Yok Koeswoyo

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Yok Koeswoyo
Latar wuri
Jeneng lair Koesroyo Koeswoyo
Jeneng liya Yok Koeswoyo
Lair (1943-09-03)Sèptèmber 3, 1943
Indonésia Tuban, Jawa Timur, Indonésia
Pakaryan Penyanyi, Bassist, Arranger
Taun aktif 1962 - saiki
Parusahan rekaman Remaco, Dimita Moulding Company. Ltd
Diprabawani déning The Beatles, The Everly Brothers
Pasangan Maria Sonya Tulaar (ninggal 1973), Michelle Beguin
Anak Sari Yok Koeswoyo, Angga Koeswoyo (ninggal)
Wong tuwa Raden Koswoyo, Rr. Atmini
Agama Islam
Anggota
Koes Bersaudara, Koes Plus

Koesroyo Koeswoyo (lair ing Tuban, Jawa Timur, 3 Sèptèmber 1943; umur 75 taun) utawi Yok ngrupikaken salah satunggal anggota grup band Koes Plus ugi Koes sedherekan. panjenenganipun ngamengaken bas gitar pindhah pendukung vokal.

Masa timur[besut | besut sumber]

Yok ya iku putra kepitu saking sanga sedherekan putra saking pasangan Raden Koeswoyo ugi Rr. Atmini asal Tuban Jawi wétan. gindanipun ya iku:

  1. No.1. Tituk (èstri), séda wanci bayi.
  2. No.2. Koesdjono (Jon alias John Koeswoyo)
  3. No.3. Koesdini (Dien ~ èstri),
  4. No.4. Koestono (Ton alias Tonny Koeswoyo),
  5. No.5. Koesnomo (Nom alias Nomo Koeswoyo),
  6. No.6. Koesyono, (Yon alias Yon Koeswoyo),
  7. No.7. Koesroyo (Yok alias Yok Koeswoyo),
  8. No.8. Koestami (Miyi ~ èstri),
  9. No.9. Koesmiani (Ninuk ~ èstri).

saking silsilah kulawarga, piyambakipun sedaya kalebet génerasi datheng-7 tedhak (trah) Sunan Muria wonten ing Tuban. ibu piyambakipun sedaya ya iku keponakan saking Bupati Tuban wonten jaman penjajahan Walandi kala punika.

Masa timur Yok kelangkungan wonten ing kitha Tuban, Jawi wétan sareng sedherek-sedherekipun. taun 1952 kulawarga Koeswoyo pindhah datheng Jakarta numuti mutasi Sang rama berkarir ngantos pensiun dados punggawa nagari wonten ing Kementrian lebet Negeri. wonten ing Jakarta piyambakipun sedaya satunggal somah nggriyani wonten ing margi Mendawai III, No. 14, Blok C, Kebayoran énggal, Jakarta kidul.

wonten masa timur Yok cekap mbeling, sanaos mboten sambeling rakanipun Nomo ingkang naté dipungebag ngantos semaput déning rama piyambakipun sedaya. kembelingan Yok ingkang paling agung ya iku naté nggebag mustaka Nomo kaliyan ketos kaso sak-ugi maben kaliyan rakanipun punika. pamucalan terakhir Yok ya iku sekolah madya wonten ing SMA Triguna Jakarta. panjenenganipun mboten nglajengaken datheng jenjang guron inggil amargi memilih donya musik dados sugengipun numuti sedherek-sedherekipun.

Gawean[besut | besut sumber]

Koes sedherekan[besut | besut sumber]

Yok Koeswoyo miwiti aktif bermusik sejak awal dipunbentukipun grup musik sareng sedherek kandungnya kulawarga Koeswoyo yakni:(Jon Koeswoyo wonten Bass, Tonny Koeswoyo wonten gitar, Nomo Koeswoyo wonten drum, Yon Koeswoyo wonten vokal, ugi Yok Koeswoyo wonten vokal) ugi sapriyantun saking njawi kulawarga Koeswoyo ingkang duwé asma Jan Mintaraga dados gitaris awalnya. wonten nguginipun piyambakipun sedaya nyamikaken grup punika Kus Brothers wonten taun 1958. sawadosipun inspirasi duet Yon ugi Yok punika ya iku Kali Twins, kalih panyekar Amérika sedherekan ingkang kembar. sayangipun lebet perkembangannya grup punika nedhak pola Everly Brothers wonten ing Amérika, amargi ngginakaken 2 panyekar raka duwé rayi yakni Yon ugi Yok. piyambakipun sedaya merekam album satunggal wonten taun 1962. sasampunipun Jan Mintaraga munduraken salira, grup punika nggantos asma dados Kus sedherekan wonten taun 1963.

