Honshu

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Honshū (本州) yaiku pulo paling gedhé ing Jepang. Papan iki dumunung ing kidulé Hokkaido, loré Shikoku ing sebrangé Segara Dalam Negeri, lan lor wétan Kyushu ing sebrang Selat Shimonoseki. Yèn diukur karo sakubenging dunya, Honshu minangka pulo paling gédhé kaping pitu ing dunya lan pulo paling padet kapindho ing dunya sawisé Jawa.

Pulau Honshu, Jepang

Dawané Honshu udakara 1.300 km lan ambané macem-macem antarané 50 nganti 230 km. Total wilayahé yaiku 230.500 km², sekitar 60% total amba wilayah Jepang. Garis panténé 5.450 km.

Honshu kang mawa gunung lan nduwéni gunung berapi kerep kena gempa bumi (Gempa Bumi Besar Kanto ing September 1923 kang ngrusak Tokyo); puncak paling dhuwur ana ing Gunung Fuji (3.776 m) kang mawa geni (berapi) lan isih aktif. Ana akèh kali kalebu Kali Shinano, kali paling dhawa ing Jepang.

Cacahé pendhudhuk yaiku 98.352.000 (taun 1990, 89.101.702 (1975)); akèh-akèhé ana dataran rendah, utamané Hamparan Kanto ing ngendi 25% saka sakabèhing pendhudhuk pada manggon lan ing sekitar Tokyo lan Yokohama. Kutha liyané kalebu Kyoto, Osaka, Kobe, Hiroshima, Sendai, lan Nagoya. Pulo iki biyasané kapèrang dadi lima dhaerah lan isiné 34 prefektur, kalebu Tokyo metropolitan.

Dhaerah-dhaerah mau yaiku Chubu (tengah), Chugoku (kidul), Kanto (wétan), Kinki (kidul, saduwuring Chugoku), lan Tohoku (lor).

3/4 saka kutha-kutha gedhé lan modérn Jepang, kalebu 23 distrik khusus Tokyo, Yokohama, Osaka, Nagoya, Kobe, Kyoto, Akita, Sendai, Fukushima, Niigata, lan Hiroshima. Pusat budaya uga dumunung ing Honshu, kayata Kyoto (kang modern ananging uga nyimpen samubarang kang asipat kabudayan), Nara, lan Kamakura.

Pulo iki uga nduwéni dhaérah pertanian kang penting. Niigata dikenal minangka produsèn beras. Hamparan Kanto lan Nobi mroduksi beras lan janganan. Yamanashi yaiku dhaérah pangasil woh-wohan utama, lan Aomori misuwur lumantar apelé.

Préfèktur-préfèkturnya yaiku:


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Honshu&oldid=834398"