Gréja Ortodoks

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Katedral Kristus Sang Juru Wilujeng ing Moskow, Gréja Ortodoks paling dhuwur ing donya.
Bagéyan saka seri artikel ngenani
Kakristenan
Agama Kristen

Dasar
Yésus Kristus
GréjaTéologi
TritunggalInjil
Dispensasionalisme
Para RasulKraton
Sajarah Kakristenan

Alkitab:
Injil: Prajanjian Lawas
       Prajanjian Anyar
Apokrifa: Deuterokanonika

Ajaran:
Angger-angger sepuluh
Kotbah ing Bukit: Ucapan Berbahagia
Donga Kanjeng Rama
Hukum Kasih
Amanat Agung

Gréja Kristen:
Gréja Katulik
Gréja Katulik Latin
Gréja Katulik Wétan
Gréja Ortodoks Wétan
Gréja Ortodoks Oriental
Gréja Wétan Asiria
Protestanisme

Topik-Topik Ing Kakristenan:
NestorianismeMiafisitisme
Kalèndher
Denominasi Kristen
MariaKlausa filioque
Gerakan agama Kristen

Ibadat Kristiani:
Misa
Liturgi Suci

Kapercayan sing kakait:
Agama Abrahami
Gerakan Rastafari

Gréja Ortodoks, iku dhénominasi gréja Kristen sing pandhèrèk utamané ana ing Éropah Wétan lan dhaérah pesisir wétan Laut Tengah. Saliyané iku, Gréja Ortodoks uga ana ing India, Jepang, lan saiki uga ing Indonésia.

Gréja Ortodoks Wétan, sacara resmi disebut Gréja Katulik Ortodoks[note 1] lan asring disebut minangka Gréja Ortodoks,[7] iku Gréja Kristen paling gedhé nomer loro ing donya,[8] kanthi gunggung pandhèrèk watara 225–300 yuta,[9] utamané ing Wétan lan Éropah Kidul-wétan lan Wétan Tengah. Iki arupa dhénominasi agama sing mayoritas saka populasi ing Rusia, Belarus, Ukraina, Moldova, Georgia, Romania, Serbia, Montenegro, Makedonia, Bulgaria, Yunani, lan Siprus; populasi minoritas sing signifikan ana ing Lebanon, Yordania, lan Suriah. Iki mulangaké yèn Gréja sing Siji, Suci, Katulik, lan Apostolik didegaké déning Yésus Kristus lan para Rasulé watara 2,000 taun kepungkur.

Gréja Ortodoks kasusun saka sapérangan lembaga gréjawi kanthi pamaréntahan-dhéwé, sacara geografis lan nasional sing béda nanging tunggal téologis. Saben lembaga pamaréntahan-dhéwé (utawa otosefalus), asring nanging ora mesthi nyakup sawijining negara, dituntun déning sawijining Sinode Suci sing tugasé, ing antarané, yaiku kanggo nglestarèkaké lan mulang karasulan lan tradhisi patristik lan pratik gréja kagandhèng. Kayadéné Gréja Katulik Roma, Komuni Anglikan, Greja Asiria Wétan, Ortodoks Oriental lan sapérangan gréja liyané, uskup Ortodoks nlusuri silsilahé marang para rasul liwat proses panggantian apostolik.

Gunggung Umat[sunting | sunting sumber]

Panyebaran Kristen Ortodoks Wétan ing donya miturut negara:      Agama utama (luwih saka 75%)      Agama utama (50% – 75%)      Agama minoritas wigati (20% – 50%)      Agama minoritas wigati (5% – 20%)      Agama minoritas (1% – 5%)      Agama minoritas cilik (sangisoré 1%), nanging duwé autocephaly lokal

Adhedhasar gunggung umat, Ortodoksi Wétan iku komunitas Kristiani paling gedhé kaloro ing donya sawisé Gréja Katulik Roma.[10] Èstimasi paling umum ngenani gunggung umat Kristen Ortodoks Wétan ing saindhenging donya kisarané watara 225-300 yuta jiwa [11]. Ortodoksi Wétan iku agama tunggal paling gedhé ing Belarusia (89%), Bulgaria (86%), Républik Siprus (88%), Georgia (89%), Yunani (98%), Républik Makedonia (70%), Moldova (98%), Montenegro (84%), Romania (89%), Rusia (88%), Serbia (88%), lan Ukraina (83%).[12] Ortodoksi Wétan uga arupa agama dhominan ing Républika Srpska (92%) èntitas ing Bosnia lan Herzegovina, sarta agama dhominan ing Kazakhstan Lor (48% saka populasi Kazakhstan). Saliyané iku, ana uga sapérangan gedhé komunitas Ortodoks ing Afrika, Asia, Australia, Amérika Lor, lan Amérika Kidul.

