Prefektur Aomori

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Peta Prefektur Aomori
Prefektur Aomori
Basa Jepang: 青森県
Aomori-ken
Lokasi Aomori ing peta Jepang (bageyan kang disorot)
Ibu kota Aomori
Wilayah Tohoku
Pulo Honshu
Gubernur Mimura Shingo
Luas (peringkat) 9,606.26 km² (ke-8)
 - % perairan 1,2%
Penduduk  (1 Oktober 2000)
 - Populasi 1.475.728 (ke-28)
 - Kepadatan 154 /km²
Distrik 8
Munisipalitas 40
ISO 3166-2 JP-02
Situs web www.pref.aomori.lg.jp/foreigners/index.html
Simbol prefektur
 - Bunga Bunga pohon Apel (Malus domestica)
 - Pohon Hiba (Thujopsis dolabrata)
 - Burung Angsa Bewick (Cygnus bewickii)
 - Ikan {{{Fish}}}
Lambang Prefektur Aomori
Lambang Prefektur Aomori
CithakanPembicaraanPortal Jepang

Prefektur Aomori (青森県 Aomori-ken?) inggih menika prefektur Jepang ingkang mapan wonten ing wilayah Tohoku, bagéyan lèr Pulo Honshu [1]. Ibukotanipun menika Aomori, Aomori.

Sajarah[sunting | sunting sumber]

Geografi[sunting | sunting sumber]

Prefektur Aomori kalebet prefektur paling lèr ing Honshu lan madep Hokkaido nglampahi Selat Tsugaru. Prefektur Aomori winatesan kalihan Prefektur Akita lan Prefektur Iwate ing sisih kidul. Oma, ingkang mapan wonten ing Tanjung Shimokita ing ujung barat laut awujud kapak menika titik paling lèr ing Pulo Honshu.

Kutha-kutha[sunting | sunting sumber]

Kutha alit lan désa[sunting | sunting sumber]

Wonten ing ngandhap menika kutha alit lan désa wonten ing saben distrik ing Prefektur Aomori.

Gabungan[sunting | sunting sumber]

Gabungan Tsugaru[sunting | sunting sumber]

Nalika tanggal 11 Februari 2005 kutha énggal kanthi nama Tsugaru kadhapuk ingkang kalebet gabungan saking kutha alit Kizukuri lan desa-desa Inagaki, Kashiwa, Morita, ugi Shariki, ingkang sedayanipun mapan wonten ing Distrik Nishitsugaru.

Pawiyaran Towada[sunting | sunting sumber]

Ing tanggal 1 Januari 2005 kutha alit Towadako kagabung kalihan kutha Towada.

Ekonomi[sunting | sunting sumber]

Kados kathahipun ing wilayah Tohoku, dhaérah Aomori tasih kathah industri tradisional kados tetanèn, perulaman lan kehutanan.

Demografi[sunting | sunting sumber]

Kathah kawula enèm saking Aomori tindak dhateng kutha ageng kados Tokyo utawi Sendai kagem pados karemenan lan pakaryan. Kejawi menika Aomori nyathet rekor populasi paling inggil ing taun 1983.

Kabudayaan[sunting | sunting sumber]

Pariwisata[sunting | sunting sumber]

Ing Aomori menika wonten kebon apel ingkang kawéntar sanget ing Jepang [2]. Danau Towada, satunggaling kaldera ingkang éndah, mapan wonten ing watesan antawisipun Prefektur Akita lan Prefektur Aomori. Lepen Oirase minanka toyanipun Tlaga Towada. Wonten ugi Gunung Osore ingkang kanthi harfiah ateges Pegunungan Menakutkan, mapan ing celakipun Mutsu wonten Tanjung Shimokita. Pagunungan Hakkoda ing Aomori kalebet dhaérah hiking ingkang éndah nalika musim panas.

Simbol prefektur[sunting | sunting sumber]

Simbol prefektur Aomori menika gambar peta prefektur ingkang sekedhik dipunéwahi, nedahaken mahkota saking Pulo Honshu: Tanjung Tsugaru, Natsudomari lan Shimokita.

Cathetan suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ (id) Mengenal Prefektur di Jepang, (dipunakses tanggal 13 Februari 2013)
  2. ^ (id) Geografi Jepang, (dipunakses tanggal 13 Februari 2013)

Pranala njawi[sunting | sunting sumber]

Wikivoyage   Pirsani pandhuan wisata Prefektur Aomori ing Wikivoyage

Cithakan:Aomori

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Prefektur_Aomori&oldid=836746"