Prosciutto

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Prosciutto di Parma PDO
Prosciutto di Parma, ham producing.jpg
Prosciutto
AjanganAntipasto
Panggonan asalItaly
Panganan sairibJamón serrano
Buku masakan: Prosciutto di Parma PDO  Médhia: Prosciutto di Parma PDO

Prosciutto ( /prəˈʃt, prˈ-/ prə-SHOO-toh, proh-, [1] [2] palafalan jroning basa Italia: [proʃˈʃutto] ) [3] minangka ham Italia sing wis garing garing sing biasane diiris tipis lan disajikake ora dimasak; gaya iki diarani prosciutto crudo ing basa Italia (utawa mung crudo ) lan dibedakake karo ham masak, prosciutto cotto .

Sawetara wilayah duwe variasi prosciutto, masing-masing kanthi drajad status dilindhungi, nanging sing paling diregani yaiku Prosciutto di Parma PDO saka wilayah Emilia-Romagna lan Prosciutto di San Daniele PDO saka wilayah Friuli Venezia Giulia . Beda karo Speck Italia, adhedhasar wilayah Tyrol Selatan lan uga dikenal minangka Speck Alto Adige PGI, sing uga ham sing garing, garing ora bisa ngrokok.


Jeneng prosciutto lan prosciutto crudo umume, lan ora dijenengi sebutan, lan bisa uga menehi jeneng utawa nggambarake macem-macem ham sing kurang luwih mirip karo crudo prosciutto Italia utawa ham garing sing wis garing liyane ing saindenging jagad. [4] [5] [6]

Prosciutto di Parma
Uyah ditambahake ing sikil daging babi

Gunakake[besut | besut sumber]

Irisan prosciutto crudo ing masakan Italia asring dadi antipasto, dibungkus nganggo grissini, utawa diiringi melon utawa ara. Uga dipangan minangka iringan sayuran musim semi sing dimasak, kayata asparagus utawa kacang polong . Iku bisa uga ing prasaja pasta sauce digawe karo krim, utawa Tuscan sajian saka tagliatelle lan sayuran. Iki digunakake kanggo diiseni kanggo daging liyane, kayata daging sapi, minangka bungkus daging sapi utawa steak, ing roti isi, utawa topping pizza.

Saltimbocca minangka panganan daging sapi Italia, ing endi eskalop daging sapi diiseni godhong sage sadurunge dibungkus karo prosciutto banjur digoreng. Prosciutto asring disajikake ing sandwich lan panini, kadang variasi ing salad Caprese, kemangi, tomat lan mozzarella seger.

Sepiring prosciutto
Culatello
Antipasto karo Prosciutto

Cathetan lan referensi[besut | besut sumber]

  1. "PROSCIUTTO". Cambridge English Dictionary. Cambridge University Press. Dibukak ing 14 August 2019.
  2. "Prosciutto". Collins English Dictionary. HarperCollins. Dibukak ing 14 August 2019.
  3. [1] Entry prosciutto in the Dizionario d'ortografia e di pronunzia, by Bruno Migliorini, Carlo Tagliavini, Piero Fiorellihan and Tommaso Francesco Bórri.
  4. Florence Fabricant, "A New American Prosciutto", New York Times October 2, 2017
  5. El Artesano, "1st Argentinian Prosciutto"
  6. "Ακροκώλιον, το καλύτερο ελληνικό προσούτο φτιάχνεται στην Ευρυτανία", viewtag.gr, September 14, 2016