Daging sapi enom

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Jump to navigation Jump to search
Bangké-bangké daging sapi enom ing perangané  Rungis International Market kanggo produk-produk daging, ing Prancis (2011).
Daging sapi enom iku daging saka anak-anakané sapi, asringé turunan sapi perah.

Daging sapi enom,utawa basa inggrisé veal, iku aging saka anak-anakané sapi utawa pedèt, béda karo daging sapi sak akewan ternak sing luwih tuwa. Daging sapi enom bisa diprodhuksi saka sapi lanang utawa wedhok saka peranakan apa waé; nanging, akèh-akèhé daging sapi enom saka sapi enom lanangé saka perankan sapi perah[1] amarga peranakan jinis iki sing turah-turah ing kabutuhané indhustri sapi perah. Lumrahé, daging sapi enom iku luwih larang saka daging sapi sing saka kéwan sing luwih tuwa.

Sawenéh metodhe utawa pérangan kanggo produksi daging sapi enom iku kontroversial amarga anané magepokaning karaharjané kéwan iki.

Jinis-jinisé[besut | besut sumber]

Pedèt-pedèt dibebasaké

Ana sawenèh jinis-jinisé daging sapi enom, sanajan mangkono, sawenéh istilah ing ngisor iki béda-béda gumantung marang nagarané. Jinis-jinisé sapi enom kalebu:

  • Bob veal: Calves dibelèh nalika umuré isih mung minggon (tuwa dhéwé sesasi umuré) sing boboté tekan 30 kg.[2]
  • Formula-fed ("putih" utawa "diombèni susu") daging sapi enom: Pedèt-pedèt iki dianakaké karo diombèni susu formula minangka suplemèn. Werna dagingé iku putih gading utawa jambon kaya krim, ketok padhet, apik, lan kaya bludru wujudé. Pedèt-pedèt iku mau lumrahé dibelèh nalika nganti umuré wis 18 nganti 20 minggu, sing boboté 450 nganti 500 pound (200 tekan 230 kg).[3]
  • Nonformula-fed ("abang" utawa "dipangani gandum") veal: Pedèt-pedèt iki dianakaké kanthi diwènèhi pakan gandum, dami, utawa panganan padhet liyané, karo susu. Dagingé jinis iki wernané luwih peteng, lan sawenèh warna tambahan kaya marmer lan lemak-lemaké ketok cetha. Iki racaké didhol minangka anak sapi, dudu daging sapi enom. Pedèt-pedèt iku mau dibelèh nalika umuré wis 22 tekan 26 minggu lan boboté 650 tekan 700 pounds (290 tekan 320 kg).[4]
  • Rose veal (ing Britania Raya), Young beef (ing Eropah): Pedèt-pedèt iki dianakaké ing peternakan sing ana gaètané karo program ing Britania Raya jenengé Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals' Freedom Food. Jeneng iki saka warna jamboné, sing asilé saka pedèt-pedèté dibelèh nalika umuré kira-kira 35 minggu.[5]
  • Pasture-raised veal
  • Special-fed veal: Pedèt-pedèt iki diwènèhi pakan nganggo sawiji dièt susu seimbang utawa utawa susu kedelé, digawé dileboni 40 nutrisi wigati, kalebu essential amino acids, karbohidrat, lemak, dat wesi lan mineral-mineral dièt lan vitamin. Nalika taun 2013, akèh-akèhé daging sapi enom ing Amérikah Sarékat iku diwènèhi pakan mirunggan.[6]

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. Stacey, Caroline. "Is veal cruel?". BBC Food-Food matters. BBC. Diarsip saka sing asli ing 2007-05-29. Dijupuk 2013-08-12. 
  2. "Veal". Encyclopaedia Britannica. Dijupuk 2013-08-12. 
  3. "Milk-fed veal definition". Ontario Veal Association. Dijupuk 2013-08-12. 
  4. Grain-Fed definition in Recommended Code of Practice for Raising Farm Animals from carc-crac.ca Archived August 6, 2007, at the Wayback Machine.
  5. LeTrent, Sarah (August 6, 2013). "Targeting consumers' beef with veal". Eatocracy (blog). CNN. Dijupuk 2013-08-12. 
  6. LeTrent, Sarah (August 6, 2013).