Tancang

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Jump to navigation Jump to search
Tuwuhan Tancang (Bakau/Mangrove)
Alas Bakau

Tancang utawa Tanjang, kondhang kanthi jeneng "Bakau" (Basa Indonesia) utawa "Mangrove" (Basa Inggris) ya iku sawijining jinis tuwuhan kang urip ing alas bakau. Tuwuhan tancang duwé sipat unik amarga minangka gabungan saka ciri-ciri tuwuhan kang urip ing dharat lan ing segara. Lumrahé tancang duwé sistem oyot kang nonjol (oyot napas/pneumatofor), sawijining cara adhaptasi marang kaanan lemah kang ora akèh oksigèn utawa anaerob.[1]

Karakteristik[besut | besut sumber]

Karakteristik tancang ya iku:

  • Tancang urip ing pinggiran pasisir
  • Tancang duwé oyot tunjang kang nyolok lan akèh cawangé.
  • Oyot tunjang minangka wujud adhaptasi tancang marang lingkungan pasisir
  • Godhong tunggal, dumunung adhep-adhepan, nglompok ing pucuk pang, kanthi kuncup katutup lan nggulung lancip.
  • Godhongé eliptis, kandel lunyu wujud kulit, wernané ijo utawa ijo semu kuning, pucuka lancip.
  • Kembangé ngrrombol sajeroning payung tambahan.
  • Makutha putih ana rambuté utawa gundhul wernané semu kuning, miturut jinisé.
  • Wujud wohé wujud endhog kang dawa pada karo woh pir kang cilik, wernané ijo semu soklat.[2]

Manfaat[besut | besut sumber]

Manfaat saka tandurann tancang ing antarané:

  • kanggo ngadang ombak gedhé kang mara ing pasisir
  • woh tancang bisa diolah dadi sirup, woh tancang kang bisa diolah kang asalé saka jinis Sonneratia.[3]

Jinis-jinis spésiès tancang[besut | besut sumber]

Ing ngisor iki jinis-jinis spésiès tuwuhan tancang/bakau[1]:

  1. Acanthus ebracteatus
  2. Acanthus ilicifolius
  3. Acrostichum aureum
  4. Acrosticum speciosum
  5. Aegialitis annulata
  6. Aegiceras corniculatum
  7. Aegiceras floridum
  8. Amyema anisomeres
  9. Amyema gravis
  10. Amyema mackayense
  11. Avicennia alba
  12. Avicennia eucalyptifolia
  13. Avicennia lanata
  14. Avicennia marina
  15. Avicennia officinalis
  16. Barringtonia asiatica
  17. Bruguiera cylindrica
  18. Bruguiera exaristata
  19. Bruguiera gymnorrhiza
  20. Bruguiera hainessii
  21. Bruguiera parviflora
  22. Bruguiera sexangula
  23. Calophyllum inophyllum
  24. Calotropis gigantea
  25. Camptostemon schultzii
  26. Cerbera manghas
  27. Ceriops decandra
  28. Ceriops tagal
  29. Clerodendrum inerme
  30. Derris trifoliata
  31. Excoecaria agallocha L.
  32. Finlaysonia maritima
  33. Gymnanthera paludosa
  34. Heritiera globasa
  35. Heritiera littoralis
  36. Hibiscus tiliaceus
  37. Ipomoea pes-caprae
  38. Kandelia candel
  39. Lumnitzera littorea
  40. Melastoma candidum
  41. Morinda citrifolia
  42. Nypa fruticans
  43. Osbornia octodonta
  44. Pandanus odoratissima
  45. Pandanus tectorius
  46. Passiflora foetida
  47. Phemphis acidula
  48. Pogamia pinnata
  49. Rhizophora apiculata
  50. Rhizophora mucronata
  51. Rhizophora stylosa
  52. Ricinus communis
  53. Sarcolobus globosa
  54. Scaevola taccada
  55. Scyphiphora hydrophyllacea
  56. Sesuvium portulacastrum
  57. Sonneratia alba
  58. Sonneratia caseolaris
  59. Sonneratia ovata
  60. Stachytarpheta jamaicensis
  61. Terminalia catappa
  62. Thespesia populnea
  63. Wedelia biflora
  64. Xylocarpus granatum
  65. Xylocarpus mekongensis
  66. Xylocarpus moluccensis
  67. Xylocarpus rumphii[1]

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Cathetan sikil[besut | besut sumber]

  1. a b c [1]
  2. [2]
  3. [3]