Jihad

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Artikel iki bagéyan saka sèri
Islam
Allah1.png
Rukun Islam
Syahadat · Shalat · Pasa
Zakat · Kaji
Rukun Iman
Allah · Al-Qur'an · Malaikat
Nabi · Dina Akhir
Qada & Qadar
Tokoh Islam
Muhammad SAW
Nabi & Rasul · Sahabat
Ahlul Bait
Kota Suci
Mekkah ·Madinah · Yerusalem
Najaf · Karbala · Kufah
Kazimain · Mashhad ·Istanbul
Riyaya
Hijrah · Idul Fitri · Idul Adha
· Asyura · Ghadir Khum
Arsitektur
Mesjid ·Menara ·Mihrab
Ka'bah · Arsitektur Islam
Jabatan Fungsional
Khalifah ·Ulama ·
Imam·Mullah·Ayatullah · Mufti
Teks & Hukum
Al-Qur'an ·Hadist · Sunnah
Fiqih · Fatwa · Syariat
Mazhab
Sunni
Hanafi ·Hambali
Maliki ·Syafi'i
Syi'ah
Rolas Imam
Ismailiyah·Zaidiyah
Liyané
Ibadi · Khawarij
Murji'ah·Mu'taziliyah
Delengen uga
Portal Islam
Indeks perkara Islam

Jihad ( جهاد ) iku berjuang kanthi temenan miturut syariat Islam.[1]. Jihad dilaksanakaké kanggo ngayahi misi utama manungsa yaiku negakaké Din Allah utawa njaga Din tetep tegak, kanthi cara-cara sarujuk karo garis perjuangan para Rasul lan Al-Quran. Jihad sing dilaksanakaké Rasul iku dhakwah supaya manungsa ninggalaké kamusyrikan lan bali marang aturan Allah, nyucèkaké qalbu, maringi pengajaran marang ummat lan ndhidhik manungsa supaya sarujuk karo tujuan panciptaané yaiku dadi khalifah Allah ing lumahing bumi. Jihad iku minangka pilar kakuwatan umat Islam kawit biyen nganti dina akhir. Jihad banget dipahami dening musuh-musuh Allah Swt sahingga kanggo bisa ngalahake umat Muhammad Saw iki, musuh-musuh padha usaha kanggo ngrusak hakikat jihad. Salah sijine kanthi nylewengake hakikat jihad dadi mung “usaha kanthi tenanan”. Dheweke ngandhakake iku kanthi alesan menawa akar tembung “jihad” yaiku “mujadalah” kang pancen artine tenanan.[2]

Asal Tembung Jihad[sunting | sunting sumber]

Ing al-Quran lan Sunnah, tembung jihaad diwenenhi arti anyar saka syariat saka arti asal (basane) utawa pinuju makna kang luwih khusus, yaiku, ”ngetokake kabeh kemam-puan kanggo perang ing dalan Allah, kanthi langsung, karo bantuan keuangan, pendapat (pemikiran), ngakehi kuantitas (taktsiir al-sawaad) utawa liyane (Ibn 'Abidiin, Haasyiyah, juz III, hal. 336). Dadi jihad maknané perang ing dalan Allah. [3]

Jihad saka basa al-Qur’an. Dadi pemahamané uga kudu Qur’ani dudu mung basa Arab ing endi wong-wong kaya Abu Lahab lan para kafirin Quraiys uga nggunakaké amarga senadyan basané padha, tapi nduwèni makna lan hakikat kan béda. Sanajan padha-padha basa Arab, nanging apa kang metu saka lambéné kaya Abu Lahab utawa sawijining pemuka kafirin Quraiys, karo apa kang metu saka lisan Rasulullah Saw lan para sahabat temtu beda. [4]

Dhasar[sunting | sunting sumber]

Salah sijine dhasar jihad yaiku: “Ora padha antarané mu'min kang lungguh (ora mèlu perang) kang ora nduwèni uzur karo wong-wong kang jihad ing dalan Allah kanthi bandha lan jiwané. Allah ngluwihake wong-wong kang jihad kanthi bandha lan jiwane sakdhuwure wong-wong kang lungguh siji derajat... (QS. al-Nisaa' : 95)

Dhasar-dhasar jihad ing AlQuran:

