Mumi

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Mumi Yunani kang ana ing Vatican Museums.
Mumi.
style="border-bottom:2px solid Cithakan:Hiero/egypt/bordercolour; background:Cithakan:Hiero/egypt/bgcolour; padding:5px; text-align:center;" | Mumi (sˁḥ)
dalam hieroglif
z
,
a
H A53

Mumi iku mayit kang diawetaké, amarga kanggo njaga saka dekomposisi déning cara alami utawa gawéyan, mula wujud asliné isih bisa kajaga. [1]Kaya mangkéné iki bisa dilakoni kanthi cara nyèlèhaké mayit iku ing panggonan kang garing banget utawa panggonan kang atis banget, utawa panggonan kang ora ana kadhar oksigene, utawa tanpa migunakake bahan kimia. Mumi kang paling misuwur iku mumi kang dibalsam kanthi ancas pangawetan tartamtu, utamane ing Mesir kuno. Wong Mesir mitayani yen awak iku panggonan Ka, wong kang penting banget sajroning urip panguripane. Ing Cina, wis ditemokake peti mati sipres kang kelem kanthi migunakake tanduran obat-obatan. Mumi kang wujude amarga kadadeyan alami, kayadene ing panggonan kang atis banget (Ötzi (menungsa es), asam (manungsa Tollund)) utawa kegaringen kayadéné kang akahé tinomekaké ing pirang-pirang panggonan ing donya. Pirang-pirang mumi kang bisa kaawet kanthi apik sajroning kahanan kang alami wiwit periode Inca ing Peru.

Mumifikasi bisa kalakon ing suhu panas lan garing mula awaké bakalan kadehidrasi kanthi cepet. Mumifikasi bisa dilakoni sasuwéné 12-14 minggu. Jaringan bakalan owah dadi atos, garing, awarna coklat peteng, dadi keriput lan ora bakalan bisa bosok.[2]

Cathetan Sikil[sunting | sunting sumber]

  1. ^ (Basa Inggris)dictionary.reference.com Mummy (kaundhuh tanggal 28 Agustus 2011)
  2. ^ (Basa Inggris)science.howstuffworks.com How Mummies Work (kaundhuh tanggal 28 Agustus 2011)

Pranala Jaba[sunting | sunting sumber]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Mumi&oldid=880715"