Beberapa wanci lajeng raka paling yuswa piyambakipun sedaya Jon Koeswoyo pun munduraken salira, dadosipun naksihaken 4 personel raka duwé rayi ingkang dipunpangagengi déning Tonny Koeswoyo. Grup punika lajeng kondur gumantos namanipun dados Koes sedherekan. lebet formasi ingkang énggal punika Yok didaulat ngasta pirantos musik bass gumantosaken sabenan Jon, disamping dados backing vocal mendampingi swanten Yon. Grup punika meraih kesuksesan lebet beberapa album rekaman punikanipun salebetipun beberapa taun sadereng dipenjarakan déning rezim Orde dangu Soekarno wonten ing panjambet Glodok wonten lukar 29 Juni 1965. piyambakipun sedaya dianggap ngamengaken sekar-sekar ngak-ngik-ngok (kekilen-kilenan) ingkang awis masa punika. piyambakipun sedaya akhirnya dibebaskan wonten lukar 29 September 1965 (tepat sadinten sadereng pecahnya abahan 30 September PKI). salukar punika karir bermusik piyambakipun sedaya kondur tindak.

lebet pandaleman Yok Koeswoyo wonten ing ngajeng publik acara Kick Andy ingkang ditayangkan Metro TV wonten Kamis 11 Dhésèmber 2008), terungkap satunggal fakta ingkang salebetipun punika winados. manawi sakasinggihanipun piyambakipun sedaya dipunmlebetaken panjambet wonten masa punika dados kageman kanggé dadosaken Koes sedherekan dados intelijen tandingan (counter intelligence) wonten ing Malaysia. kala punika Indonesia nembé berkonfrontasi kaliyan Malaysia. “Zaman rumiyen wonten KOTI (Komando Operasi paling inggil). Kami direkrut déning panjenenganipun-panjenenganipun, komandannya Kolonel Koesno saking Angkatan samodra. Dibikin seolah-olah pangutus ingkang wonten mboten rena sami kami, lajeng kami dipuntampen. lebet saperlu dipuntampen punika kami mangke saupakara mendel-mendel miyos ugi eksodus datheng Malaysia. wonten ing ngrika kami kanggé dados counter intelligence. sayangipun, pas miyos saking panjambet wonten lukar 29 November, meletus G30S,” cerios Yok.

miyos saking Koes sedherekan[besut | besut sumber]

sanaos meraih kesuksesan lebet bermusik, sayangipun kesugengan anggota grup punika tetap lebet kerekaosan ékonomi. Nomo Koeswoyo berinisiatif mengker posisinya dados penabuh drum wonten taun 1969. panjenenganipun memilih ngupados sampingan wonten ing njawi babagan musik dados panggramen kanggé nyugengi keluarganya. déning Tonny Koeswoyo panjenenganipun dipunutus memilih kanggé fokus wonten musik wonten ing Koes sedherekan utawi miyos. Nomo bersikap langkung pragmatis ugi ngagungani prinsip ingkang bènten kaliyan sang raka, amargi kala punika panjenenganipun sampun krama ugi sampun ngagungani 1 priyantun putra. Posisi drummer ingkang dipuntilaraken Nomo Koeswoyo lajeng dipungantosaken déning Kasmuri (dipuntepang kaliyan aturen Murry).