  • Al-Baqarah: 216
  • Ali Imran: 156-157
  • Ali Imran: 169-170
  • An-Nisa: 78
  • Al-Anfal: 65
  • At-Taubah: 14-15.[5]

Panemu Ulama[sunting | sunting sumber]

Para ulama shalafus-shalih kawit biyen tekan saiki ora ana beda pendapat ngenani jihad, yaiku perang ing dalan Allah Swt kanthi niat: urip mulya utawa Mati Syahid. Dadi dudu mung tenanan nglakoni sesuatu. [4] Menawa ana ulama kang ngomong jihad iku mung sekadar tenanan, mula iku wis mbuktekake marang kita menawa wong iku lagi nglayani kepentingan musuh-musuh Allah Swt ing sajroning ngrusak salah sijine pilar kekuatan umat iki.[2]

Makna Jihad[sunting | sunting sumber]

Ana upaya anyar kang diciptakake dening musuh-musuh Islam, yaiku ngilangake makna sarta pengaruh istilah-istilah Islam ing satengahing kaum Muslim. Salah siji istilah kang dièliminir lan dikaburaké yaiku istilah jihad, iki kanggo nyiptakake stereotipe negatif ngenani jihad, mujahid lan syahid, tapi uga kanthi ngalihake makna jihad kang syar’i tumuju pengerten jihad kang lughawi (sifate luwih umum).[6]


Tingkatan Jihad[sunting | sunting sumber]

Jihad nduwèni tingkatan. Tenanan nglakoni sawenèh ana ing tingkatan paling ngisor, jihad paling dhuwur yaiku Qital utawa Jihad fi Sabilillah, perang ing dalan Allah Swt.[6]

Jihad lan terorisme[sunting | sunting sumber]

Terorisme ora bisa dikategori minangka Jihad; Jihad jroning wangun perang kudu jelas pihak-pihak endi waé sing kalibet jroning paprangan, kayadéné perang sing dilakoni Nabi Muhammad sing makili Madinah nglawan Makkah lan sekutu-sekutuné. Alesan perang kasebut utamané dipicu déning kezaliman kaum Quraisy sing nglanggar hak urip kaum Muslimin sing ana ing Makkah (kalebu perampasan harta kasugihan kaum Muslimin sarta pangusiran). [6]

Kena apa kowé ora gelem perang ing dalan Allah lan (mbéla) wong-wong sing lemah lanang, wanita-wanita lan bocah-bocah sing kabèh padha dedonga: "Duh Gusti, wetokaké kita saka negri iki (Mekah) sing zalim pedunungé lan paringi kita pelindhung saka sisih Panjenengan, lan paringi kita panulung saka sisih Panjenengan !".(QS 4:75)

Perang sing nganggo jeneng negakaké Islam nanging ora nuruti Sunnah Rasul ora bisa disebut Jihad. Sunnah Rasul kanggo negakaké Islam diwiwiti saka dakwah tanpa kakerasan, hijrah menyang wilayah sing aman lan nampa dhakwah Rasul, banjur mujudaké sawijining masarakat Islami (Ummah) sing duwé angkah negakaké Kakuwasan Allah ing bumi. [6]

"Perangi wong-wong sing ora duwé iman marang Allah lan ora (uga) marang dina kiyamat lan ora ngaramaké apa sing wis dikaramaké déning Allah lan Rasul-É lan ora duwé agama sing bener (agama Allah<-islam), (yaitu wong-wong) sing diparingi Al Kitab, nganti mbayar jizyah kanthi patuh déné wong-wong iku jroning kahanan tundhuk."[6]

Cathetan suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Macsonic.org Jihad
  2. ^ a b (id)ww.eramuslim.com Jihad (diaksés tanggal 5 Agustus 2011)
  3. ^ (id)www.facebook.com Jihad (diaksés tanggal 5 Agustus 2011)
  4. ^ a b (id)hizbut-tahrir.or.id Pangertèn Jihad Miturut Para Ulama (diaksés tanggal 5 Agustus 2011)
  5. ^ (id)www.al-ikhwan.net Risalah Jihad (diaksés tanggal 5 Agustus 2011)
  6. ^ a b c d e (id)radioyabis.com Makna Jihad Menurut Islam (diaksés tanggal 5 Agustus 2011)

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Jihad&oldid=831561"