Peradaban Mesopotamia

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Peradaban Mesopotamia iku peradaban sing urip mbiyen ing dhaerah Mesopotamia kira-kira taun 3000 sedurung Masehi. Peradaban iki ngelairake kabudayaan sing lumayan dhuwur (wektu iku) saka bangsa-bangsa sing urip neng sekitar kali Eufrat lan kali Tigris.

Bangsa-bangsa sing ngembangake peradaban Mesopotamia yaiku Sumeria, Akkadia, Babilonia, Assyria lan Babilonia anyar.

Peradaban Sumeria[sunting | sunting sumber]

Bangsa iki umume ahli neng bidang tani lan dagang uga wis nduwe sistem pemerentahan sing ketata. Raja saka bangsa iki sing musuwur yaiku Ur Nanshe. Bangsa iki uga sing nemuake sistem etungan sixagesimal, sistem lingkaran 360 derajat uga etungan sejam ana 60 menit, semenit ana 60 detik lan liyane.

Akkadia[sunting | sunting sumber]

Bangsa Akkadia iki sing ngalahke bangsa Sumeria, rajane sing misuwur yaiku Sargon.

Babilonia[sunting | sunting sumber]

Raja Babilonia sing misuwur yaiku Hammurabi, mrentah Babilonia wiwit taun 1948 nganti 1905 SM.

Assyria[sunting | sunting sumber]

Bangsa Assyria iki misuwur sebagey bangsa penakluk, pemerentahane nerapke sistem militer. Rajane sing misuwur yaiku Assurbanipal. Bangsa iki akhire dikalahke bangsa Khaldea.

Babilonia anyar[sunting | sunting sumber]

Bangsa Khaldea ngalahke bangsa Assyria lan mbangun Babilonia anyar, rajane sing misuwur yaiku Nebukadnezar. Taun 539 SM, Babilonia anyar ditaklukake dening bangsa Persia.