Paska

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Paska
Martiniouk Paska.JPG
Traditional Ukrainian paska bread with a pysanka and willow switches
JinisSweet bread
Panggonan asalEuropean / Eurasian countries with predominant Orthodox religion
Woworan pokokMilk, butter, eggs, sugar
Buku masakan: Paska  Médhia: Paska

Paska ( Basa Ukrania: пáска , romanized: páska, literally: " Paskah ", Basa Géorgia: პასკა , romanized: paska literally: " Paskah ", wekasanipun saka Aramaic , romanized: ?, literally: " Paskah ") [1] minangka budaya Ukraina [2][3][4][5] tradhisi roti Paskah lan khusus nyebar ing negara-negara sing duwe agama utawa budaya Ortodok Wétan sing utama karo Kekaisaran Bizantium kuno.[6] Roti Paska minangka unsur tradisional ing preinan Paskah ing Ukraina, Armenia, Bélarus, Romania, Ruslan, Georgia, Moldova lan bagean-bagean Bulgaria, uga Turki, Iran lan diaspora Asyur – Kasdim-Syriac . Amarga rakete geografis, mula uga nyebar ing Slowak. Kangge uga dipangan ing negara-negara kanthi populasi imigran saka Eropa Wétan kayata Amerika Serikat, Kanadha lan Inggris.

Paska digawe karo susu, mentega, endhog, glepung, lan gula, kajaba pascau Rumania sing resep biasane kalebu krim legi, keju pondok, lan / utawa krim asem bebarengan karo endhog, gula, kismis, lan rum . Campuran endhog lan banyu digunakake kanggo glasir.

Simbolisme Kristen[besut | besut sumber]

Kue roti Paska ing Belgorod Oblast, Ruslan

Wong-wong Kristen sing setya ing pirang-pirang negara Kristen Wétan mangan roti iki nalika Paskah. Simbolisme Kristen digandhengake karo fitur roti jinis paska. Ing njero paska bisa dadi swirl warna kuning lan putih sing diarani makili patine Gusti Yesus, lan putih nggambarake Roh Suci . Versi liya kalebu coklat, beras, utawa uga campuran gurih adhedhasar keju. Versi digawe nganggo ceri maraschino sing ditambahake kanggo nglambangake permata kerajaan kanggo ngurmati patine Yesus.[7]

Pască
Pasca.JPG
Pască with cheese
JinisPastry
Panggonan asalRomania, Moldova
Woworan pokokeggs, sour cream, fresh cheese, raisins, sugar
Buku masakan: Pască  Médhia: Pască

Referensi[besut | besut sumber]

  1. "Артос: пасхальный хлеб". Православный журнал "Фома" (ing basa Inggris). 2018-04-14. Dibukak ing 2019-02-25.
  2. Hudgins, Sharon, author. (15 May 2018). T-bone whacks and caviar snacks : cooking with two Texans in Siberia and the Russian Far East. ISBN 978-1-57441-722-7. OCLC 1035845794. For Russians, paskha is also the name of a special cheese desert made only for Easter, always accompanied by the Russian Easter bread kulich. For Ukrainians, however, Paska is the name of their own Easter Bread, a wide, round, yeast-raised, sweet bread decorated with white icingCS1 maint: multiple names: authors list (link)
  3. "Ukrainian Easter Bread". Martha Stewart (ing basa Inggris). Dibukak ing 2020-05-24.
  4. "Traditional Easter Recipes: Paska (Ukraine)". www.tasteatlas.com. Dibukak ing 2020-05-24.
  5. "paska | Ukrainian recipes". Ukrainian recipes - for a tasty life (ing basa Inggris). Dibukak ing 2020-05-24.
  6. Delfavero, Gina. "Orthodox traditions observed locally for Easter season". TribLIVE.com (ing basa Inggris). Dibukak ing 2018-11-19.
  7. Joan Halmo Celebrating the church year with young children Liturgical Press, 1988 ISBN 978-0-8146-1580-5. 159 pages. page 43