Universitas Gadjah Mada

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Disambig.svg
Universitas Gadjah Mada
Logo Universitas Gadjah Mada.gif
Diadegaké 19 Desember 1949
Jenis Perguruan Tinggi Negeri
Rèktor

Prof. Dr. Pratikno, M.Soc.Sc.,

(2012-2017)
Lokasi , Caturtunggal, Dépok, Sléman, D.I. Yogyakarta, Indonesia
Situs web http://www.ugm.ac.id
Gedhong utama

Universitas Gadjah Mada (basa Inggris: Gadjah Mada University) minangka universitas negeri paling tuwa ing Indonesia, dumunung ing Kutha Ngayogyakarta. Diadegaké tanggal 19 Desember 1949, Gadjah Mada minangka universitas pisanan sing madeg sawisé Indonesia mardika.

Wektu diadegaké, Universitas Gadjah Mada mung nduwèni enem fakultas, saiki ana 18 Fakultas lan siji Sekolah Pascasarjana (biyèn jenengé Program Pascasarjana), kanggo S-2 lan S-3. Universitas Gadjah Mada dumunung ing Kampus Bulaksumur, Caturtunggal, Depok, Ngayogyakarta. Sebagéan gedhé fakultas jroning lingkungan Universitas Gadjah Mada dumadi saka sawetara jurusan/ bagéan lan utawa program studi. Kagiyatan Universitas Gadjah Mada diwujudaké jroning Tri Dharma Perguruan Tinggi sing dumadi saka Pendidhkan lan Pengajaran, Penelitian lan Pengabdian marang Masyarakat

Sajarah[sunting | sunting sumber]

Sajarah wiwitan[sunting | sunting sumber]

Ditilik saka sajarahé, Universitas Gadjah Mada minangka panggabungan saka sawetara balai pendhidhikan, sekolah tinggi, perguruan tinggi sing ana ing Yogyakarta, Klathèn lan Surakarta.

Jeneng Gadjah Mada dijupuk saka Balai Perguruan Tinggi Gadjah Mada sing dumadi saka Fakultas Hukum lan Fakultas Kasusastran. Madegé Balai Perguruan Tinggi iki diumumaké ing Gedung KNI Malioboro tanggal 3 Maret 1946 déning Mr. Boediarto, Ir. Marsito, Prof. Dr. Prijono, Mr. Soenarjo, Dr. Soleiman, Dr. Buntaran lan Dr. Soeharto.

Wiwit 4 Januari 1946 Soekarno lan Hatta mindahaké ibukutha Republik Indonesia menyang Ngayogyakarta. Kanthi akèhé pertempuran antawis pejuang kamardikan karo Sekutu sarta NICA ing Jakarta lan Bandung, mula Sekolah Tinggi Teknik (STT) Bandung mèlu pindhah menyang Yogyakarta. Ing tanggal 17 Februari 1946, Sekolah Tinggi Teknik (STT) Bandung diuripaké manèh ing Ngayogyakarta kanthi para dwija antarane Prof. Ir. Rooseno lan Prof. Ir. Wreksodhiningrat.

Sejarah perkembangan[1][sunting | sunting sumber]

Taun 1952 Fakultas Hukum, Sosial lan Pulitik ditambah bagéan ékonomi saéngga dadi Fakultas Hukum, Ékonomi, Sosial lan Pulitik HESP). Ing sasi September 1952 Fakultas Pertanian ditambah bagéan Kahutanan, saéngga dadi Fakultas Pertanian lan Kahutanan.

Wiwit September 1955, sawetara fakultas dimekaraké dadi fakultas-fakultas anyar, antara liya:

  • Fakultas Kedhokteran, Kedokteran Gigi, lan Farmasi dadi Fakultas Kedhokteran lan Kedhokteran Gigi lan Fakultas Farmasi.
  • Bagéan Bakaloreat Biologi Fakultas Kedhokteran, Kedhokteran Gigi, lan Farmasi dadi Fakultas Biologi.
  • Fakultas Hukum, Ékonomi, Sosial lan Pulitik dipecah dadi telung fakultas, ya iku: Fakultas Hukum, Fakultas Ékonomi lan Fakultas Sosial lan Pulitik.
  • Fakultas Sastra, Pedagogik lan Filsafat dipecah dadi telung fakultas, ya iku: Fakultas Sastra lan Kabudayan, Fakultas Ilmu Pendidikan lan Fakulas Filsafat.
  • Tingkat pengajaran Bakaloreat Ilmu Pasti lan Bakaloreat Ilmu Alam ing Bagéan Sipil Fakultas Teknik didadèkaké Fakultas Ilmu Pasti lan Alam.
  • Fakultas Ilmu Pendhidhikan nduwèni rong bagéan yaiku Bagéan Pendhidhikan lan Bagéan Pendhidhikan Jasmani.
  • Fakultas Kedhokteran Kéwan diowahi dadi Fakultas Kedhokteran Kéwan lan Peternakan.

