Rallidae

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Rallidae
Kalamangsa: Early Eocene-Recent
American Purple Gallinule in water.jpg
Porphyrio martinica
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Animalia
Filum: Chordata
Klas: Aves
Subklas: Neornithes
Infraklas: Neognathae
Superordho: Neoaves
Ordho: Gruiformes
Famili: Rallidae
Vigors, 1825

Rallidae, utawa manuk rail ya iku kulawarga manuk ukuran cilik nganti sedheng, kanthi cacah jinis kang akèh. Akèh spésiès kang mapan ing papan teles lan cedhak banyu, kaya ta pinggir kali, wadhuk  lan banarawa. Uga ana kang tinemu ing papan garing nanging ora tinemu ing ara-ara wedhi, kutub lan laladan salju.

Kulawarga manuk iki tinemu kabèh bawana kajaba Antartika

Ékologi[besut | besut sumber]

Ciri paling umum saka jinis manuk iki ya iku mapan ing grumbul lan sesuketan cedhak kali, rawa-rawa, utawa wadhuk. Lumrahé padha seneng ndhelik ing sesuketan lan angèl disinaoni déning para wasis.

Lumrahé spésiès iki bisa mlayu kesit amarga sikilé kang kuat. Driji kang dawa migunani kanggo urip ing lemah empuk lan ora rata. Suwiwiné gepak lan ora bisa mabur adoh. Rallidae jinis manuk kang luwih seneng mlayu tinimbang mabur. Sawetara spésiès malah ora bisa mabur nalika mangsané wuluné mbrodhol[1].

Akèh spésiès kang banjur cures amarga tumekané kéwan liya kaya ta kucing, tikus, lan babi.

Lumrahé, rallidae iku omnivora. Akèh spésiès sing mangan invertebrata, lan uga woh-wohan lan wewijènan. Mung sawetara spésiès sing herbivora[2].

Laku nalikané tumangkar ora akèh dimangertèni, kalebu perkara pasangané kang monogami, poligami, utawa poliandri. Nalika ngendhog cacah antarané lima nganti sepuluh, nanging ana uga ngasilaké mung siji utawa limalas iji. 

Filogeni[besut | besut sumber]

Ing ngisor iki babaran filogèni saka Rallidae déning John Boyd.[3]



?Rougetius


Rallinae

Anurolimnas




?Biensis



Rallus





?Gymnocrex



Gallirallus





?†Aphanapteryx



?†Erythromachus




Dryolimnas




Crex



Lewinia









Gallinulinae
Pardirallini


Pardirallus



Mustelirallus





Amaurolimnas



Aramides




Gallinulini

?Pareudiastes





Tribonyx



Porzana





Paragallinula




Gallinula



Fulica







Porphyrioninae
Porphyrionini

Aphanocrex



Porphyrio




Himantornithini


Himantornis



Megacrex






Aenigmatolimnas



Poliolimnas





Gallicrex



Amaurornis






Zaporniini

Rallina



Zapornia



Laterallini


Micropygia



Rufirallus





Laterallus





?Mundia



Creciscus





Coturnicops




Hapalocrex



Limnocrex












Rujukan[besut | besut sumber]

  1. ^ Horsfall & Robinson (2003): p. 209
  2. ^ Horsfall & Robinson (2003): pp. 206–207
  3. ^ Boyd, John (2007). "GRUAE I-Opisthocomiformes & Gruiformes". Dijupuk 30 December 2015.