Yok Koeswoyo sempat memprotes keras majeng putusan rakanipun Tonny ingkang medhalaken Nomo saking band ingkang dipunpangagenginipun. panjenenganipun pun memilih tumut munduraken salira dados wujud solidaritas majeng raka raka ketiganipun kesebat. Yok mboten kresa bergabung kaliyan band énggal kaliyan priyantun njawi wonten ing njawi dinasti Koeswoyo.[1] Solidaritas dhateng rakanipun kesebat bahkan dipuntumindakaken kaliyan upakara ingkang cekap tegas. piyambakipun sedaya mboten mengizinkan pirantos musik (gadhah kulawarga Koeswoyo) yakni bass kagunganipun ugi drum ingkang dipuntilaraken Nomo kanggé dipunamengaken déning para pangameng panggantos wonten ing njawi kulawarga Koeswoyo. piyambakipun sedaya ngendikakaken kersanipun band dipunrampungaken kemawon. langkung tebih bahkan panjenenganipun ugi rakanipun Nomo sempat hampir menghajar Tommy Darmo ingkang dipunkinten ngampil Murry.[2] sayangipun Tonny tetap bersikukuh nglajengaken kiprahnya bermusik kaliyan Yon. déning Tonny, posisi Yok dados pangameng bass dipungantosaken déning bassis bènten ingkang asalipun saking njawi kulawarga Koeswoyo yakni Totok Adji Rahman. Tonny pun akhirnya mengubah asma band enggalipun dados Koes Plus. piyambakipun sedaya ngasilaken album I Koes Plus volume I wonten taun 1969.

mlebet Koes Plus[besut | besut sumber]

Yok akhirnya berubah penggalihan ugi kersa bergabung grup Band Koes Plus gumantosaken posisi Totok Adji Rahman dados bassis wonten taun 1970. Sejak punika tetap wonten lebet grup Koes Plus ingkang wonten ing lajeng dinten kadadosan meraih kesuksesan dados salah satunggal grup legendaris wonten ing Indonesia. Bahkan Koes seolah dados nalendra lebet donya musik bantala tirta wonten ing era 1970-an. Koes Plus babaran langkung saking 100 album ugi sakageman agung dados malih-sekar hits ingkang melegenda ngantos kala punika.

asma Koes Plus miwiti dielu-elukan khalayak sasampunipun tampil ngampilaken sekar "rekaos" mawi "manis ugi gandrung" lebet acara Jambore Band wonten ing Istora Senayan November 1970. kala punika Yon sareng Koes Plus tampil sareng band Panbers ugi beberapa band sohor bèntenipun. Sejak punika popularitas Koes Plus seolah mboten terbendung, menggelegak, ugi nalendrani indhustri musil Indonesia. tirah-tirah sasampunipun Koes Plus mindhah datheng label Remaco ingkang dipunpangagengi Eugene Timothy. Koes Plus akhirnya dados mesin hits ingkang lajeng dipacu tiada kendel déning Remaco. lebet cathetan wonten taun 1974 Koes Plus merilis sakiwa-tengené 24 album ingkang duwé artos saben sewulan pisan Koes Plus merilis 2 album.

Periode 1970-an seolah dados era piyambakipun sedaya. sekar-sekar piyambakipun sedaya hits wonten ing tangga sekar Indonesia, dipunsekaraken sedaya umur, kados "Bujangan", "timur-Mudi", "kondur datheng Jakarta", ugi bèntenipun. piyambakipun sedaya ugi dados kartika iklan beberapa produk: unjukan ringan F&N, mobil Toyota Kijang, sampul buku serat, dsb. Bahkan group punika kadadosan merilis langkung saking 100 album ngados jinis aliran musik kados Pop, Dangdut, Melayu, Keroncong, Jawi, Folksong, Rock, Bosanova, Qasidah, Rohani Natal, Pop peputra, dsb. sekar-sekar piyambakipun sedaya kathah ingkang dados hits ingkang melegenda sapanjang masa ngantos kala punika.[3]

lebet Grup Koes Plus, kajawi dados bassis ugi backing vocal Yok ugi tumut menciptakan sekar ugi nyekar. Beberapa sekar ingkang dipunsekaraken panjenenganipun wonten ing antawisipun ya iku "Kolam sesepan", "Why Do You Love Me", "Tul Jaenak", Nusantara 3, Nusantara 5, Nusantara 8, dsb. swanten Yok inggil sanget, kathah sekar ingkang dipunsekaraken panjenenganipun asring ngginakaken nada-nada ingkang cekap inggil, kados wonten sekar "Jemu" ugi "Da Da da", dll. Yok gadhah swanten ingkang paling andhap ugi paling inggil lebet Koes Plus. panjenenganipun mboten naté mlebet wonten swanten pals tatkala sekar menuju datheng nada inggil.

