Emha Ainun Nadjib

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Emha Ainun Nadjib
Emha Ainun Nadjib
Latar wuri
Jeneng lair Emha Ainun Nadjib
Jeneng liya Cak Nun
Lair (1953-05-27)Mèi 27, 1953
Jombang, Jawa Timur
Pakaryan Seniman, Penulis Naskah Teater, Budayawan
Hubungan
Pasangan Novia Kolopaking
Anak Sabrang Mowo Damar Panuluh

Emha Ainun Nadjib utawa akrab karo Cak Nun, dikenal budayawan lan intelektual muslim asal Jombang, Jawa Timur. Pria kelahiran 27 Mèi 1953 itu juga dikenal dadi musisi kang akèh ngelantunké lagu-lagu dakwah.[1] Cak Nun, kang saktemené anak kapapat saka 15 bersaudara iku, nempuh pendidikan formalé ing Fakultas Ékonomi Universitas Gadjah Mada (UGM), meski mung dilakoni sak semester thok. tanapi sadurungé urip nglakoni pendidikan ing Pondok Modern Gontor-Ponorogo lan namataké pendidikané ing SMA Muhammadiyah I Yogyakarta.[1] Antarané taun 1970-1975, Cak Nun, nglewati uripé ing Malioboro-Yogyakarta.[1] lan akèh nekuni aktivitas seni lan nggelar pementasan.[1] piang-pirang pementasan spektakuler kang digelar ing antarané, Geger Wong Ngoyak Macan (1989), Patung Kekasih (1989), Keajaiban Lik Par (1988), Mas Dukun (1989), Santri-Santri Khidhir (1990), Lautan Jilbab (1990), Kiai Sableng lan Baginda Faruq (1993) lan Perahu Retak (1992).[1] saliyané iku pernah tau mèlu lokakarya teater ing Filipina (1980), International Writing Program ing Universitas Iowa, AS (1984), Festival Penyair Internasional ing Rotterdam, Walanda (1984) lan Festival Horizonte III ing Berlin Barat, Jerman (1985).[1] tekan saiki Cak Nun aktif 'berbaur' karo masarakat lan nglakoni aktivitas kesenian, agama, pendidikan pulitik lan sinergi ékonomi.[1] lan tetep rutin dadi narasumber pengajian bulanan karon komunitas Masarakat Padang Bulan, ing laladan-laladan liya.[1]

Sawentara aktivitas musiké dilakoni karo kelompok musik arahané, Musik Kiai Kanjeng.[1] Kelompok musik iki nggwa lagu-lagu sholawat nabi lan syair-syair religius kang temané dakwah.[1] liyané iku bojoné aktris Novia Kolopaking iki,[2] seorang penulis buku lan nulis pirangpirang naskah theater.[1] ing antarané bukuné kang populer ya iku Lautan Jilbab (1989, Puisi), Seribu Masjid Satu Jumlahnya (puisi, 1990), Cahaya Maha Cahaya (puisi, 1991), Sastra Yang Membebaskan (1985), Slilit Sang Kiai (1991), Sudrun Gugat (1994), Anggukan Ritmis Kaki Pak Kiai (1995), lan liya-liyané.[1] sadurungé karo Novia Kolopaking, Cak Nun tau nikah lan wis peputran kang saiki dadi vokalis grup band Letto, Noe.[1] saka pernikahan karo Novia, Cak Nun duwé patang putra.[1]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. a b c d e f g h i j k l m n emha ainun nadjib diununduh tanggal 19 Juni 2011
  2. Ainun Nadjib lan Dakwah kultural dipununduh tanggal 22 Juni 2011