgr. Simanullang kairing Uskup Padang, Mgr. Martinus Dogma Situmorang, O.F.M. Cap., sawatara iku Uskup Penahbis Utama diayahi déning Nuncio Apostolik kanggo Indonesia, Mgr. Leopoldo Girelli.

Pada 12 Februari 2009, ia meneruskan jabatan Uskup Agung Medan, seiring dengan pengunduran diri Mgr. Alfred Gonti Pius Datubara, O.F.M. Cap. yang mengundurkan diri terkait usia pensiun, sampai sekarang.

Tanggal10 Oktober 2013, dhèwèké dadi Uskup Ko-konsekrator ing pnahbisan Uskup Tanjungkarang, Mgr. Yohanes Harun Yuwono kairing Uskup Pangkal Pinang, Mgr. Hilarius Moa Nurak, S.V.D.. ing adicara iku , Uskup Agung Palembang kang uga Administrator Apostolik Keuskupan Tanjungkarang samangsa kalodhangan tahta Keuskupan, Mgr. Aloysius Sudarso, S.C.J. dadi Uskup Penahbis Utama.

Mgr. Sinaga dadi Administrator Apostolik kanggo Keuskupan Sibolga awit saka sédané Mgr. Ludovicus Simanullang, O.F.M. Cap. Tanggal 8 Desember 2018, pngundurané ditampa déning Tahta Suci krana pensiyun. Kornelius Sipayung kadhapuk minangka panerusé.[6]

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. https://parokisidikalang.wordpress.com/2009/06/09/159/
  2. "Catholic Hierarchy". Dijupuk 7 Januari 2013.  Priksa gandra date ing: |access-date= (pitulung)
  3. UCAN Indonesia (17 Februari 2009), Uskup Agung Baru Tekankan Pelayanan Pastoral  Priksa gandra date ing: |date= (pitulung)
  4. Dr. Huub J.W.M. Boelaars, OFM Cap. (2005), Indonesianisasi, dari Gereja Katolik di Indonesia menjadi Gereja Katolik Indonesia, Kanisius, ISBN 9789792108446 
  5. (ing basa Itali) Omelia del Santo Padre Giovanni Paolo II, Libreria Editrice Vaticana, 6 gennaio 1981  Priksa gandra date ing: |date= (pitulung)
  6. http://www.sesawi.net/salve-agung-pemberkatan-insigna-uskup-agung-keuskupan-agung-medan-1/

Pranala njaba[besut | besut sumber]