Mesir Kuna

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Piramida Khafre (dinasti kapapat Mesir) lan Sphinx Agung Giza (± 2500 SM utawa luwih tuwa)

Daftar Dinasti Firaun
ing zaman Mesir Kuno

Periode Predinastik
Periode Protodinastik
Periode Dinasti Awal
kaping 1 kaping 2
Kerajaan Mesir Lama
kaping 3 kaping 4 kaping 5 kaping 6
Periode Menengah Sepisanan
kaping 7 kaping 8 kaping 9 kaping 10
kaping 11 (namung Thebes)
Kerajaan Mesir Pertengahan
kaping 11 (kabèh Mesir)
kaping 12 kaping 13 kaping 14
Periode Menengah Kapindho
kaping 15 kaping 16 kaping 17
Kerajaan Mesir Anyar
kaping 18 kaping 19 kaping 20
Periode Menengah Katelu
kaping 21 kaping 22 kaping 23
kaping 24 kaping 25 kaping 26
Periode Persia Pertama
kaping 27
Periode Pungkasan
kaping 28 kaping 29
kaping 30
Periode Persia Kapindho
kaping 31
Periode Yunani-Romawi
Alexander Agung
Dinasti Ptolemi
Mesir Romawi
Serbuan Arab

Mesir Kuna iku sawijining peradaban kuna ing bagéan lor-wétan Afrika. Peradaban iki kapusat saka pertengahan tekan hilir Kali Nil sing kajayané kurang luwih abad kaping 2 SM, ing mangsa sing disebut minangka periode Kerajaan Anyar. Dhaérahé nyakup wilayah Delta Nil ing lor, tekan Jebel Barkal ing Katarak Kapapat Nil. Ing sapérangan zaman tinentu, peradaban Mesir saya wiyar tekan bagéan kidul Levant, Gurun Wétan, pesisir Laut Merah, Semenajung Sinai, sarta Gurun Kulon (kapusat ing sapérangan oasis).

Peradaban Mesir Kuno tuwuh kurang luwih telu setengah abad. Diwiwiti kanthi unifikasi awal klompok-klompok sing ana ing Lembah Nil sekitar 3150 SM, peradaban iki sacara tradhisional dianggep berakhir sekitar 31 SM, nalika Kekaisaran Romawi awal naklukaké lan nyerep wilayah Mesir Ptolemi minangka bagéan provinsi Romawi. Éwadéné perkara iki dudu pendudukan asing sepisanan dhateng Mesir, periode kakuwaosan Romawi nimbulaké sawijining perubahan pulitik lan agama sacara bertahap ing Lembah Nil, sing sacara efektif nandhani berakhiré tuwuhing peradaban independen Mesir.

Peradaban Mesir Kuno didhasari déning kontrol kaseimbangan sing becik antarané sumber daya alam lan manungsa, ditandhani utamané déning:

  • irigasi teratur ing Lembah Nil;
  • eksploitasi mineral saka lembah lan wilayah gurun ing sekitaré;
  • tuwuhing awal sistem tulisan lan literatur independen;
  • organisasi proyèk koléktif;
  • perdagangan kaliyan wilayah Afrika wétan lan tengah sarta Mediterania wétan; sarta
  • aktivitas militer sing nedahaké karakteristik kuwat hegemoni kerajaan lan dominasi wilayah dhateng kabudayan tangga ing sapérangan periode sing béda.

Panglolan kagiyatan-kagiyatan iki dilakokaké déning èlit sosial, pulitik, lan ékonomi sing antuk konsénsus sosial liwat sistem sing rumit didhasari kapercayan agama sangisoré sosok panguwasa setengah déwa (semi-divine), sing biasané lanang, liwat sawijining suksési dinasti panguwasa sing dikenal déning donya wiyar minangka kapercayan politeisme.

Pirsanana uga[sunting | sunting sumber]

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Mesir_Kuna&oldid=813955"