Gedhung Kesenian Jakarta

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Gedung Kesenian Jakarta

Gedhung Kesenian Jakarta punika salah satunggaling wewangunan sepuh tilas sajarah pamaréntah Walanda ingkang ngantos sapunika taksih wonten ing Jakarta Pusat.[1] Gedhung punika panggennaipun para seniman saking saindenging Nusantara.[1] Gedhung punika kanggé pertunjukkan asil kréasi seni kados ta drama, teater, filem, sastra, saha sanès-sanèsipun.[1] Gedhung punika salah satunggaling wewangunan ingkang dipunyasa kanthi gaya neo-renaisance.[1] Gedhung Kesenian Jakarta punika dipunyasa nalika taun 1821 ing Weltevreden.[1] Gedhung punika dipunwastani Theater Schouwburg Weltevreden ugi misuwur kanthi nama Gedhung Komedi.[1] Gedhung Kesenian Jakarta punika manggon wonten Jalan Gedung Kesenian No. 1 Jakarta Pusat.[1] Ide wontenipun gedhong punika saking Gubernur Jenderal Walanda, Daendels.[1] Ide punika banjur dipuntindakaken kaliyan Gubernur Jenderal Inggris ingkang anami Thomas Stamford Raffles nalika taun 1814.[1] Gedhung ingkang gadhah sajarah punika dipunbentuk kanthi gaya empire kaliyan arsitèk Arsitek Para perwira Jeni VOC ingkang namanipun Mayor Schultze.[1] Sajarah gedhong punika, gedhong punika naté dipun-ginakaken kanggé Konggrès Pemoeda ingkang sepisanan nalika taun 1926.[1] Wonten gedhong punika ugi nalika tanggal 29 Agustus 1945, Présidhèn RI ingkang sepisanan inggih punika Ir. Soekarno ngresmekaken Komite Nasional Indonésia Pusat (KNIP) banjur sidhang makaping kaping wonten gedhong punika.[1] Gedhung punika lajeng dipundadosaken musiyum.[2]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. a b c d e f g h i j k l bappedajakarta.go.id(dipunundhuh tanggal 19 September 2011)
  2. indotravelers.com(dipunundhuh tanggal 19 September 2011)