Wekdal Jayanipun Islam

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa
Peta wewengkon kakuaosanipun Islam wekdal Jayanipun.

Wekdal Jayanipun Islam inggih punika wekdal kaemasan Islam wekdal dipunpandhegani déning Abbasiyah wiwit abad (abad kaping 8), ngantos dumugi wekdal Bagdad dipunlemponganaken Mongol ing taun 1258. Wekdal Jayanipun Islam dipuntandhani déning minggahipun kakhalifahan Abbasiyah lan pamindahan kutha krajan saking Damaskus dhateng Bagdad. Dhinasti Abbasiyah dipunpengaruhi déning parentah-parentah Al-Quran lan Hadist, kados "tinta satunggaling sarjana punika langkung sae tinimbah rah-ipun satunggaling tentara", ingkang nengenaken nilai pendidikan.

Wekdal semanten donya Arab dados punjering intelektual tumraping ilmu pengetahuan, filsafat, kedhokteran, lan pendidikan. Abbasiyah nengengaken babagan ilmu utawi kawruh lan anjumenengaken kedhunging kawicaksanaan ing Bagdad, ing papan punika para sarjana Muslim utawi non-Muslim ngupadi nerjemahaken lan ngempalaken sadaya kawruh pengetahuan donya dhateng basa Arab. Kathah karya-karya klasik jaman kina ingkang kedahipun sampun ical ananging saged dipunslametaken kanthi dipunterjemahaken dhateng basa Arab lan Pèrsi lan ing tembenipun lajeng dipunterjemahaken dhateng basa Turki, basa Ibrani, lan basa Latin.

Sadanguning periodhe punika donya Arab dados punjering koleksi budaya ingkang jangkep, kawruh ilmu pengetahuan dipunpendher saking Romawi Kina, Cina, India, Iran, Mesir, Yunani, lan Bizantium. Ing mangsa punika sampun dipun-ginakaken sistem desimal lan aljabar ing kawruh ilmu Matematika.

Kawruh Pengetahuan lan Budaya[besut | besut sumber]

Ing wekdal punika sampun dipun-ginakaken sistem panyeratan ingkang langkung gampil lan sampun dipun-ginakaken kertas. Kertas sumebar saking Cina lan dipunginakaken ing wewengkon Muslim wekdal abad kaping wolu, dugi ing Spanyol (lan salajengipun sumebar ing sadaya wewengkon Éropah) ing abad ka-10. Kertas punika langkung gampil dipunprodhuksi tinimbang perkamen, cendherung retak dipunbandhingaken kaliyan papirus, lan saged ngrembesaken tinta, saengga angel dipunbusak lan sae kangge dipunginakaken damel cathetan. Tukang damel kertas ing wekdal Islam nyusun methode perakitan naskah ingkang ukuran asilipun langkung ageng tinimbang ingkang wonten ing Éropah sadungunipun ma-abad-abad. Saking wekdal kajayaan Islam punika donya nepangi kertas. Pamarentah Islam ing wekdal kasebat dipunayomi déning para ulama lan ilmuwan. Dana utawi arta ingkang dipuntelasaken kangge program gerakan nerjemahaken kangge terjemahan dipunkirakaken sabandhing kaliyan kaping kalihipun anggaran penelitian taunan Kerajaan Inggris Medical Council. Para ulama ingkang linuwih lan penerjemah misuwur, kados Hunain ibnu Ishaq pikantuk gaji saking pamarentah dipunprakirakaken sami kaliyan gaji atlet profesional ing wekdal sapunika.

Cathetan suku[besut | besut sumber]

Pranala njawi[besut | besut sumber]