Partai Republik (Amerika Serikat)

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Abraham Lincoln, the first Republican President (1861–1865)
Ronald Reagan, 40th President of the United States (1981–1989)
180px
Republican Party (GOP)
Didirikan: 28 Februari 1854
Warna: Merah (tidak resmi)
Ideologi politik: Konservatif

Partai Republik AS (basa Inggris: Republican Party, asring dipuncèkak GOP kanggè Grand Old Party (Partai Tua Besar) inggih punika salah satunggaling saking kalih partai politik agèng ing Amerika Serikat. Saksampunè pemilu paruh waktu 2006 partai punika kaucalakèn kedudukanipun dados mayoritas ing Senat lan Dewan Perwakilan AS. GOP inggih punika partai ingkang langkung konservatif ing antawisipun kaping kalih partai agèng.

Partai ingkang madhèg ing Ripon Wisconsin ing 28 Februari 1854, dados sebuah partai ingkang nglawan perbudakan ing wilayah ènggal. Partai punika botèn sagèd dipunsamiakèn kaliyan Partai Demokratik-Republik AS-nipun Thomas Jefferson utawi Partai Republik Nasional AS-nipun Henry Clay.

Konvensi ingkang kawiwitan Partai Republik dipunwontenaken ing 6 Juli 1854 ing Jackson, Michigan. Katah saking kebijakan wiwitipun terinspirasi saking Partai Whig AS. Katah saking anggota wiwitanipun asalipun saking Partai Tanah Bebas (Free Soil Party) lan Partai Amerika. Ingkang madheg, oposisi utamanipun inggih punika Partai Demokrat.

Simbol resmi Partai Republik inggih punika gajah. Menawi gajah sampun asring dipungayutaken kaliyan partai kasebut, sebuah kartun politik karya Thomas Nast, ingkang dipunterbitaken ing Harper's Weekly ing 7 November 1874, dipunanggep ngginaaken ingkang wigati lan kawiwitan simbol kasebut [1]. Ing wiwit abad ke-20, simbol tradisional Partai Republik di negara-negara bagian barat tengah seperti Indiana dan Ohio inggih punika elang, kalawan kaliyan ayam jantan ingkang dipunginaaken Demokrat. Simbol punika tasih tampil ing dluwang suanten ing Indiana.

Wakil partai ing Pemilu Presiden AS[sunting | sunting sumber]

[1] Dibunuh.
[2] Lincoln digantikan oleh seorang Demokrat, Andrew Johnson yang maju dengan partai Persatuan dengannya pada 1864.
[3] Meninggal ketika menjabat dan tidak digantikan.
[4] Meninggal.
[5] Mengundurkan diri.
Tahun pemilu Hasil Kandidat dan penjabat Presiden
Presiden Wakil Presiden # Masa bakti
1856 Kalah John Charles Frémont William Lewis Dayton
1860 Menang Abraham Lincoln[1] Hannibal Hamlin 16 18611865
1864 Menang Andrew Johnson[2]
1868 Menang Ulysses Simpson Grant Schuyler Colfax 18 18691877
1872 Menang Henry Wilson[3]
1876 Menang Rutherford Birchard Hayes William Almon Wheeler 19 18771881
1880 Menang James Abram Garfield[1] Chester Alan Arthur 20 1881
Chester Alan Arthur tidak ada 21 18811885
1884 Kalah James Gillespie Blaine John Alexander Logan
1888 Menang Benjamin Harrison Levi Parsons Morton 23 18891893
1892 Kalah Whitelaw Reid
1896 Menang William McKinley[1] Garret Augustus Hobart[3] 25 18971901
1900 Menang Theodore Roosevelt
Theodore Roosevelt tidak ada 26 19011909
1904 Menang Charles Warren Fairbanks
1908 Menang William Howard Taft James Schoolcraft Sherman[3] 27 19091913
1912 Kalah Nicholas Murray Butler
1916 Kalah Charles Evans Hughes Charles Warren Fairbanks
1920 Menang Warren Gamaliel Harding[4] John Calvin Coolidge 29 19211923
John Calvin Coolidge tidak ada 30 19231929
1924 Menang Charles Gates Dawes
1928 Menang Herbert Clark Hoover Charles Curtis 31 19291933
1932 Kalah
1936 Kalah Alfred Mossman Landon William Franklin Knox
1940 Kalah Wendell Lewis Willkie Charles Linza McNary
1944 Kalah Thomas Edmund Dewey John William Bricker
1948 Kalah Earl Warren
1952 Menang Dwight David Eisenhower Richard Milhous Nixon 34 19531961
1956 Menang
1960 Kalah Richard Milhous Nixon Henry Cabot Lodge, Jr.
1964 Kalah Barry Morris Goldwater William Edward Miller
1968 Menang Richard Milhous Nixon[5] Spiro Theodore Agnew[5] 37 19691974
1972 Menang
Gerald Rudolph Ford, Jr. tidak ada 38 19741977
1976 Kalah Robert Joseph Dole
1980 Menang Ronald Wilson Reagan George Herbert Walker Bush 40 19811989
1984 Menang
1988 Menang George Herbert Walker Bush James Danforth Quayle III 41 19891993
1992 Kalah
1996 Kalah Robert Joseph Dole Jack French Kemp
2000 Menang George Walker Bush Richard Bruce Cheney 43 20012009
2004 Menang
2008 Kalah John Sidney McCain III Sarah Louise Palin (née Heath)

Konvensi Nasional Partai Republik Amerika Serikat enggal kemawon kalangsung ing 27 Agusutus 2012.[2]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]


Pranala Njaba[sunting | sunting sumber]