Orang utan

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Orangutan[1]
Status konsèrvasi
Klasifikasi èlmiah
krajan: Animalia
filum: Chordata
kelas: Mamalia
ordo: Primata
kulawarga: Hominidae
Subkulawarga: Ponginae
Elliot, 1912
Genus: Pongo
Lacépède, 1799
Jinis spésiès
Simia pygmaeus
Linnaeus, 1760
Spesies

Pongo pygmaeus
Pongo abelii

Distribusi Orang utan

Orang utan (utawi orangutan, nama sanésipun inggih mawas) inggih punika sajinis munyuk ageng kanthi lengen dawa saha wulunipun semu abrit utawi coklat, ingkang taksih gesang ing alas tropika Indonesia saha Malaysia, mliginipun ing Pulo Kalimantan saha Sumatera.[2]

Deskripsi[sunting | sunting sumber]

Istilah "orang utan" dipunpendhet saking basa Indonesia, inggih punika ‘orang’ ingkang ateges manungsa lan ‘utan’ ingkang ngemu teges ‘alas’. Orang utan wonten kalih spesies, inggih punika orang utan sumatera (Pongo abelii) lan orang utan kalimantan (borneo) (Pongo pygmaeus).[3] Ingkang unik nggih punika orang utan gadhah kekerabatan ingkang caket kaliyan manungsa ing tingkat kingdom animalia, ing pundi orang utan gahdhah tingkat DNA ingkang sami antawis 96.4%.

Ciri-Ciri[sunting | sunting sumber]

Orang utan gadhah badan ingkang lemu saha ageng, gulunipun ageng, lengen ingkang dawa lan kiyat, suku ingkang cekak, saha boten gadhah buntut.[4]

Orangutan gahdhah dhuwur antawis 1.25-1.5 meter. [5]

Badan orang utan kebak kaliyan rambut abrit semu coklat.[6] Orang utan gadhah sirah ingkang ageng kanthi posisi lambe ingkang inggil.[4]

Nalika dumugi tingkat kematangan seksual, orang utan jantan gadhah pelipis ingkang lemu ing kekalih sisihipun, ubun-ubun ingkang ageng, rambut dados dawa saha janggut ing sekitar praupan.[7] Orang utan gadhah indera ingkang sami kaliyan manungsa, inggih punika pangrungu, paningal, pangganda, pangecap, sarta paraba.[4]

Bobot orang utan jantan antawis 50-90 kg, dene orang utan babon bobotipun antawis 30-50 kg.[5] Telapak tanganipun gahdhah sekawan driji dawa katambah setunggal jempol.[4] Telapak sukunipun ugi gadhah sungsunan driji ingkang mirip kaliyan manungsa.[4]

Orang utan taksih kalebet ing spesies kera besar kadosta gorila lan simpanse.[3] Golongan kera besar mlebet ing klasifikasi mammalia, gadhah ukuran otak ingkang ageng, mata ingkang tumuju ing ngajeng, saha tangan ingkang saged nggegem.[3]

Klasifikasi[sunting | sunting sumber]

Orang utan kalebet kewan vertebrata, ingkang ateges bilih orang utan gadhah tulang belakang. Orang utan ugi kalebet kewan mamalia lan primata.

Spésiés lan Subspsiés[sunting | sunting sumber]

1. wonten kalih jinis spesies orang utan, inggih punika Orangutan Kalimantan / Borneo (Pongo pygmaeus) lan Orangutan Sumatra (Pongo abelii). [8]

2. Keturunan Orang utan Sumatra lan Kalimantan benten wiwit 1.1 dumugi 2.3 yuta taun kapengker.[8]

3. Subspecies

  • Pembelajaran genetik sampun mengidentifikasi 3 subspesies Orangutan Borneo : P.p.pygmaeus, P.p.wurmbii, P.p.morio.[8] piyambak-piyambak subspesies berdiferensiasi kaliyan daerah sebaran geografisipun saha nglimputi ukuran badan.[8]
  • Orangutan Kalimantan Tengah (P.p.wurmbii) mapan ing daerah Kalimantan Barat lan Kalimantan Tengah. Sedaya punika minangka subspesies Borneo ingkang paling ageng.[8]
  • Orangutan Kalimantan daerah Timur Laut (P.p.morio) mapan ing daerah Sabah lan daerah Kalimantan Timur.[8] Sedaya punika minangka subspesies ingkang paling alit.[8]
  • Sakmenika boten wonten subspéciés orangutan Kalimantan ingkang saged dipunkenali.[8]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Groves, C. (2005-11-16). Wilson, D. E., and Reeder, D. M. (eds). ed. Mammal Species of the World (cithakan ka-3 ed.). Johns Hopkins University Press. pp. 183-184. ISBN 0-801-88221-4. http://www.bucknell.edu/msw3.
  2. ^ (en)National Geographic
  3. ^ a b c (en)Orangutan Foundation
  4. ^ a b c d e (en)Senses
  5. ^ a b (en)Orangutans
  6. ^ (en)Red Ape
  7. ^ (en)Biology
  8. ^ a b c d e f g h (en)[http://www.seaworld.org/animal- info/info-books/orangutan/scientific-classification.htm Spesies]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Orang_utan&oldid=835636"