Taman Gantung Babilonia

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Artikel utama: Babilonia
Lukisan Taman Gantung Babilonia pada abad 16. Oleh seniman Jerman bernama Martin Heemskerck

Taman gantung Babilonia, wonten ing tlatah Babilonia.[1] Imperrum kuna Mesopotamia ingkang caket kaliyan lepen ''Euphrates'', saniki dipuntepang Irak kidul.[1] Taman Gantung Babilonia, dipunbangun wonten tlatah Babilonia nalika taun 450 saderengipun masehi.[2] Taman punika dipunbangun raja Nebukadnezar II (Bukhtannasar), kangge bungahaken garwanipun, Amyitis (wonten sumber sanes ingkang nyebat asma garwannipun Nebukadnezar II, Amuhia)[2] [3], Amyitis samenika putrinipun raja Medes saking negari Media.[3] Ingkang oneng kaliyan kampungipun ingkang tebih saking kerajaan Babilonia.[4] Amargi meniku, raja Babilonia Bukhtannasar amarintah prajurit sumarga ngawontenaken ekspediai-ekspedisi wonten tlatah ngetan, inggih menika tlatah Nuswantara.[4] Garwanipun raja Babilonia Bukhtannasar dipunduga saking Nuswantara.[4] Sajatosipun Nebukadnezar II dadosaken Amyitis garwa samenika salah satunggaling cara politik, supados negari Babilonia kalian negari Media (negari ingkang dipunkuasai dening raja Medes) saget dipunsatunggalaken.[3] Taman gantung Babilonia dados salah satunggaling pitu kaajaiban dunya.[4] [3] [5] Ananging, wonten literature utawi seratan sejarah boten dipunpanggihi cathetan sejarah bab taman meniki, wonten laporan ingkang deskriptif ananging saking ahli sejarah saking bangsa Yunani.[4] Sajarawan Mesir kuna, Herodotus ingkang tasih gesang watara taun 450 SM, nate ngendikan.[3] [2] [5] "kaindahan saking kutha Babilonia, ngeluwihi kaindahan kutha-kutha kondhang ingkang wonten dunya".[3] [2] [5] Piyambakipun ngendikan, sasampunipun priksa tembok ingkang dipunbangun raja Nebukadnezar II ingkang dados raja kanthos laminipun 43 taun, nalika taun 605 saderengipun masehi[3], bangunan punika endah ugi kuat[2] [5].

sketsa saking prakiraan taman gantung ingkang wonten Babilonia.

koordinat saking taman gantung Babilonia[6][sunting | sunting sumber]

( 32° 39' 29" N, 44° 25' 11" E ); ( 32,6581°, 44,42° )

Cathetan Sejarah bab Taman Gantung Babilonia[sunting | sunting sumber]

Cathetan ingkang saking lembar lemah ingkang saking priode Nebukadnezar, isinipun bab deskripsinipun istana ingkang piyambakipun gadhahi.[4] kutha Babylon sarta tembokipun dipunpanggihi, ananging boten wonten refrensi ingkang saget njlentrehaken bab sejarah taman gantung punika.[4] Sabagian ahli Sejarah pitados menawi taman gantung punika anamung cariyos bab taman kaliyan tandhuran palem wonten Mesopotamia, istananipun Nebukadnezar, menara Babel (the tower of Babel), sarta Ziggurat ingkang dipuncariyosaken para prajurit Alexander nalika wangsul kampungipun.[4] Saniki (abad saniki), dipunppanggihi salahsatunggaling struktur ingkang dipunpidatos menawi meniku bagian saking taman gantung Babilonia.[4]

Arkeologis tasih ngempalaken bukti kangge bukti supados saget nyimpulaken bab tlatah taman kasebut, sistem irigasinipun, kaliyan wujud aslinipun.[4] Sumber saking bangsa Yunani nyebataken taman punika bentukipun quadrangular, dawanipun pinggir samenika 4 plethora, saking arched vaults wonten pondasinipun.[4] Tandhuran ingkang urip wonten taman kasebat. dipuntandhur wonten inggilipun siti, oyot saking tandhuran menika nempel wonten teras ingkang inggil, sanes wonten bumi.[4] Banyu kangge nyirami, dipunpompa nuli dipundamel mili mudhun kaliyan nyirami tandhuran-tandhuran ingkang dipuntandhur wonten taman punika.[4] Panggalian Arkeologi ingkang paling enggal, sampun manggihi pondasi saking istananipun Nebukadnezar, panamuan puniku saged dados alesan punapa taman gantung punika nate wonten.[4] Amargi dipunpanggihi kolong bangunan kaliyan tembok ingkang kandel, ugi dalan irigasi ingkat caket kaliyan istana.[4] Sakelompok Arkeolog sampun survey tlatah kasebut, ugi merekontruksi kolong bangunan punika.[4] Ananging ahli sejarah saking Yunani, Strabo, ngendikan, menawi taman gantung Babilonia wonten ing lepen ''Euphrates''.[4] Sejarawan sanes, wonten ingkang ngendikan, menawi taman gantung menika lokasinipun, tebih saking lepen ''Euphrates'', kasimpulan kasebut dipunangsal saking pamanggihan kolong ingkang tebih saking istananipun (pirangatus yard saking lepen).[4] Babagan istana ingkang sampun dipanggihi, sampun dipunrekonstruksi, dipunkinten taman punika wonten ing antara lepen kaliyan istananipun Nebukadnezar II.[4]

Deskripsi saking taman gantung Babilonia[sunting | sunting sumber]

Miturut Diodorus Siculus, sajarawan saking Yunani nalika masa semana, ngendikan menawi taman gantung ingkang dipundamel kangge putri Amyitis punika ambanipun kanthi 400 kaki (kinten-kinten 130 meter), dawanipun 400 kaki, inggilipun kanthi luwih saking 80 kaki (kinten-kinten 26 meter).[3] ananging tembok ingkang wonten kutha Babilonia anamung 320 kaki (kinten-kinten 106 meter).[3]

Delengen Uga[sunting | sunting sumber]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b (id)Benarkah Taman Gantung Babylonia Pernah Ada? dipununduh tanggal 26 Mei 2011
  2. ^ a b c d e (id)wartawarga,student Journalism dipununduh tanggal 26 Mei 2011
  3. ^ a b c d e f g h i (id)Taman Babilonia yang menjadi Legenda dipununduh tanggal 26 Mei 2011
  4. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s (id)Menyingkap Misteri Taman Gantung Babilonia dipununduh tanggal 26 Mei 2011
  5. ^ a b c d (id)Taman Gantung Babilonia dipununduh tanggal 26 Mei 2011
  6. ^ (id)Taman Gantung Babilonia dipununduh tanggal 26 Mei 2011
Pitu Kaajaiban Donya Kuna
Kheops-Pyramid.jpg Piramida Agung Giza
Hanging Gardens of Babylon.jpg Taman Gantung Babilonia
Statue of Zeus.jpg Patung Zeus ing Olympia
Temple of Artemis.jpg Kuil Artemis
Mausoleum of Halicarnassus.jpg Mausoleum Mausolus
Colossus of Rhodes.jpg Colossus Rodos
Lighthouse - Thiersch.gif Mercusuar Iskandariyah