Amenhotep III

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Relief Amenhotep III

Amenhotep III ingkang anggadhahi pamaréntahan kirang langkung 40 taun ing Dinasti 18 sajarah Mesir minangka satunggaling périodhe ingkang paling saé lan makmur. Simbah saking Amenhotep III, inggih punika Tuthmosis III, ingkang naté kasebat dados Napoleon saking Mesir kina, piyambakipun anggadhahi kakuwaosan militer ing Suriah Mesir, Nubia lan Libya.

Sajarah Amenhotep III[sunting | sunting sumber]

Amenhotep (utawi heqawaset) inggih punika asma-asma lair raja-raja, ingkang anggadhahi makna Amun utawi remen, Panguasa Thebes ing tahta-É inggih punika Nu-Maat-Re, ingkang anggadhahi makna Kasaéan inggih punika Tuhan Re. Kalairan Amenhotep III minangka kaajaiban ingkang dipungambaraken ing relief ing sisih wétan Candi Luxor. Dipunbangun déning Amenhotep III, papan punika dipundamel kagem Amun. Ananging, nggambaraken déwa pancipta, Khnum saking Elephantine (ing Aswan ingkang modhèrn kaliyan endhas domba jaler, anggadhahi wangun lare lan ka ing ruji tembikar ing ngandhap tingalan Dewi Isis. Para dewa Amun selajengipun dadosaken ibu Amenhotep III kalian Thoth, déwa kawicaksanan, sapanunggalipun punika Amun wonten ing ngajeng dewi Hathor lan Mut.[1]

Kaluarga lan sadhèrèk saking Amenhotep III[sunting | sunting sumber]

Bapakipun Amenhotep III inggih punika Tuthmosis IV inggih punika salah satunggalipun raja lan ratu, Mutemwiya. Amenhotep III saged minggah takhta Mesir nalika taksih timur inggih punika ing yuswa 12 taun.

Galeri[sunting | sunting sumber]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ (en)www.panhistoria.com(dipuntingali tanggal 21 September 2011)

Artikel punika taksih tulisan rintisan (stub). Sinten kémawon ingkang kersa mbenakaken, sumangga kémawon.

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Amenhotep_III&oldid=832861"