Plabuhan

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Pelabuhan Tanjung Priok

Plabuhan ya iku fasilitas kang nan ing pinggir samudra, kali, utawa tlaga kanggo sandhar kapal lan mindhahaké barang kargo lan penumpang.[1] Plabuhan racaké duwé piranti-piranti kang dirancang mligi kanggo ngamot lan mbongkar momotan kapal-kapal sing labuh.[1] Crane lan gudhang nganggo piranti pendingin uga disediakaké déning pihak pengelola utawa swasta kang duwé kepentingan.[1] Kerep uga ing saubengé plabuhan dibangun fasilitas penunjang kaya pabrik pengalèngan lan pemrosèsan barang.[1] Peraturan Pamaréntah RI No.69 Taun 2001 ngatur ngenani plabuhan, fungsi lan penyelengaraan pelabuhan.[2]

Jinis Pelabuhan[besut | besut sumber]

(Adhedasar PP N.69 Taun 2001)

  1. Miturut Alame
  2. Miturut Peleyanane
  3. Lingkup Pelayaran
  4. Kapal kang olèh manggon
  5. Wewengkon pengamanan béya cuké
  6. Kegiatan pelayaran
  7. Peranan

Tembung plabuhan segara minangka nangani kapal-kapal segara.[3] Pelabuhan perikanan ya iku pelabuhan kang kanggo berlabu kapal-kapal penangkap iwak lan dadi panggon kanggi distribusi lan pasar iwak.[3] Klasifikasi pelabuhan perikanan ana 3, ya iku: Plabuhan Perikanan Pasisir, Plabuhan Perikanan Nusantara, an Plabuhan Perikanan Samudra.[3] Kang kudu digatekake supaya plabuhan bisa kanggo:

  • Ana kanal-kanal segara kang lumayan jero (minimum 12 mèter)
  • Ana Perlindungan saka angin, ombak, dan bledeg
  • Akses transportasi penghubung kaya sepur lan truk.

Plabuhan utama donya[besut | besut sumber]

Pelabuhan Wellington nalika wengi

Peringkat plabuhan donya miturut volume lalu-lintas momotan kargo kontainer (sajeroning yutan TEU) (2004):

  1. Plabuhan Hong Kong Tiongkok | 21.9
  2. Plabuhan Singapura Singapura | 20.6
  3. Plabuhan Shanghai Tiongkok | 14.6
  4. Plabuhan Shenzhen Tiongkok | 13.7
  5. Plabuhan Pusan Koréa Kidul | 11.3
  6. Plabuhan Kaohsiung Taiwan | 9.7
  7. Plabuhan Rotterdam Walanda | 8.3
  8. Plabuhan Los Angeles Amérika Sarékat | 7.3
  9. Plabuhan Hamburg Jerman | 7.0
  10. Plabuhan Dubai Uni Emirat Arab | 6.4
  11. Plabuhan Antwerp Bèlgi | 6.0
  12. Plabuhan Long Beach Amérika Sarékat | 5.8
  13. Plabuhan Klang Malaysia | 5.2
  14. Plabuhan Qingdao Tiongkok | 5.1
  15. Plabuhan New York/New Jersey Amérika Sarékat | 4.4
  16. Plabuhan Jakarta Indonesia

Sumber: Situs Pelabuhan Klang

Uga delengen: Situs infoplease untuk peringkat pelabuhan dunia, 2003

Rujukan[besut | besut sumber]

Suyono, RP, Capt. Sipping, Pengangkuta Intermodal Ekspor Impor Melalui Laut,2003, Jakarta: Penerbit PPM.

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Cathetan suku[besut | besut sumber]