Menes

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Patung sirah Menes

Menes punika pirangon Mesir saking Dinasti I, miturut sapérangan panyerat, sanèsipun Dinasti II. Panjenenganipun gesang kirang langkung taun 3100-3000 SM.

Legenda Mesir Kuna ngurmati pirangon puniki amargi manunggalaken Mesir Hulu lan Hilir dados 1 karajan. Manetho, sajarawan Mesir abad kaping 3 SM, nyebat Menes; sajarawan Yunani abad kaping 5 SM Herodotus ngrujuk minangka Min; lan 2 daftar raja asli saking Dinasti XIX (abad kaping 13 SM) nyebat Meni.

Nanging, pamanggihan Pelat Narmer ing pungkasan abad kaping 19 nedahaken pirangon Narmer, kamungelan Menes sadèrèngipun kadata, kagungan simbol pamanunggalan Mesir Hulu lan Hilir. Sapérangan ahli Mesir kagungan pendhamat menawi Narmer lan Menes sejatosipun tiyang ingkang sami; sanèsipun kagungan pendhapat menawi Menes marisi karajan ingkang sampun dipunmanunggalaken saking Narmer; sanèsipun tasih kagungan pendhapat menawi Menes ngrampungaken prosès pamanunggalan ingkang dipunwiwiti, gagal utawi sabagéyan kasil déning Narmer. Ing kasus sanès, Menes dipunurmati minangka pangadeg Memphis, ingkang dipundegaken minangka ibukutha Mesir. Éwadéné dipuncathet menawi nalika wonten bukti arkeologi lajengan saking wontenipun pirangon kanthi asma Narmer, satunggil-satunggiling bukti mboten kabantahaken kanggé Menes inggih punika satunggiling ostrakon ingkang ngandhut asmanipun ing saandhaping simbol Nebty.[1] Wonten kacubriyan umum menawi Menes saged ugi arupi asma Narmer, pangrumiyinipun, utawi panggantosipun, Hor-Aha.

Ugi dipunéja Hor Aka utawi Hor-Aka, asma puniki saged dipunpertalaken minangka "Horus saking Alang-alang", kamungelan satunggiling alusio ing legendha ing pundi Isis ndelikaken Horus ing Delta Nil ing antawisipun papirus lan alang-alang. Ing legendha Mesir Kuna, wonten peperangan antawisipun Horus (déwa pangreksa Mesir Hulu) lan Seth (déwa pangreksa Mesir Hilir). Ing pamanunggalan mitologis kekalih Mesir puniki, Seth dipunkalahaken lan karajan dipunmanunggalaken ing saandhaping kakuwasan Horus, raja sepisanan sedaya Mesir. Mungel sanget menawi puniki perang sejatosipun Euhemerus. Paralel wuri saged dipunpanggihi nimbulaken pangadegan kakuwasan pirangon Khasekhemwy pérangan atus taun salajengipun; mbok menawi panjenenganipun sampun nindhes perang sadhèrèk antawisipun pandhèrèk Seth lan Horus.

Miturut Manetho, Menes mréntah 62 (taun?) lan kapejahi déning kuda nil.

Satunggiling gambar Menes nyipeng ankh dipunpahataken ing dékorasi tèmbok kidul bangunan Mahkamah Agung Amérika Sarékat.[2]

Pranala njawi[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  • Kinnaer, Jacques. What is Really Known About the Narmer Palette?, KMT: A Modern Journal of Ancient Egypt, Spring 2004.
  • Toby A. H. Wilkinson, Early Dynastic Egypt, Routledge, London/New York 1999, ISBN 0-415-18633-1, 70-71

Cathetan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Gardiner, Alan. Egypt of the Pharaohs. h. 405. Oxford University Press, 1961
  2. ^ "Courtroom Friezes: North and South Walls: Information Sheet." Supreme Court of the United States. [1]
Didhisiki déning:
Narmer
Pirangon Mesir
Dinasti I
Diganti déning:
Hor-Aha?




Ankh Topik ngenani Mesir Kuna Sunting Ankh
Papan: Kali Nil | Thebes | Alexandria | Heliopolis | Luxor | Abydos | Giza | Memphis | Tanis | Rosetta | Amarna | Fayyum | Elephantine | Saqqara | Dashur
Déwa: Osiris | Isis | Ra | Horus | Anubis | Seth | Thoth | Maàt | Amun | Hathor | Hapy | Ptah | Bast | Sobek| Mut | Nuit | Chnum | Taweret | Bes | Min | Seker
Panguwasa: Narmer | Menes | Djoser | Khufu | Mentuhotep II | Hatshepsut | Thutmose III | Akhnaten | Tutankhamun | Rameses II | Ptolemy I | Cleopatra
Consorts: Tetisheri | Ahmose | Tiy | Nefertiti | Ankhesenpaaten | Nefertari | Mark Anthony
Court officials: Imhotep | Weni | Ahmose, putera Ebana | Ineni | Senemut | Maya | Yuny | Manetho | Pothinus
Kematian: Mumi | Kendi kanopi | Ankh | Kitab Kematian | KV | Mortuary temple | Ushabti
Bangunan: Piramida | Kuil Karnak | Sphinx | Mercusuar Raksasa | Perpustakaan Gedhé | Deir el-Bahri | Colossium Memnon | Ramesseum | Abu Simbel
Tulisan: Hieroglif Mesir | Angka Mesir | Transliterasi Bahasa Mesir Kuno | Demotik | Hieratik
Pakar Mesir: Zahi Hawass | Howard Carter | Alan Gardiner | Bob Brier | Kent R. Weeks | Mark Collier
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Menes&oldid=814588"