Prefektur Aichi

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Cithakan:Infobox Prefektur Aichi

Prefektur Aichi
Citra satelit Teluk Mikawa.
Expo 2005

Prefektur Aichi (愛知県 Aichi-ken) prefektur Jepang [1] ingkang mapan wonten ing wilayah Chubu, bagéyan tengah Pulo Honshu, Jepang. Ibu kota Prefektur Aichi inggih menika Nagoya.

Sajarah[sunting | sunting sumber]

Mulanipun wilayah menika kapérang dados tigang provinsi inggih menika Owari, Mikawa, lan Ho. Bibar era Taika, Mikawa lan Ho dipundadosaken setunggal dhaerah. Nalika taun 1871, sasampunipun penghancuran sistem Han, sedaya wilayah Owari kejawi semenanjung Chita, resmi minangka prefektur Nagoya. Wonten ing wekdal ingkang sami, Mikawa kagabung kalihan semenanjung Chita lan ndhapuk Prefektur Nukata. Prefektur Nagoya dipunewahi namanipun dados Prefektur Aichi nalika April 1872 lan nalika 27 November dados setunggal kalihan Prefektur Nukata.

Geografi[sunting | sunting sumber]

Mapan wonten ing celak bagéyan tengah saking pulo utami Jepang, Honshu, Prefektur Aichi adep-adepan kalihan Teluk Ise lan Mikawa ing sisih kidul, Ugi winatesan kalihan Prefektur Shizuoka ing sisih wetan, Prefektur Nagano ing timurlaut, Prefektur Gifu ing sisih ler, lan Prefektur Mie ing sisih kilen. Dawanipun kirang langkung 106 km saking wetan mangilen lan 94 km saking ler mangidul. Kanthi wiyar 5,153.81 km² Prefektur Aichi cakupanipun sekitar 1.36% saking wiyaripun sedaya Jepang]. Titik paling inggil menika Chausuyama kanthi 1415 m dpl. Bagéyan kilen saking prefektur menika dipundominasi déning Nagoya, kutha paling ageng kaping 4 ing Jepang lan wilayah suburbanipun. Dene ing sisih wetan katingal langkung andhap padating penduduk, ananging wonten sapérangan pusat industri utami ingkang wonten ing bagéyan menika [2].

Kutha-kutha[sunting | sunting sumber]

Kutha alit lan désa[sunting | sunting sumber]

Wonten ing ngandhap menika kutha-kutha alit lan desa ing Prefektur Aichi ing saben distrikipun.

Ekonomi[sunting | sunting sumber]

Asil industri Aichi menika kalebet ingkang paling inggil ing Jepang. Prefektur Aichi kawéntar minangka pusat industri otomotif lan penerbangan ing Jepang. Sapérangan perusahaan ingkang gadhah markas ageng ing Prefektur Aichi antawisipun :

Perusahaan kados Daimler Chrysler, Fuji Heavy Industries, Mitsubishi Motors, Pfizer, Sony, Suzuki, lan Volkswagen ugi ngopreasikaken pabrikipun wonten ing Aichi.

Cathetan suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ (id) Mengenal Prefektur di Jepang, (dipunakses tanggal 13 Februari 2013)
  2. ^ (id) Geografi, (dipunakses tanggal 13 Februari 2013)

Cithakan:Aichi

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Prefektur_Aichi&oldid=884927"