Fakultas[sunting | sunting sumber]

Ing ngisor iki fakultas-fakultas lan jurusan-jurusan sing ana ing UGM. Jurusan yaiku level paling ngisor saka struktur organisasi. Ing sangisoré jurusan, ana program-program studi ing manéka jenjang.

  • Fakultas Biologi
  • Fakultas Ekonomika lan Bisnis
    • Jurusan Ilmu Ekonomi
    • Jurusan Manajemen
    • Jurusan Akuntansi
  • Fakultas Farmasi
  • Fakultas Filsafat
  • Fakultas Geografi
    • Jurusan Geografi lan Ilmu Lingkungan
    • Jurusan Kartografi lan Penginderaan Jauh
    • Jurusan Pembangunan Wilayah
  • Fakultas Hukum
  • Fakultas Ilmu Budaya
    • Jurusan Antropologi
    • Jurusan Arkeologi
    • Jurusan Sastra Asia Barat
    • Jurusan Ilmu Sejarah
    • Jurusan Sastra Indonesia
    • Jurusan Sastra Inggris
    • Jurusan Sastra Jepang
    • Jurusan Bahasa Korea
    • Jurusan Sastra Nusantara
    • Jurusan Sastra Prancis
  • Fakultas Ilmu Sosial lan Ilmu Politik
    • Jurusan Politik lan Pemerintahan(sadurungé taun 2010 jenengé Jurusan Ilmu Pemerintahan)
    • Jurusan Hubungan Internasional
    • Jurusan Manajemen & Kebijakan Publik (sadurungé taun 2010 jenengé Jurusan Ilmu Administrasi Negara)
    • Jurusan Komunikasi
    • Jurusan Sosiologi
    • Jurusan Pembangunan Sosiak & Kesejahteraan (sadurungé taun 2010 jenengé Jurusan Sosiatri)
  • Fakultas Kedhokteran
  • Fakultas Kedokteran Gigi
  • Fakultas Kedokteran Hewan
  • Fakultas Kehutanan
    • Jurusan Manajemen Hutan
    • Jurusan Budidaya Hutan
    • Jurusan Teknologi Hasil Hutan
    • Jurusan Konservasi Sumberdaya Hutan
  • Fakultas MIPA (Matematika lan Ilmu Pengetahuan Alam)
    • Jurusan Fisika
    • Jurusan Kimia [1]
    • Jurusan Matematika
    • Jurusan Ilmu Komputer dan Elektronika
  • Fakultas Pertanian
    • Jurusan Budidaya Pertanian
    • Jurusan Perlindungan Tanaman
    • Jurusan Tanah
    • Jurusan Sosial Ekonomi Pertanian
    • Jurusan Mikrobiologi Pertanian
    • Jurusan Perikanan
  • Fakultas Peternakan
    • Jurusan Nutrisi lan Makanan Ternak
    • Jurusan Produksi Ternak
    • Jurusan Sosial Ekonomi Peternakan
    • Jurusan Teknologi Hasil Ternak
  • Fakultas Psikologi
  • Fakultas Tèknik
    • Jurusan Arsitektur
    • Jurusan Teknik Fisika
    • Jurusan Perencanaan Wilayah lan Tata Kota
    • Jurusan Teknik Elektro lan Teknologi Informasi
    • Jurusan Teknik Geologi
    • Jurusan Teknik Geodesi Geomatika
    • Jurusan Teknik Mesin
    • Jurusan Teknik Industri
    • Jurusan Teknik Kimia
    • Jurusan Teknik Sipil
  • Fakultas Teknologi Pertanian
    • Jurusan Teknologi Pangan dan Hasil Pertanian
    • Jurusan Teknik Pertanian
    • Jurusan Teknologi Industri Pertanian

Rujukan[sunting | sunting sumber]