Yuridhiksi Gréja Ortodoks[sunting | sunting sumber]

Cathetan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Gréja Ortodoks nganggep dhèwèké dadi kaloroné, ortodoks lan katulik. Ing panggunan patristik lan sadurungé, Gréja biyasané nyebut dhèwèké minangka "Gréja Katulik"[1][2] sing imané iku "Iman Ortodoks". Panggunan kasebut isih katon saiki ing liturgi Ortodoks, contoné "manunggalaké marang Gréja sing Suci, Katulik, lan Apostolik" (saka litani para katekumèn, Liturgi St. Yohanes Krisostomus). Senajan mangkono, konvensi saiki, ndhukung jeneng "Gréja Ortodoks", mungkin sebagéyan kanggo ngéndhani kabingungan karo Gréja Katulik Roma, kususé Ritus Wétan. Nanging, kususé ing kontèks resmi, Gréja Ortodoks nerusaké migunakaké jeneng "Gréja Katulik", lan otoritas Ortodoks kayadéné Santo Rafael saka Brooklyn wis negesaké yèn jeneng lengkap saka gréja kalebu "Katulik" kayadéné ing istilah "Holy Orthodox Catholic Apostolic Church". Gréja iki disebut minangka "Gréja Katulik Ortodoks" ing dhokumèn resmi gréja lan sapérangan buku.[3][4][5][6]

Réferènsi[sunting | sunting sumber]