mbiyantu No Koes[besut | besut sumber]

sanaos saupakara resmi Yok tergabung kaliyan Koes Plus, sayangipun kecelakan Yok kaliyan rakanipun Nomo mboten surut amargi persaingan wonten ing antawis kaping kalih band papan inggil kala punika. Yok kaping beberapa mbiyantu group No Koes dados pangameng bass kanggé mengisi beberapa sekar group No Koes. Bahkan panjenenganipun ugi asring menyumbangkan sekar ciptaannya kanggé rakanipun Nomo. déning Nomo sekar Yok dipunsekaraken kaliyan saé lebet album-album No Koes. kecelakanipun kaliyan Nomo ugi nglajeng kaliyan rekaman album putranipun Sari Yok Koeswoyo ingkang direkam wonten ing studio Lieman gadhah Nomo.

Blo’on Group[besut | besut sumber]

wonten ing sela kevakuman Koes Plus wonten periode taun 1970an Yok sempat nyalirakaken satunggal band duwé asma Blo'on Group. sekar-sekar piyambakipun sedaya umummya bernuansa cucud. Group ingkang diasuh déning Yok punika punika beranggotakan Nadjib Oesman ex pangameng keyboard band Cockpit), Jimmy (rhythm), Imam (Drum), Agus (Bass), ugi S.Kamdi sapriyantun pelawak anggota Trio Ceking dados vokalisnya. Group punika sempat merekam beberapa albumnya wonten ing Yukawi Record kaliyan sponsor lajeng saking rakanipun Nomo Koeswoyo. Album satunggal bergenre sekar Pop Indonesia, nembekaken album kaping kalih seri Pop cucud antawis bènten sekaripun Pelawak yuswa , Tukang Sate, dll.

Kepioniran Yok lebet Bermusik[besut | besut sumber]

salah satunggal sekar ciptaan Yok ingkang melegenda ngantos kala punika ya iku Kolam sesepan ingkang megengaken kekayaan bantala tirta Indonesia. amargi sekar kesebat ugi beberapa sekar seri Nusantara ciptaannya, Yok paling kathah nyagedaken pangregen berupa ambeng jene ugi piala. sekar-sekar ciptaan Yok ugi kathah didaur ulang déning panyekar wonten ing era punikanipun. kados ta sekar Pop Jawi Tul Jaenak sempat dipopulerkan kondur déning Group Lawak tepang era 1970-80-an Bagio CS ugi dipunteng Kempot wonten taun 1990-an. panjenenganipun ugi asring menciptakan sekar kanggé Koes Plus ingkang ngginakaken bahasa Inggris kados How Much I Love You, Tears are Falling, We Love Each Other, dll. salah satunggal sekar berbahasa Inggris ciptaannya sempat populer wonten ing Australia berjudul Why Do You Love Me ugi satunggal sekar berbahasa Perancis berjudul Vivre Heureux wonten taun 1978.amengan bass Yok pun kathah nyaged pujian. wonten ing antawisipun ya iku saking Alex & Yakub (Kembar Groups) mastani manawi gembong Koes Plus sayektos ya iku Yok Koeswoyo. “panjenenganipun ingkang menciptakan beat lebet Koes Plus salebetipun punika. ”[4]

Instrumen[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]

  • https://nadatjerita.wordpress.com/tag/sejarah-koes-plus/
  • http://seleb.tempo.co/read/news/2010/06/20/001256795/legenda-50-tahun-koes-plus-wawancara-yon-koeswoyo
  • http://anton-djakarta.blogspot.com/2008/02/kisah-keluarga-koeswoyo.html
  • http://www.newsmusik.co/index.php/legend/item/1398-cerita-tentang-koes-plus/1398-cerita-tentang-koes-plus?start=25