Maria

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Disambig.svg
Kanggé kagunan sanès saking ', mangga mriksani [[]].
Bagéyan saka seri artikel ngenani
Kakristenan
Agama Kristen

Dasar
Yésus Kristus
GréjaTéologi
TritunggalInjil
Dispensasionalisme
Para RasulKraton
Sajarah Kakristenan

Alkitab:
Injil: Prajanjian Lawas
       Prajanjian Anyar
Apokrifa: Deuterokanonika

Ajaran:
Angger-angger sepuluh
Kotbah ing Bukit: Ucapan Berbahagia
Donga Kanjeng Rama
Hukum Kasih
Amanat Agung

Gréja Kristen:
Gréja Katulik
Gréja Katulik Latin
Gréja Katulik Wétan
Gréja Ortodoks Wétan
Gréja Ortodoks Oriental
Gréja Wétan Asiria
Protestanisme

Topik-Topik Ing Kakristenan:
NestorianismeMiafisitisme
Kalèndher
Denominasi Kristen
MariaKlausa filioque
Gerakan agama Kristen

Ibadat Kristiani:
Misa
Liturgi Suci

Kapercayan sing kakait:
Agama Abrahami
Gerakan Rastafari

Maria (Aram-Yahudi מרים Maryām "pait"; Basa Yunani Septuaginta Μαριαμ, Mariam, Μαρια, Maria; Basa Arab: Maryam, مريم) iku ibuné Yesus lan tunangan Yusuf[1] jroning Kekristenan lan Islam.

Miturut sumber-sumber non-kanonik, wongtuwané asma Yoakim lan Hana. Sawijining téori ngandhakaké yèn asma bapaké yakuwi Heli, sing disebutaké jroning silsilah miturut Lukas. Maria, sing wektu kuwi sawijining perawan, weruh saka malaikat Gabriel, utusan Allah, yèn bakal ngandhut Yesus, anak saka Allah sing urip, liwat mukjizat saka Roh Suci.

Amarga Lukas 1:48 ("wiwit saiki kabèh katurunan bakal nyebut aku bahagia"), Maria akèh diagungaké ing kalangan wong Kristen, khususé ing lingkungan Gréja Katulik Roma lan Gréja Ortodoks. Umat Muslim uga ngurmati Maria. Bidang teologi Kristen sing magepokan disebut Mariologi. Pesta kelairan Maria dipèngeti ing kalangan Gréja Ortodoks, Katulik Roma, lan Anglikan tanggal 8 September. Gréja Ortodoks lan Katulik Roma uga nduwèni akèh dina perayaan liyané kanggo ngurmati Maria.

Delengen uga[sunting | sunting sumber]

Catatan ayat Alkitab[sunting | sunting sumber]

Wacan[sunting | sunting sumber]

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]

Logo Wikimedia Commons
Pirsani galeri bab Maria ing Wikimedia Commons.

Catatan sikil[sunting | sunting sumber]

Cithakan:Tokoh Perjanjian Baru

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Maria&oldid=823326"