Memphis, Mesir

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Memphis iku ibu kutha kuna nome pisanan ing Mesir Ngisor (Lower Egypt), lan saka karajan kuna Mesir wiwit madegé nganti watara taun 2200 SM. lan jroning mangsa sing ora pati suwé jroning Karajan anyar[1]. Kutha iki arupa pusat administrasi ing sajarah kuna[2][3].

Jeneng Mesir kunané yakuwi Ineb Hedj ("The White Walls"). Jeneng "Memphis" (Μέμφις) iku basa Yunani deformation saka jeneng piramid Mesir Pepi I (dinasti ka-6), yaiku Men-nefer[4], lan owah dadi Menfe ing basa Koptik. Kutha-kutha modhèrn Mit Rahina, Dahshur, Saqqara, Abusir, Abu Gorab, lan Zawyet el'Aryan, ing kidulé Kairo, kabèh ana ing wates administratif Memphis ( 29°50′58.8″N, 31°15′15.4″E).

Memphis uga dikenal ing Mesir kuna minangka Ankh Tawy (Sing nggandhèngaké rong tlatah) sebab dunungé sing strategis bantara Mesir Dhuwur lan Mesir Ngisor.

Reruntuhan Memphis ana 20 km (12 miles) sakidulé kutha Kairo, ing gisik kulon Kali Nil.

Hieroglyphs in Memphis with a statue of Ramses II in the background

IJroning Kitab Injil Memphis diarani Moph utawa Noph.

Referensi[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Katheryn A. Bard, Encyclopedia of the Archaeology of Ancient Egypt, Routledge 1999, p.694
  2. ^ Lynn Meskell, Private Life in New Kingdom Egypt, Princeton University Press 2002, p.34
  3. ^ Ian Shaw, The Oxford History of Ancient Egypt, Oxford University Press 2003, p.279
  4. ^ Bridget McDermott, Decoding Egyptian Hieroglyphs: How to Read the Secret Language of the Pharaohs, Chronicle Books 2001, p.130

Sumber[sunting | sunting sumber]

Pranala jaba[sunting | sunting sumber]


Sing mengku  sadurungé:
--
Ibukutha Mesir
3100 BC - 2180 BC
Diganti déning:
Herakleopolis


29°50′40.8″N 31°15′3.3″E / 29.844667°N 31.250917°E / 29.844667; 31.250917

Artikel punika taksih tulisan rintisan (stub). Sinten kémawon ingkang kersa mbenakaken, sumangga kémawon.

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Memphis,_Mesir&oldid=826213"