Prefektur Gifu

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Peta Prefektur Gifu
Prefektur Gifu
Basa Jepang: 岐阜県
Gifu-ken
Lokasi Gifu ing peta Jepang (bageyan kang disorot)
Ibu kota Kota Gifu
Wilayah Chubu
Pulo Honshu
Gubernur Hajime Furuta
Luas (peringkat) 10.598,18 km² (ke-7)
 - % perairan 0,2%
Penduduk  (1 Oktober 2000)
 - Populasi 2.107.687 (ke-18)
 - Kepadatan 199 /km²
Distrik 9
Munisipalitas 42
ISO 3166-2 JP-21
Situs web www.pref.gifu.lg.jp
Simbol prefektur
 - Bunga Astragalus sinicus
 - Pohon Taxus cuspidata)
 - Burung Rock ptarmigan (Lagopus muta)
 - Ikan {{{Fish}}}
Lambang Prefektur Gifu
Lambang Prefektur Gifu
CithakanPembicaraanPortal Jepang

Prefektur Gifu (岐阜県 Gifu-ken?) inggih menika prefektur Jepang ingkang mapan wonten ing Chubu, mliginipun ing bagéyan paling tengah Pulo Honshu [1] [2]. Ibu kota menika mapan ing kutha Gifu.

Sajarah[sunting | sunting sumber]

Prefektur Gifu mapan wonten ing wilayah ingkang miturut pambagian provinsi lawas Jepang dipunsebat Provinsi Hida lan Mino. Oda Nobunaga maringi nama wilayah menika minangka "Gifu", mawi aksara kanji "gi" kados wonten ing nama Gunung Gi (Gunung Qi) ing Tiongkok ingkang dados papan jumenengipun Dinasti Zhou. Wiwit saking rumiyin Gifu kalebet pusat pedamelan barang-barang landhep wonten ing Jepang.

Geografi[sunting | sunting sumber]

Prefektur Gifu kalebet salah satunggaling prefektur ing Jepang ingkang dipunkurung kalihan dharatan. Wilayahipun katutup 7 prefektur: Aichi, Fukui, Ishikawa, Mie, Nagano, Shiga, lan Toyama. Prefektur Gifu mlebet ing wilayah Chubu, ananging wilayah ing sisih kidul ugi kalebet wilayah Tokai [3].

Wonten ing bagéyan lèr (wilayah Hida) wonten kathah redi ingkang ndhapuk Pagunungan Alpen Jepang: Gunung Hodaka, Gunung Yarigatake, Gunung Kasagatake, Gunung Norikuradake, Gunung Kinkazan, lan Gunung Enasan. Déné ing sisih kidul (wilayah Mino) kalebet dhataran andhap ingkang subur kagem tetanèn. Kathahipun penduduk mapan wonten ing wilayah Mino Lèpèn Ibi, Lèpèn Hida, Lèpèn Miyagawa, lan Lèpèn Itadori.

Kutha[sunting | sunting sumber]

Wonten ing Prefektur Gifu gadhah 21 kutha:

Kutha alit lan désa[sunting | sunting sumber]

Anpachi
Goudo
Wanouchi
Sekigahara
Tarui
Ginan
Kasamatsu
Ibigawa
Ikeda
Ono
Hichisou
Higashishirakawa
Kawabe
Sakahogi
Shirakawa
Tomika
Yaotsu
Mitake
Kitagata
Shirakawa
Yoro

Transportasi[sunting | sunting sumber]

Stasiun Shinkansen ing Gifu Hashima ingkang mapan wonten ing njawinipun kutha Gifu. Gifu Hashima saged kelampahan kanthi wekdal kirang saking 1 jam saking Osaka utawi 2 jam saking Tokyo. Kutha-kutha sanès ing Prefektur Gifu kaubungaken kalihan jaringan sepur JR, Meitetsu, lan bus antarkota.

Industri[sunting | sunting sumber]

Tongkat pamukul bisbol ingkang dipunagem Ichiro Suzuki lan Matsui Hideki dipundamel déning industri kerajinan kayu ing Prefektur Gifu.
  • Kerajinan benda tajam (kutha Seki)
  • Tekstil

Festival[sunting | sunting sumber]

  • Hamono matsuri (pasar mirah barang-barang landhep) ing kutha Seki (wulan Oktober)

Taman Nasional[sunting | sunting sumber]

Pariwisata[sunting | sunting sumber]

Cathetan suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ (id) Mengenal Prefektur di Jepang, (dipunakses tanggal 22 Februari 2013)
  2. ^ (id) Geografi Jepang, (dipunakses tanggal 22 Februari 2013)
  3. ^ (id) Geografi, (dipunakses tanggal 22 Februari 2013)

Pranala njawi[sunting | sunting sumber]

Logo Wikimedia Commons
Pirsani galeri bab Prefektur Gifu ing Wikimedia Commons.
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Prefektur_Gifu&oldid=836914"