Nefertiti

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Patung jaja Nefertiti ingkang wonten ing Museum Altes Berlin.

Nefertiti (éndahing pasuryan sampun rawuh) punika Pramèswari Agung (utawi èstri utami) saking Pirngon/Pharaoh Amenhotep IV (salajengipun kagungan gelar Akhenaten), lan arupi ibu mara sepuhipun lan mungel ibu tiri saking Pharaoh Tutankhamun. Panjenenganipun ugi mungel mréntah karajan ing wekdal ingkang cekak sanget kanthi asma Neferneferuaten-Nefertiti (ateges, Aten mancaraken sunaripun amargi éndahing pasuryan sampun rawuh) sasampunipun garwanipun tilar donya lan sadèrèngipun Tutankhamun minggah tahta. Sacara kasar asmanipun dipunpertalaken dados "wanita ingkang ayu (utawi sampurna) sampun teka ". Sabagéyan asmanipun ugi ateges manik-manik emas ingkang nglawé dawa, dipunsebat nefer, ingkang asring kagambaraken dipunagem panjenengaipun. Panjenenganipun misuwur kanthi patung jaja-nipun, ingkang sapuniki wonten ing Museum Altes Berlin, kados katingal ing sisih tengen. Patung puniki arupi karya ingkang kathah dipuntiru. Dipundamel déning pamatung ingkang asmanipun Thutmose, lan ditemokaken ing paninggalan papan piyambakipun nyambut damel. Patung puniki dados conto bilih ing zaman Mesir kuna sampun wonten pamahaman proporsi pasuryan réalistik.

Waosan salajengipun[sunting | sunting sumber]

  • Cyril Aldred, Akhenaten: King of Egypt (Thames and Hudson, 1988) contains much material on her
  • Rita E. Freed, Yvonne J. Markowitz, Sue H. D'Auria, Pharaohs of the Sun: Akhenaten – Nefertiti – Tutankhamen (Museum of Fine Arts, 1999)
  • Joyce Tyldesley, Nefertiti: Egypt's Sun Queen (Viking, 1999)
  • Donald Redford Akhenaten : The Heretic King, Princeton, 1984

Pranala njawi[sunting | sunting sumber]

Logo Wikimedia Commons
Pirsani galeri bab Nefertiti ing Wikimedia Commons.



Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Nefertiti&oldid=814845"