Whani Darmawan

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Whani Darmawan (lair ing Yogyakarta, 24 Mèi 1966; umur 53 taun) inggih punika salah satunggalipun tokoh teater saking Indonesia. Namanipun misuwur ing jagat teater Indonesia jalaran sawenèh pakaryanipun, antawisipun minangka sutradara, juru paraga, panganggit lakon, ugi proyek-proyek sanèsipun. Whani sampun makarya sesarengan kaliyan tokoh lan komunitas antawisipun Butet Kartaredjasa, Teater Gandrik, Komunitas Salihara, Agus Noor, Emha Ainun Nadjib, Djaduk Ferianto, Ifa Isfansyah, Riri Riza, Mira Lesmana, Metro TV, lan sanèsipun. Taun 2004, piyambaikpun kapilih déning prodhuser filem South Star Golden Globe ing njero filem Bali Project saperlu maragakaken minangka teroris Indonesia, Imam Samudra. Whani ugi nyerat lan mbabaraken buku antologi kaliyan Balai Bahasa Yogyakarta, nyerat buku Jurus Hidup Memenangi Pertarungan, Dahana Cinta Rahwana Shinta, Andai Aku Seorang Pesilat, lan nyerat kolom wonten Koran Desa Panggungharjo. Piyambakipun ugi naté kadhapuk dados salah satunggalipun paraga ing filem Pendekar Tongkat Emas lan Drupadi.[1][2][3][4][5][6][7]

Latar wingking[besut | besut sumber]

Whani Darmawan lair ing Yogyakarta, 24 Mèi 1966. Miwiti minangka dados paraga taun 1986 kanthi lakon Akal Bulus Scapin ingkang dipunsutradarani Indra Jaya Hasan. Taun 1990, piyambakipun nyengkuyung pagelaran kanthi irah-irahipun Lautan Jilbab, minangka sutradara. Lakon ingkang kapundhut saking buku kanthi irah-irahanipun Lautan Jilbab angginantipun Emha Ainun Nadjib, punika awujud satunggalipun sketsa sandiwara, ngandhut babagan kamanungsan salebetipun Islam ingkang sesulihipun awujud jilbab. Pagelaran punika dianakaken wonten ing Go Skate Surabaya, kanthi paraga cacahipun 120 tiyang. Taun 1992, taksih kaliyan Emha Ainun Nadjib, piyambakipun ugi kadhapuk dados sutradara kanggé pagelaran Perahu Retak utawi Santri Kidlir, nyariyosaken babagan Islam salebetipun "pakunjaran" Kraton Mataram, setungalipun lakon ingkang kaanggit kanggé mangsuli kaanan sosial-relijius ing mangsanipun Orde Baru, kanthi tokoh Raden Mas Kalong lan Syech Jangkung.

Kaliyan Butet Kartaredjasa miyos Yayasan Bagong Kusudiarjo, Whani Darmawan didhapuk kanggé nggulawenthah Pentas Kolosal Hari Bhayangkara ing Markas Brimob Kelapa Dua, Jakarta. Wonten ing pagelaran Sidang Susila ingkang dipunwontenaken taun 2008, Whani didhapuk dados sutradara. Semanten ugi wonten pagelaran Matinya Tukang Kritik anggitanipun Agus Noor, piyambakipun ngarahaken sakabehipun pagelaran ingkang dipunparagani Butet punika.

Wonten jagatipun perpileman Indonesia, taun 2008 Whani Daramawan naté katut déning Teater Koma ing pagelaran Kabaret Gado Gado Pulitik ingkang digiyaraken wonten Metro TV. Ing taun iku uga, Riri Riza ndhapuk piyambakipun dados salah satunggalipun paraga wonten film Drupadi, Duryudana.

Pakaryan[besut | besut sumber]

Minangka sutradara[besut | besut sumber]

  • 2016-Rancak Pencak Silatari 2016
  • 2015-Dahana Cinta Rahwana Shinta8
  • 2012-Aksi Gelar Kagunan, Brimob Polri Kes. Kalimantan Timur
  • 2012-Pentas kolosal Hari Bhayangkara
  • 2008-Sidang Susila
  • 2006 – 2005 Matinya Tukang Kritik
  • 2003-Metanietzsche; Boneka Sang Pertapa
  • 2003-Loyola Pada Sebuah Désa
  • 2002-Sampariana Gonzaga
  • 1998-Karno Tanding
  • 1992-Perahu Retak / Santri Kidlir
  • 1990-Lautan Jilbab

Minangka juru paraga[besut | besut sumber]

  • 20-21 Agustus 2016-Semangkuk Sup Makan Siang atau Cultuurstelsel
  • 10-11 Agustus 2016-Semangkuk Sup Makan Siang atau Cultuurstelsel
  • Oktober 2015-Fundamentalisme Insyaf
  • 2015-Dahana Cinta Rahwana Shinta
  • 2013-Pandito in love body version
  • 2013-Monolog “Sang Pendeta danKekasihnya.”
  • 2012-Gandamayu
  • 2011-Karna
  • 2010-Opera Tan Malaka
  • 2010-Rakyat yang Suka Bertanya
  • 2009-Kulawarga TOT
  • 2008-Drupadi
  • 2008-Doa yang Mengancam
  • 2008-Sidang Susila
  • 2006-Metaniezsche; Boneka Sang Pertapa
  • 2005-Matinya Seorang Pejuang
  • 2004 – 2005-Film Bali Project
  • 2004 & 2005-Metaniezsche; Boneka Sang Pertapa
  • 2003-Departemen Borok
  • 2003-Monolog Orang-Orang Asing
  • 2002-Metaniezsche; Boneka Sang Pertapa
  • 2002-Mas Tom
  • 2000-Yunus Terapung Di Lambung Paus
  • 2000 – 1999-Brigade Maling
  • 1999 – 1998-Endgame
  • 1994-Film Biola Bangsaku
  • 1994-Emaus
  • 1992-Kemerdekaan
  • 1992-Perahu Retak / Santri Kidlir
  • 1991-Lautan Jilbab
  • 1990-Monumen Keadilan
  • 1990-Interograsi No. 1
  • 1989-Dajjal
  • 1987-Kebebasan Abadi
  • 1987-Awas
  • 1986-Akal Bulus Scapin

Ugi pirsani[besut | besut sumber]

Réferènsi[besut | besut sumber]

  1. Tempo:Menteri Anies Kepincut Orasi Whani Darmawan, diakses 26 April 2017
  2. Tembi.net:Pencak Silat Sebaga Daya Hidup yang Menghidupi, diakses 26 April 2017
  3. JogjaNews:Alasan Paseduluran Angkringan Silat Pas Gelar Flasmob Rancak Pencak di Amplaz, diakses 26 April 2017
  4. Gudeg.net:Whani Darmawan, diakses 26 April 2017
  5. Indonesia Film Center:Whani Darmawan, diakses 26 April 2017
  6. Suara Merdeka:Whani Garap Semangkuk Sup Makan Siang, diakses 26 April 2017
  7. The Jakarta Post:Tan Malaka an Opera Bsence, diakses 26 April 2017

Pranala njawi[besut | besut sumber]