Prefektur Okayama

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Peta Prefektur Okayama
Prefektur Okayama
Prefektur Okayama
Basa Jepang: 岡山県
{{{Rōmaji}}}
Lokasi Okayama ing peta Jepang (bageyan kang disorot)
Ibu kota Okayama
Wilayah Chugoku
Pulo Honshu
Gubernur Masahiro Ishii
Luas (peringkat) 7.112,32 km² (15)
 - % perairan 0,3%
Penduduk  (1 Oktober 2005)
 - Populasi 1.957.056 (21)
 - Kepadatan 275 /km²
Distrik 12
Munisipalitas 29
ISO 3166-2 JP-33
Situs web www.pref.okayama.jp/
kikaku/kokusai/momo/e/
Simbol prefektur
 - Bunga Persik (Prunus persica var. vulgaris)
 - Pohon Pinus densiflora
 - Burung Cuculus poliocephalus
 - Ikan {{{Fish}}}
Lambang Prefektur Okayama
Lambang Prefektur Okayama
CithakanPembicaraanPortal Jepang

Prefektur Okayama (岡山県 Okayama-ken?) menika satunggaling prefektur Jepang ingkang mapan wonten ing sisih kilèn Pulo Honshu ing wilayah Chugoku [1] [2]. Wilayah prefektur menika kalebet 90 pulo ageng lan alit ing Laut Pedalaman Seto. Ibu kotanipun wonten ing kutha Okayama. Nalika jaman rumiyin, prefektur menika kawéntar minangka Provinsi Kibi lan wilayahipun ing sisih wétan Prefektur Hiroshima (Provinsi Bingo), lan kempalan pulo ageng lan alit ingkang samenika dados wilayah Prefektur Kagawa. Wiwit saking taun 1989, Prefektur Okayama menika wilayah kanthi curah jawah ingkang paling andhap ing Jepang saéngga dipunsebat "negeri tansah cerah" (Hare no kuni). Prefektur Okayama menika kawéntar mawi cerita rakyat Momotaroref name="okayama3"> (id) Mengenal Momotaro, (dipunakses tanggal 23 Februari 2013) </ref>.

Geografi[sunting | sunting sumber]

Prefektur Okayama winatesan kalihan Prefektur Hyogo, Prefektur Tottori, Prefektur Hiroshima, lan Prefektur Kagawa. Prefektur menika kagungan garis panté kalihan Laut Pedalaman Seto.

Sajarah[sunting | sunting sumber]

Zaman kuno[sunting | sunting sumber]

Saking tilaran ing situs Gunung Washū, Prefektur Okayama kinten-kinten sampun dinggèni déning manungsa wiwit saking zaman paleolitik Jepang. Ing wulan Februari 2005, fosil pari lan opal phytolith saking zaman Jomon dipunpanggihaken ing pangedukan situs tumpukan kerang Hikosaki, kutha Okayama. Tilaran ing situs Asanebana ingkang mapan wonten ing prefektur ingkang sami kinten-kinten minangka tilasing wana kagem nandur pari ing zaman Jomon.[3] Ing zaman kuno, prefektur menika dipunwastani Provinsi Kibi lan kalebet wilayah Jepang ingkang makmur ugi saged dipunsandingaken kalihan wilayah kados Kinai, Kita Kyushu, lan Izumo. Provinsi Kibi lan Kinai damel hubungan persekutuan mawi wilayah kekuwaosan ingkang samenika dipunsebat Prefektur Okayama, Prefektur Hiroshima bageyan tengah lan ler, maneka pulo ageng lan alit ing Prefektur Kagawa, lan dhaérah Harima ing Prefektur Hyogo. Kibi Makibi lan Wake no Kiyomaro menika politisi ingkang gadhah pengaruh ing Jepang wiyosipun provinsi Kibi. Salajengipun provinsi Kibi dipunpecah dados Provinsi Bizen, Provinsi Bitchu, lan Provinsi Bingo. Lajeng Provinsi Mimasaka misah piyambak saking Provinsi Bizen. Wonten ing zaman Heian, dhaerah menika dados pusat kekuwatan militer klan Taira.

Abad tengahan[sunting | sunting sumber]

Pungkasan abad kaping 15 dumugi abad kaping 19[sunting | sunting sumber]

Zaman Meiji dumugi samenika[sunting | sunting sumber]

Bibar dipunwontenaken sistem prefektur nalika tanggal 14 Juli 1871, Prefektur Okayama dipunbentuk saking tilas wilayah han Okayama, ananging namung mlebetaken wilayah ingkang rumiyinipun dipunsebat Provinsi Bizen. Provinsi Bitchu lan Bingo ingkang samangké gabung dados Prefektur Oda nembé nggabung malih kalihan Prefektur Okayama nalika tanggal 10 Desember 1875. Ing taun salajengipun (18 April 1876), enem distik tilas provinsi Bingo misah saking Prefektur Okayama lan gabung kalihan Prefektur Hiroshima. Minangka gantosipun, Provinsi Mimasaka ingkang sadèrèngipun mawi nama Prefektur Hōjō dipungabung malih kalihan Prefektur Okayama. Nalika taun 1963, kutha alit Hinase misah saking Prefektur Okayama lajeng gabung kalihan kutha Akō ingkang kalebet Prefektur Hyogo.

Kutha[sunting | sunting sumber]


Kutha alit lan désa[sunting | sunting sumber]

Nishiawakura
Setoǂ
Satosho
Kibichūō
Nagi
Shoo
Kumenan
Misaki
Shinjo
Takebe
Yakage
Kagamino
Hayashima
Wake

Pendidikan[sunting | sunting sumber]

Transportasi[sunting | sunting sumber]

Bandar udara[sunting | sunting sumber]

Jaringan sepur (kereta api)[sunting | sunting sumber]

Budaya[sunting | sunting sumber]

Pariwisata[sunting | sunting sumber]

Cathetan suku[sunting | sunting sumber]

Pranala njawi[sunting | sunting sumber]

[[ko:오

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Prefektur_Okayama&oldid=836892"