  • Pogadaev, V. A. "The Orthodox Church in Indonesia". in Nusantara. South-East Asia. Collection of Materials. Vol. 3. St-Petersburg, 2002, p. 89-91.
  1. ^ Erwin Fahlbusch; Geoffrey William Bromiley (2003). The Encyclopedia of Christianity: J-0. Brill Academic Pub. p. 867. ISBN 978-90-04-12654-1. http://books.google.com/?id=7ly4DgtT3LkC&pg=PA867.
  2. ^ John H. Leith (1982). Creeds of the Churches, Third Edition: A Reader in Christian Doctrine from the Bible to the Present. Westminster John Knox Press. p. 486. ISBN 978-0-8042-0526-9. http://books.google.com/?id=saFgJRjaPwcC&pg=PA486.
  3. ^ Overbeck, J. Joseph (1881). A plain view of the claims of the Orthodox Catholic Church as opposed to all other Christian denominations. London: Trübner & Co.. http://books.google.com/books?id=rdwCAAAAQAAJ&printsec=frontcover&dq=%22orthodox+catholic+church%22&hl=en&sa=X&ei=lh4PUanOK6mriQLVoIGoBg&ved=0CDMQ6AEwAQ.
  4. ^ Richardson, Athanasius (1875). The marriage service of the Holy Orthodox Catholic Church. London: A. R. Mowbray & Co.. http://books.google.com/books?id=rMMCAAAAQAAJ&printsec=frontcover&dq=%22orthodox+catholic+church%22&hl=en&sa=X&ei=lh4PUanOK6mriQLVoIGoBg&ved=0CC8Q6AEwAA.
  5. ^ Fortescue, Adrian (1908). The Orthodox Eastern Church (2nd ed.). London: Catholic Truth Society. p. 255. http://books.google.com/books?id=Xp1gpa7wGPYC&pg=PA255&dq=%22orthodox+catholic+church%22&hl=en&sa=X&ei=lh4PUanOK6mriQLVoIGoBg&ved=0CE8Q6AEwBg#v=onepage&q=%22orthodox%20catholic%20church%22&f=false. "The old glories of the free Greek States, vague memories of Marathon and Salamis, the majesty of the Roman Empire, their cause against Persian and Arab, Frank and Turk—it is all gathered together and still lives in the Holy Apostolic Orthodox Catholic Church of the Seven Councils."
  6. ^ Bishop Kallistos (Ware) (1993-04-29). The Orthodox Church. Penguin Books. ISBN 978-0-14-014656-1. p. 307
    "About Orthodoxy". The Orthodox Church. The Diocese of Eastern Pennsylvania, Orthodox Church in America. http://doepa.org/about_orthodoxy.html.
    "About Orthodoxy". Christ the Saviour Orthodox Church. http://www.orthodoxdelmarva.org/about_orthodoxy.html.
    "About Orthodoxy". "Saints Michael and Gabriel" Romanian Orthodox Church. http://www.psromanianchurch.com/about_orthodoxy.html.[pranala nonaktif]
    Ukrainian Orthodox Church of the USA – Ecumenical Patriarchate of Constantinople
    Holy Cross Greek Orthodox Church, Stroudsburg, Pennsylvania
    "The Orthodox Church – An Introduction". Orthodox Christian Information Center. http://orthodoxinfo.com/general/orthodoxy.aspx.
    "THE HOLY ORTHODOX CHRISTIAN CHURCH: ITS FAITH AND LIFE". ArchangelsBooks.com. http://www.archangelsbooks.com/orthofaith.asp.
    "Orthodox Church". Orthodox Church of Dover, Florida. http://www.forgodiswithus.org/.
    Orthodox Churches of New Castle and Lawrence County, Pennsylvania
    Monks at Dečani Monastery in Kosovo. "The Eastern Orthodox Church". Orthodoxlife.net. http://www.orthodoxlife.net/easternchurch/theorthochurch.html.
    "Introduction to the Orthodox Faith". Saint George Antiochian Orthodox Christian Cathedral. http://www.stgeorgetoledo.org/vsItemDisplay.dsp&objectID=3720668E-D9C5-4104-912DC29B0DFB6E5D&method=display.
    "Orthodoxy". Saint Archangel Michael Serbian Orthodox Church. http://saratoga.serbian-church.net/orthodoxy-0.
    "The Orthodox Church". Saint Mary of Egypt Orthodox Church. http://www.stmaryofegypt.org/info/orthodoxy.htm.
    Holy Ascension Orthodox Church, Frackville, PA
    "Orthodox Christianity – Introduction". Serbian Orthodox Diocese of Ras and Prizren. http://www.kosovo.net/orthodoxy.html.
    Father Steven Tsichlis. "Frequently Asked Questions About the Orthodox Church". St. Paul's Greek Orthodox Church, Irvine, California. http://www.stpaulsirvine.org/html/FAQs.html.
    Saint Mary Antiochian Orthodox Church, Pawtucket, RI
    "HISTORY". Serbian Orthodox Church, Luzern. http://www.spcportal.org/index.php?pg=454&lang=en.
    "TO BE AN ORTHODOX CHRISTIAN ....". Orthodox Christian Church in Thailand (Moscow Patriarchate). http://www.orthodox.or.th/index.php?content=orthodoxy&lang=en.
    "Eastern Orthodoxy". Encyclopædia Britannica. http://www.britannica.com/EBchecked/topic/177174/Eastern-Orthodoxy.
    Johannes P. Schadé (October 25, 2006). Eastern Orthodoxy. Foreign Media Books. ISBN 978-1-60136-000-7. http://books.google.com/?id=XRkfKdho-5cC&pg=PA288.
    Richard R. Losch (May 3, 2002). The Eastern Orthodox. Wm. B. Eerdmans Publishing. ISBN 978-0-8028-0521-8. http://books.google.com/?id=OdKCVjCschMC&pg=PA76.
    Wendy Doniger (September 1999). Eastern Orthodoxy. Merriam-Webster, Inc. ISBN 978-0-87779-044-0. http://books.google.com/?id=ZP_f9icf2roC&pg=PA309.
    Thomas E. FitzGerald (September 30, 1998). Eastern Orthodoxy. Praeger Pub Text. ISBN 978-0-275-96438-2. http://books.google.com/?id=_F5yntZocGIC&pg=PA8.
    Andrea C. Paterson (August 19, 2004). Eastern Orthodoxy. Xulon Press. ISBN 978-1-59467-453-2. http://books.google.com/?id=ARbQ8I7ZOjkC&pg=PA79.
  7. ^ Our Church is also spoken of as the "Eastern Church" to distinguish it from the Churches of the West. "Eastern" is used to indicate that in the first millennium the influence of our Church was concentrated in the eastern part of the Christian world and to show that a very large number of our membership is of other than Greek national origin. Thus, Orthodox Christians throughout the world use various ethnic or national titles: "Greek", "Russian", "Serbian", "Romanian", "Ukrainian", "Bulgarian", "Antiochian", "Albanian", "Carpatho-Russian", or more inclusively, as "Eastern Orthodox" (Rev. Alciviadis C. Calivas, Th.D. "The Greek (Eastern) Orthodox Church. What's in our name?").
  8. ^ Kaluputan sitat (pangutipan) Tag <ref> ora absah; ora ditemokaké tèks kanggo ref mawa jeneng adherents.com
  9. ^ Kaluputan sitat (pangutipan) Tag <ref> ora absah; ora ditemokaké tèks kanggo ref mawa jeneng about.com
  10. ^ [1]
  11. ^ [2]
  12. ^ [3]

Delengen uga[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Gréja_Ortodoks&oldid=836956"