Mausoleum Mausolus

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

37°02′16.6″N 27°25′26.6″E / 37.037944°N 27.424056°E / 37.037944; 27.424056

Sisanipun ambrukan saking Mausoleum Mausolus.

Mausoleum Maussollos kondhang ugi kaliyan sebatan Mausoleum Halicarnassus amargi wontenipun ing Halicarnassus [1],(abasa Yunani, Μαυσωλεῖον Ἁλικαρνασσεύς, Μαυσωλεῖον τοῦ Ἁλικαρνασσοῦ (Ἀλικαρνασσοῦ)) inggih menika kuburan ingkang dipunbangun watara taun 353 kanthi 350 SM wonten Halicarnassus (Bodrum, saniki Turki) ingkang dipunbangun kagem Mausolus, satrap (utawi gurbernur provinsi)[2] wonten andhapipun kakaisaran Persia [3] kaliyan Artemisia II saking Caria, garwanipun.[1]

Mausoleum menika dipunbangun wonten kutha Bodrum, caketipun laut Aegan, wonten kidul-ngulon Turki.[1] Ugi caket kaliyan kuil Artemis.[1]


Deskripsi saking Mausoleum[sunting | sunting sumber]

Makam saking Mausollus menika anggadhahi patung ingkang ngiasi, patung kasebut dioundamel kaliyan pamatung ingkang paling sae kayata Bryaxis, Leochares, Scopas ugi Timotius, tasih wonten artefak ingkang dipunsimpen wonten London.[1] Inggilipun kinten-kinten 45 meter.[4] wonten sumber sanes ingkang nyebat, inggil saking mauseluem menika ngantos 140 meter [2], ugi 60 meter.[5] Kuburan ingkang ageng punika dipunpengaruhi kabudayan ingkang sanes saking Persia, Yunani kaliyan Mesir.[6] Kabudayaan saking Persia dipunpanggihi saking gaya ruanganipun, kabudayaan saking Yunani dipunpanggihi wonten bangunannipun ingkang anggadhahi tingkat kalih, kabudayaan saking Mesir dipunpanggihi saking gaya piramida wonten tlatah [[Mesir].[6] Isi saking bangunan punika 250 patung.[6] dipundamel saking 36 kolon Ionic, dipunhiasi dekorasi ingkang dipundamel dening para pematung ingkang kondhang wonten Yunani kuna.[5]

Sajarah Mausoleum Mausollus[sunting | sunting sumber]

Mausoleum dipunbangun[sunting | sunting sumber]

Dipunbangun wonten Halicarnassus (taun 377 SM), ibu kutha saking kerajaan alit ingkang wonten ing pesisir Mediterania wonten Asia Alit.[3] [7] Kuburan menika wonten Memori watara taun 353-350 saderengipun masehi[7], dipunbangun nalika sabubaripun pamarintahan Raja Mausolus kaliyan ingkang garwa (Artemisia),putra-putrimipun saking Hecatomnus salami 24 taun[3], ingkang mangke dodos pakuburan saking raja punika.[1] Raja Mausolus menika mendhet garwa adhinipun inggih punika Artemisia.name="MAU MAU2"/> raja menika putra ingkang palling tuwa saking Hecatomnus[7], Hecatomnus amerintah pesisir Mediterania kados kerajaan alit wonten Asia alit.[1] Nalika Raja Mausolus ninggal dunya, Artemis anggadhahi pamanggih supados mbangun mausoleum kangem garwanipun Raja Mausolus, mausoleum menika ingkang kondhang dados pitu kaajaiban kuna ing dunya. [1] [3] Makam menika dados bukti cinta kasih antara janda Artemisia kaliyan ingkang garwa.[6] Arkeolog jlentrehaken menawi ing salah satunggaling upacara kangge ngurmati garwanipun, Artemisia amarintah pamakaman kangge garwanipun anggangge ritual ingkang aneh, atusan kewan dipundadosaken korban kangge ngurmati sang Raja.[6]

Mausoleum Ambruk[sunting | sunting sumber]

Pamakaman kangge Raja Mausolus menika wonten ngantos 16 abad, kanthi ambruk amargi gempa ingkang andadosaken tiang-tiang ingkang yangga bangunan menika boten kiyat kemalih.[1] Rusak amerga panjarah kubur ugi.[7] Nalika awal abad kaping 15 Masehi Knights of Jhon saking Malta, mbangun benteng ngagem watu saking ambrukan Mausoleum menika.[1] [6] Benteng punika dipunbangun supados pertahanan tentara Salib aget tambah kiyat.[3] Taun 1846 musium arkeologi dawuhi Charles Thomas Newton, supados manggihi mausoleum kasebat.[3] aget dipunpanggihi patung saking Mausolus ugi garwanipun ingkang jumeneng wonten inggilipun mausoleum.[3] Saniki karya seni agung ingkang endah menika dipunsimpen wonten British Museum.[3] Wonten sumber sanes ingkang menehi informasi, menawi watu saking sisa mauseleum menika dipunginakaken kangge mabngun istana Bodrum.[5] Situs saking makam menika dipunpanggihi nalika taun 1857 dening Sir Charles Newton, Didyma kaliyan Cnidus.[5] 20 taun ing tembe, tim arkeologi saking Denmark kaliyan konsevator, dipundawuh Prof Kristian Jeppesen saking Universitas Aarhur wonten ing Denmark.[5] Sampun ngeruk madosi makam kasebut, ingkang tasih saget dipunlestari inggih menika ruwang ngisor lemah ingkang dipunpanggihi wonten sekitar benteng.[5] Mausoleum menika dipundadosaken museum (dipunbikak nalika taun 1988), dipunbiyantu dening pamarintah Turki kaliyan Denmark, saniki dipunmanajemen dening manajenem Bodrum Museum of Underwater Arkeologi.[5]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i j (en)Pitu Kaajaiban Kuna ing Dunya dipununduh tanggal 30 Mei 2011
  2. ^ a b (en)Mausolus ing Halicarnassus dipununduh tanggal 30 Mei 2011
  3. ^ a b c d e f g h (en)[http://www.cleveleys.co.uk/wonders/maussoleum.htm sajarah saking Mausoleum Mausolus] dipununduh tanggal 30 Mei 2011
  4. ^ WORLDPOI dipununduh tanggal 30 Mei 2011
  5. ^ a b c d e f g (en)Tujuh keajaiban kuno dipununduh tanggal 30 MEi 2011
  6. ^ a b c d e f (en)Makam Raja Mausolus dipununduh tanggal 30 Mei 2011
  7. ^ a b c d (en)kaajaiban kuna ing dunya dipununduh tanggal 30 Mei 2011
Pitu Kaajaiban Donya Kuna
Kheops-Pyramid.jpg Piramida Agung Giza
Hanging Gardens of Babylon.jpg Taman Gantung Babilonia
Statue of Zeus.jpg Patung Zeus ing Olympia
Temple of Artemis.jpg Kuil Artemis
Mausoleum of Halicarnassus.jpg Mausoleum Mausolus
Colossus of Rhodes.jpg Colossus Rodos
Lighthouse - Thiersch.gif Mercusuar Iskandariyah
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Mausoleum_Mausolus&oldid=869650"