Pusô

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Pusô
Puso- Rice from Cebu City.JPGPuso of cooked rice.JPG
Top: kinasing ("heart-shaped") pusô from Cebu;
Bottom: binaki ("frog-shaped") langbay from Tacloban
Jeneng liyanéhanging rice, poso, pusó, langbay, lambay, linambay, bugnóy, patupat, katumpat, piyoso, pyiusopusu, sinambong, ta’mu, temu, tamu, tam-o
AjanganMain course
Panggonan asalPhilippines
Hawa ajanganHot or room temperature
Woworan pokokRice cooked inside of pouch made from woven young palm leaves
Buku masakan: Pusô  Médhia: Pusô

Pusô utawa tamu, sing asring dikenal nganggo basa Inggris Filipina minangka " beras gantung ", yaiku kue beras Filipina sing digawe saka beras sing nggodhok ing kanthong tenunan godhong aren. Sing paling umum ditemokake ing bentuk oktafolat, berlian, utawa persegi panjang, nanging bisa uga ana ing macem-macem bentuk kompleks sing ditenun kanthi rumit. Dikenal kanthi macem-macem jeneng ing saindenging Filipina kanthi macem-macem variasi, nanging biasane digandhengake karo budaya panganan jalanan saka masarakat Visayan lan Moro . [1] [2] [3]

Pusô ngrujuk marang cara masak lan nyawisake sega ing godhong sing ditenun, mula ora nuduhake resep tartamtu. Sejatine bisa nyebut macem-macem cara nyiyapake pari, wiwit polos, nganti gurih utawa legi. Ora preduli, kabeh mau ana kantong sing ditenun ing endi sega diwutahake lan dimasak kanthi godhok. Pusô dibedakake karo masakan Filipina liyane sing dibungkus godhong kaya suman, binalot, lan pastil, sing terakhir nggunakake godhong sing mung dibungkus panganan lan dilipat utawa diikat. Kosok baline Pusô, nggunakake godhong tenunan rumit minangka kanthong.


Pusô ana gandhengane karo panganan sing padha ing budaya Austronesia sing tani pari, utamane ketupat Malaysia lan Indonesia, sanajan sing pungkasan diwatesi karo bentuk berlian lan ditenun kanthi beda. [1] Versi sing nduwe bentuk octahedron sing mirip banget sing diarani atupat uga ditemokake ing Guam sadurunge kolonial, sadurunge budidaya pari kuno ing pulau kasebut diganti jagung sing digawa wong Spanyol. [4]

Lechon ayam (pitik panggang) disuguhake nganggo pusô
Tausug ta'mu umume disajikake karo satti saos kacang
Binaki -style pusô with inihaw (barbecue Filipino)
Kinasing -style pusô saking Cebu
Ilocano patupat, varian manis sing biasane wujud segi papat digawe saka beras ketan sing digodhog ing campuran santen lan gula muscovado

Panganan sing padha[besut | besut sumber]

Puso ana gandhengane karo sajian sing padha ing budaya Austronesia sing tani pari, kayata ketupat Indonesia lan Malaysia, sanajan sing terakhir nuduhake intine utawa bentuk segitiga. Ketupat uga dirajut beda, ing basa rwaning lan lembaran godhong ngeculke ora metu ing titik sing padha, minangka ing paling puso Filipino. Dheweke uga misuwur digandhengake karo Idul Fitri kaya tamu saka wong Filipina Muslim. Ketupat meh padha karo versi tamu pinad ing antarane wong -wong Filipina Muslim sing paling gedhe, sing bentuke kaya inten sing rata, sanajan uga tenunan kanthi beda. [5] Ing Hindhu Bali, varian bentuk inten sing padha sing diarani ketipat utawa tipat digunakake minangka persembahan kanggo dewi pari Dewi Sri . [6]

Deleng uga[besut | besut sumber]

Referensi[besut | besut sumber]

  1. a b Nocheseda, Elmer I. (2011). "The Art of Pusô: Palm Leaf Art in the Visayas in Vocabularios of the Sixteenth to the Nineteenth Centuries" (PDF). Philippine Studies. 59 (2): 251–272. Masalah sitiran: Tenger <ref> ora trep; jeneng "Nocheseda2011" diwedharaké ping bola-bali déné isiné béda
  2. Cabigas, Estan (8 September 2009). "Puso: Cebu's heart of rice". Langyaw. Dibukak ing 3 January 2019.
  3. "Ang Pusó Mo!". Bocu Delights. 2010-05-06. Dibukak ing 3 January 2019.
  4. Cunningham, Lawrence J. (1992). Ancient Chamorro Society. Bess Press. p. 140. ISBN 9781880188057.
  5. Sri Lestari (20 January 2015). "Tipat Cantok, Kuliner Khas Bali yang Tak Membosankan". Kompas.com (ing basa Indonesia). Dibukak ing 22 January 2015.
  6. Lebumfacil, Marigold (18 July 2012). "Puso: More than hanging rice". The Philippine Star. Dibukak ing 3 January 2019.