Olimpiade Fisika tingkat Dunia

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Olimpiade Fisika tingkat Dunia (Inggris: World Physics Olympiad utawi WoPhO) inggih punika sebuah kompetisi fisika tahunan kanggé siswa sètingkat SMA se-donya. WoPhO kawiwitan badhé kalajèngakèn ing kutha Mataram, Lombok, Indonesia ing tanggal 28 Dhésèmber 2011 - 3 Januari 2012[1]. Ide wiwitan penyelènggaraanipun WoPhO asalipun saking Olimpiade Fisika Internasional / International Physics Olympiad (IPhO) dan Olimpiade Fisika Asia / Asian Physics Olympiad (APhO) ing punika kompetisi tahunan fisika internasional lan Asia kanggé siswa setingkat SMA. Kompetisi ènggal punika dipunprakarsani déning Prof. Yohanes Surya Ph.D., tiyang fisikawan ingkang misuhur kaliyan kiprahipun nghantarakèn Tim Olimpiade Fisika Indonesia (TOFI) dados langganan medali emas ing pinten-pinten kompetisi Sains/Fisika Internasional.

Bèntenipun WoPhO kaliyan IPhO[besut | besut sumber]

Bèntenipun utama antawis IPhO lan WoPhO inggih punika WoPhO dipunlajengaken ngantos 1 taun kaliyan 3 ronde:

  • Ronde 1: kabuka kanggé umum, sadaya siswa setingkat SMA angsal dherek nglampahi soal-soal fisika ingkang dipunparingaken. Diparingake kesempatan madosi wangsulan saking jurnal-jurnal, paper fisika, buku fisika utawi artikel saking internet. Punika wangsulan saé badhé dipunseleksi masuk 100 ageng ingkang badhé bertanding ing Ronde 3. Soal-soal fisika kasebut ing upload 1 taun sakderenge ronde 3.
  • Ronde 2: kabuka kanggé umum, diskusi pinten-pinten soal WoPhO lan soal-soal olimpiade fisika ngantos sawatawis 3 wulan.
  • Ronde 3: Para peserta ingkang lolos ing seleksi ronde 1 lan 2 badhé dipunundang ing tuan rumah penyelenggara Olimpiade fisika tingkat donya, lan ngantos pinten-pinten dinten badhé bertanding nyelanggaraaken soal-soal fisika.

Pratélan Penyelenggara WoPhO[besut | besut sumber]

Kiprah Indonesia ing WoPhO[besut | besut sumber]

  • 2011: Ing WoPhO kawiwitan, Indonesia kaasil angsal 2 medali emas, 2 medali perak lan 7 medali perunggu. Sanes meraih medali emas, siswa saking Indonesia, Christian George Emor, ugi nyabet predikat The Best Host Participant. Sawetara kanggé ndamel soal, Dr Oki Gunawan, alumni TOFI 1993 kaasil ndamel soal eksperimen "A Rotary Magnetic Drag System for Conductivity Measurement" ingkang miturut tim juri punika luar biyasa. Ndamel soal sanès saking Indonesia ingkang ugi angsal penghargaan arupi yatra tunai sebesar 25.000 dollar AS inggih punika Edwin Handoko Tanin, manawi siswa SMA, lan Andika Putra, alumni TOFI 2004, amargi soal eksperimen ingkang dipundamel "Experiment on Granular Material" dipunnilai luar biyasa.[4]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

Ndelengen uga[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Réferènsi[besut | besut sumber]