Kyoto

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Kyoto
京都
—  Kota  —
京都市 · Kyoto City
From top left: Tō-ji, Gion Matsuri in modern Kyoto, Fushimi Inari-taisha, Kyoto Imperial Palace, Kiyomizu-dera, Kinkaku-ji, Pontochō and Maiko, Ginkaku-ji, Cityscape from Higashiyama and Kyoto Tower

Flag

Logo
Location of Kyoto in Kyoto Prefecture
[[file:Cithakan:Location map Japan|240px|Kyoto is located in Cithakan:Location map Japan]]<div style="position: absolute; z-index: 2; top: Kaluputan èksprèsi: Karakter tandha wacan "[" ora ditepungi%; left: Kaluputan èksprèsi: Karakter tandha wacan "[" ora ditepungi%; height: 0; width: 0; margin: 0; padding: 0;">
[[File:Cithakan:Location map Japan|6x6px|Kyoto|link=|alt=]]
<div style="font-size: 90%; line-height: 110%; z-index:90; position: relative; top: -1.5em; width: 6em; Kaluputan èksprèsi: Karakter tandha wacan "[" ora ditepungi">Kyoto
 
Coordinates: 35°0′42″N 135°46′6″E / 35.01167°N 135.76833°E / 35.01167; 135.76833Koordinat: 35°0′42″N 135°46′6″E / 35.01167°N 135.76833°E / 35.01167; 135.76833
Negara Jepang
Region Kansai
Prefektur Prefektur Kyoto
Pamaréntahan
 • Mayor Daisaku Kadokawa (門川大作)
Wewengkon
 • Total 827,90 km2 (31,970 sq mi)
Populasi (1 Agustus 2011)
 • Total 1.473.746
 • Kapadhetan 18/km2 (46/sq mi)
Zona wektu Japan Standard Time (UTC+9)
Simbol kota
- Pohon Weeping Willow, Japanese Maple and Katsura
- Bunga Camellia, Azalea and Sugar Cherry
Nomor Telp 075-222-3111
Address 488 Teramachi-Oike, Nakagyō-ku, Kyōto-shi, Kyōto-fu
604-8571
Website City of Kyoto
Kinkaku-ji

KyotoSound mirengaken. (京都市 Kyōto-shi?) inggih menika kutha ingkang mapan wonten Pulo Honshu, Jepang [1]. Kutha menika kalebet bagéyan saking dhaérah metropolitan Osaka-Kobe-Kyoto. Kyoto gadhah kathah situs sejarah lan kalebet ibukuthanipun Prefektur Kyoto. Ibukutha astana (tojō) anama Heian-kyō minangka ibukutha nalika taun 794 [2] . Minangka ibukutha (miyako), Heian-kyō dados pusat pamaréntahan lan budaya Jepang. Nalika masa menika, ibukutha menika dipunsebat kyō no miyako ingkang salajengipun éwah dados Kyoto. Ing zaman rumiyin, Kyoto ugi dipunwastani Kyōraku, Rakuchū, utawi Rakuyō. Penamaan kados menika ndhèrèk pakulinan wonten ing Tiongkok ingkang gadhah ibukutha ing Rakuyō (Luoyang)

Sajarah[sunting | sunting sumber]

Sejarah Kyoto kawiwitan saking Kaisar Kammu (kaisar Jepang kaping 50) mindhahaken ibukutha saking Nagaoka-kyō dhateng Heian-kyō, amargi Fujiwara Tanetsugu ingkang dados tanggel jawab marang pambangunan Nagaoka-kyō seda amargi dipunatèni. Wonten ingkang ngandharaken bilih ibukutha kedah dipunpindhah dhateng Kyoto kanggé nanggulangi pengaruh agami Buddha ing Nara ingkang kekwatanipun kanthi pusat wonten ing saperangan kuil-kuil ingkang dipunsebat Nanto-jiin(南都寺院). Sanèsipun menika ngandharaken ibukutha prelu dipunpindhah saking ibukutha kekaisaran kagunanipun garis keturunan Kaisar Temmu dhateng ibukutha énggal kanggé kaisar saking garis keturunan Kaisar Tenji.

Geografi[sunting | sunting sumber]

Kawontenan mangsa gugur wonten ing Kyoto

Kyoto mapan wonten ing bagéyan kidul saking Prefektur Kyoto. Wonten ing kutha mili sapérangan lèpèn kadosta Kamogawa (milinipun sareng kalihan Takanogawa ing tengah) ing wétan, Katsuragawa ing kulon, lan Ujigawa ing kidul. Papanipun wonten ing Lembah Kyoto (dipunsebat ugi Lembah Yamashiro). Lembah Yamashiro dipunubengi déning tigang gunung inggih menika Higashiyama, Kitayama, lan Nishiyama, kanthi dhuwuripun menika kirang langkung 1000 m dpl. Amargi papanipun ingkangg dipunubengi déning pagunungan menika dados mawi iklim dharat lan damel bèntenipun suhu antawisipun siyang lan dalu, antawisipun mangsa adhem lan mangsa panas katingal ageng. Bagéyan pusat kutha ingkang dipundesain kados papan catur kanthi wujuding dalan ingkang sapérangan lurus. Saben dalan gadhah nama-nama piyambak lan sapérangan ageng persimpangan dipunparingi nama miturut nama margi tartamtu. Samenika pusat bisnis mapan wonten ing bagéyan kidul saking Kyoto Gosho.

Distrik[sunting | sunting sumber]

Kyoto gadhah 11 distrik (ku):

Demografi[sunting | sunting sumber]

Dumugi taun 2008, kutha Kyoto kagungan jumlah penduduk kanthi gunggung 1.464.990 jiwa lan kepadatan penduduk kanthi gunggung 2.402,68 tiyang per km². Sedaya wiyaripun wilayah menika 827,90 km².

Pariwisata[sunting | sunting sumber]

Monumen Bersejarah di Kyoto Kuno (Kyoto, Uji dan kota-kota Otsu)*
Situs Warisan Donya UNESCO
Negara Jepang
Tipe Budaya
Kriteria ii, iv
Referensi 688
Wilayah Asia-Pasifik
Sajarah prasasti
Prasasti resmi 1994  (Sèsi 18th)
* Jeneng resmi jroning Daftar Warisan Donya.
Miturut klasifikasi resmi UNESCO.
Ginkaku-ji
Kiyomizudera mangsa seni
Taman watu krikil ing Ryōan-ji

Kyoto ingkang kathah mawi tilaran sajarah ingkang kalebet tujuan pariwisata budaya paling utami wonten ing Jepang. Kyoto tansah éndah sedawaning taun, ing mangsa adhem, mekaripun kembang Sakura ingukit-bukit ingkang asri nalika mangsa panas, pemandangan werna-werna ing mangsa gugur.

Papan pariwisata[sunting | sunting sumber]

Kutha kembar[sunting | sunting sumber]

Kyoto gadhah gegayutan kutha kembat kalihan :

Cathetan suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ (id) http://www.kyotominsai.co.jp/indonesia/kyoto/ Kyoto], (dipunakses tanggal 5 Maret 2013)
  2. ^ (id) Kyoto, (dipunakses tanggal 5 Maret 2013)
  3. ^ (id) Jogja punya saudara kembar di Jepang, (dipunakses tanggal 5 Maret 2013)

Pranala njawi[sunting | sunting sumber]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:

Cithakan:Kyoto

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Kyoto&oldid=837012"