Tetikus

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Cara nganggo tetikus mekanikal.
1. Bal muter ing wayah digunakaké.
2. Penggulung X lan Y nyekétèm (mencengkeram) bal uga migunani kanggo mlaku.
3. Cakram dinerjemahake kanggo mlaku tumuju ing kodhe sarana bolongan cahya.
4. LED inframerah mancarake lewat cakram.
5. Sensor ngumpulskr pantulan cahya ksng duwé mupsngst bisa ngubsh posisi X lan Y.

Tetikus (basa Inggris: mouse) iku piranti komputer utawa piranti kang minangka prosès utawa nglebokaké data ing sajeroning komputer saliyané blabag tik. Tetikus kanthi jeneng mangkono dijupuk saka kabel kang kemlawé mèmper buntut tikus [1].

Tetikus kapisanan digawé ing taun 1963 déning panjenengané Douglas Engelbart wangun kayu kanthi duwé siji tombol. Wujud kang di gawé ing kaloro ya iku wis dilengkapi 3 tombol. Taun 1970, Douglas Engelbart nepungaké tetikus kang bisa ngerteni panggonan X-Y ing layar komputer, tetikus misuwur kanthi jeneng X-Y Position Indicator (indikator panggonan X-Y).

Wangun tetikus kang paling umum duwé rong tombol ya iku kang ana ing kiwa ndhuwur lan tengen ndhuwur lan bisa dipencèt. Semana uga, komputer-komputer basis Macintosh uga bisa mupangatake tetikus siji tombol.

Cathetan suku[besut | besut sumber]