Piramida Agung Giza

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Piramida Agung Giza
Gizeh Cheops BW 1.jpg
Lokasi Giza, Egypt
Status Selesai dibangun
Dibangun sekitar 2560 SM
Dhuwur
Payon 138.8 m, 455.2 ft
(Tinggi sebenarnya: 146.6 m, 480.9 ft)
Pitu Kaajaiban Donya Kuna
Kheops-Pyramid.jpg Piramida Agung Giza
Hanging Gardens of Babylon.jpg Taman Gantung Babilonia
Statue of Zeus.jpg Patung Zeus ing Olympia
Temple of Artemis.jpg Kuil Artemis
Mausoleum of Halicarnassus.jpg Mausoleum Mausolus
Colossus of Rhodes.jpg Colossus Rodos
Lighthouse - Thiersch.gif Mercusuar Iskandariyah

Piramid Giza utawa Piramida Agung Giza iku piramida paling tuwa lan paling gedhé saka telu piramida sing ana ing Nekropolis Giza lan minangka siji-sijiné bangunan sing isih dadi bagéyan saka Pitu Kaajaiban Donya. Dipercaya yèn piramida iki dibangun minangka pesaréyan utawa makam kanggo firaun dinasti kapapt Mesir, Khufu (Χεωψ, Cheops) lan dibangun jroning luwih saka 20 taun lan dikira-kira watara taun 2560 SM.[1] . Piramida iki kadhangkala disebut minangka Piramida Khufu.[2]

Sajarah[sunting | sunting sumber]

Piramida Agung Giza iku bagéyan utama saka komplèks bangunan makam sing dumadi saka loro kuil kanggo ngurmati Khufu (siji cedhak karo piramida lan sijiné manèh ing cedhak Kal Nil), telu piramida sing luwih cilik kanggo garwané Khufu, lan siji piramida "satelit" sing luwih cilik manèh, arupa lintasan sing didhuwuraké, lan makam-makam mastaba ukuran cilik ing saubengé piramida para bangsawan. Salah siji saka piramida-piramida cilik iku nyimpen makan ratu Hetepheres (ditemokaké taun 1925), adik, lan garwa Sneferu sarta ibu saka Khufu. Iga ditemokaké sawijining kutha, klebu siji pemakaman, toko-toko roti, pabrik bir, lan siji komplèks paleburan tembaga. Luwih akèh manèh bangunan lan komplèks ditemokaké déning Proyèk Pamétaan Giza.

Sawetara atus mèter ing kidul-kulon Piramida Agung ana sawijining piramida sing luwih cilik, Piramida Khafre, salah siji panerus Khufu sing uga dianggep minangka pembangun Sphinx Agung, lan sawetara mèter luwih adoh mangidul-kulon ana Piramida Menkaure, panerus Khafre, sing dhuwuré watara separoné.

Weaktu ngrampungaké piramida iki disepakati watara taun 2560 BC.[3]

Wazir Khufu, Hemon, utawa Hemiunu, dipercaya minangka arsitèk saka Piramida Agung.[4]

Referensi[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Ashmawy, Alaa (January 21, 2004). "The Great Pyramid of Giza". The Seven Wonders. http://ce.eng.usf.edu/pharos/wonders/pyramid.html. Retrieved 2007-04-13.
  2. ^ The Oxford Encyclopedia of Ancient Egypt. Oxford University Press, New York, 2001. Edited by Dana M Collins. Volume 2, Page 234.
  3. ^ [" http://www.pbs.org/wgbh/nova/pyramid/explore/khufustory.html"]
  4. ^ Kimmelman, Michael. "Egyptian Art: The Mysterious Lure of an Old Friend", The New York Times, 1999-09-17. diaksès tanggal 2006-07-13. 

Pranala jaba[sunting | sunting sumber]

Koordinat: 29°58′44.68″N, 31°08′02.58″E