Tetikus

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Cara nganggo tetikus mekanikal.
1. Bal muter ing wayah digunakaké .
2. Penggulung X lan Y nyekétèm (mencengkeram) bal uga migunani kanggo mlaku .
3. Cakram dinerjemahake kanggo mlaku tumuju ing kodhe sarana bolongan cahya.
4. LED inframerah mancarake lewat cakram.
5. Sensor ngumpulskr pantulan cahya ksng duwé mupsngst bisa ngubsh posisi X lan Y.

Tetikus (basa Inggris: mouse) iku piranti komputer utawa piranti kang digunakaké kanggo prosès utawa nglebokaké data ing sajeroning komputer saliyané blabag tik. Tetikus kanthi jeneng mengkana dijupuk saka kabel kang kemlawé mèmper buntut tikus [1].

Tetikus kapisanan digawé ing taun 1963 déning panjenengané Douglas Engelbart wangun kayu kanthi duwé siji tombol. Wujud kang di gawé ing kaloro ya iku wis dilengkapi 3 tombol. Taun 1970, Douglas Engelbart nepungaké tetikus kang bisa ngerteni panggonan X-Y ing layar komputer, tetikus misuwur kanthi jeneng X-Y Position Indicator (indikator panggonan X-Y).

Wangun tetikus kang paling umum duwé rong tombol ya iku kang ana ing kiwa ndhuwur lan tengen ndhuwur lan bisa dipencèt. Semana uga, komputer-komputer basis Macintosh uga bisa mupangatake tetikus siji tombol.

Cathetan suku[besut | besut sumber]