Teater Koma

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Teater Koma ya iku kelompok seni téater kang diadegaké ing tanggal 1 Maret 1977 ing Jakarta . [1] Minangka kelompok téater kang wis cukup tuwa, Teater Koma duwé reputasi apik ing ajang téater Indonésia . Ana 111 repertoar (naskah drama) kang dilakokaké, ing layar tivi lan ing panggung konvènsional. Dhèwèké kabèh kerep nindakaké karya kréatif kayata ing Pusat Kesenian Jakarta , Taman Ismail Marzuki , TVRI , Gedung Kesenian Jakarta , lan kutha-kutha liyan ing sajabané Jakarta. Téater Koma ya iku perkumpulan seni non-profit. Saiki, kelompok iki didhukung déning 30 anggota aktif, lan 50 anggota kang bisa mèlu nganggo cara nyocogaké wektu. Tokoh utama ing Teater Koma ya iku N. Riantiarno . Saliyané dadi pimpinan, dhèwèké uga kerep dadi sutradhara lan panulis skènariyo. Naskah-naskah Nano arang dilakokaké déning kelompok téater liyané lan dadi matéri kanggo festival téater ing dhaerah-dhaerah. [2] [3] [4]

Panemu[besut | besut sumber]

Kang dianggep  Angkatan Panemu  ya iku 12 wong pekerja téater kang sapisanan ngadegaké Teater Koma, antarané

  1. N. Riantiarno
  2. Ratna Madjid
  3. Rima Melati
  4. Rudjito
  5. Jajang Pamontjak
  6. Titi Qadarsih
  7. Syaeful Anwar
  8. Cini Goenarwan
  9. Jimi B. Ardi
  10. Otong Lenon
  11. Zaenal Bungsu
  12. Agung Dauhanadalah

Kiprah Teater Koma[besut | besut sumber]

Teater Koma minangka kelompok teater merdika lan nglakokaké pagelaran kang ngetokaké kritik sosial - politik ing nagara. Téater iki uga minangka akibat kudu ngadhepi larangan pentas lan larangan saka panguwasa. Upaya apa waé uga dilakokaké liwat 'program apresiasi' (PASTOJAK, Pasar Tontonan Jakarta, kang dianakaké sesasi ing PKJ-TIM, Agustus 1997 , diiloni déning 24 kelompok kesenian saka njero lan njaba nagara). Kelompok iki tansah nyoba optimis. Nduwèni pangarep-arep yèn téater berkembang sehat, bebas saka politik praktis lan dadi tontonan kang dibutuhaké déning macem-macem kelompok masyarakat. [5] [6]

Teater Koma percaya yèn téater bisa dadi jembatan kanggo keseimbangan batin lan dalan cara kanggo gawé rasa seneng manungsa. Sajujuré, nggambaraké liwat téater, uga dipercaya minangka salah sawijining cara kanggo nemokaké akal sehat- budi-nurani. Teater Koma ya iku kelompok téater kang konsistèn lan prodhuktif. Uga dicathet duwé akèh pamirsa kang setya. Pentasé kerep dianakaké ing luwih saka 14 dina. [7] [8]

Repertoar[besut | besut sumber]

Teater Koma nglakokaké karya-karyané N. Riantiarno, antarané:

  • Rumah Kertas 
  • Maaf.Maaf.Maaf 
  • J.J, Kontes 1980 
  • Trilogi Opera Kecoa (Bom Waktu, Opera Kecoa, Opera Julini) 
  • Opera Primadona 
  • Sampek Engtay 
  • Banci Gugat 
  • Konglomerat Burisrawa 
  • Pialang Segi Tiga Emas 
  • Suksesi 
  • RSJ atau Rumah Sakit Jiwa 
  • Semar Gugat 
  • Opera Ular Putih 
  • Opera Sembelit 
  • Samson Delila 
  • Presiden Burung-Burung 
  • Republik Bagong

Teater Koma uga nglakokaké karya para dramawan kelas donya

  • The Comedy of Error dan Romeo Juliet (William Shakespeare) 
  • Woyzeck (Georg Buchner) T
  • he Three Penny Opera dan The Good Person of Shechzwan (Bertolt Brecht) 
  • Orang Kaya Baru-Kena Tipu-Doea Dara-Si Bakil-Tartuffe (Moliere) 
  • Women in Parliament (Aristophanes) 
  • The Crucible (Arthur Miller) 
  • The Marriage of Figaro (Beaumarchaise) 
  • Animal Farm (George Orwell) 
  • Ubu Roi (Alfred Jarre) 
  • The Robber (Freidrich Schiller)

Rujukan[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]