Tortilla

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Tortilla gandum
Litograf ing taun 1836 wong wadon kang lagi gawé tortilla ing Meksiko déning Carl Nebel
Wiktionary-logo.svg
Pirsani informasi ngenani Tortilla ing KamusWiki.
Wikibooks
Wikibooks gadhah buku kanthi sesirah

Tortilla [1][2] iku roti tipis tanpa ragi kang digawé saka jagung kang digiling utawa gandum. Tortilla padatan tinemu ing Meksiko, Amérika Tengah, Amérika Sarékat lan Kanada. Kang digawé saka jagung giling iku tortilla ala Amérika Lor lan akèh kang nganggep yèn tortilla iku minangka tortilla kang 'asli'. Faktane pancen tipe tortilla iki wis ana sadurunge bangsa Éropah teka menyang bawana Amérika, lan ngentukake jeneng 'tortilla' saka wong-wong Spanyol amarga arep padha karo kue lan endhog dadar tradisional Spanyol. Miturut ngèlmu asaling tembung (etymology), tembung tortilla asalé saka tembung torta kang duwé teges kue kang wujudé bunder.[3]

Tortilla kang kagawé saka gandum iku asiling inovasi sawisé terigu digawa marang donya kang anyar saka Spanyol nalika laladan iku isih dadi laladan jajahan Spanyol. Roti iki agawé saka adonan kang ana banyune tanpa ragi, lan banjur digawé tipis lan dimasak kaya déné tortilla jagung. Tortilla gandum iki arep padha benget karo roti tanpa ragi kang wis misuwur ing Arab, nagara-nagara ing Mediterania Lor lan Asia Kidul, sanajan luwih tipis lan luwih cilik ukurane. Ing Tiongkok dikenal kanthi sesebutan laobing (烙餅), kue kandel wujudé bunder kaya pizza, déné ing India ana roti kang kagawé saka gandum. Kekarone iku tuladhané kue daka nagara liya kang arep padha karo tortilla.

Cathetan sikil[besut | besut sumber]

  1. ^ (ing basa Inggris)aibonline.com Tortilla Statistics and Trends (kaundhuh tanggal 24 Agustus 2011)
  2. ^ (ing basa Spanyol)elsalvador.com Cultivarán el maicillo para producir miel (kaundhuh tanggal 24 Agustus 2011)
  3. ^ (ing basa Inggris)bbc.co.uk Tortilla (Spanish omelette) (kaundhuh tanggal 24 Agustus 2011)