Olimpiade Fisika tingkat Dunia

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Olimpiade Fisika tingkat Dunia (Inggris: World Physics Olympiad utawi WoPhO) inggih punika sebuah kompetisi fisika tahunan kanggè siswa sètingkat SMA se-dunia. WoPhO kawiwitan badhè kalajèngakèn ing kota Mataram, Lombok, Indonesia ing tanggal 28 Desember 2011 - 3 Januari 2012[1]. Ide wiwitan penyelènggaraanipun WoPhO asalipun saking Olimpiade Fisika Internasional / International Physics Olympiad (IPhO) dan Olimpiade Fisika Asia / Asian Physics Olympiad (APhO) ing punika kompetisi tahunan fisika internasional lan Asia kanggè siswa setingkat SMA. Kompetisi ènggal punika dipunprakarsai dèning Prof. Yohanes Surya Ph.D., tiyang fisikawan ingkang misuhur kaliyan kiprahipun nghantarakèn Tim Olimpiade Fisika Indonesia (TOFI) dados langganan medali emas ing pintèn-pintèn kompetisi Sains/Fisika Internasional.

Bentenipun WoPhO kaliyan IPhO[besut | besut sumber]

Bentenipun utama antawis IPhO lan WoPhO inggih punika WoPhO dipunlajengaken ngantos 1 taun kaliyan 3 ronde:

  • Ronde 1: kabuka kangge umum, sadaya siswa setingkat SMA angsal dherek ngelampahi soal-soal fisika ingkang dipunparingaken. Diparingake kesempatan madosi wangsulan saking jurnal-jurnal, paper fisika, buku fisika utawi artikel saking internet. Punika wangsulan sae badhe dipunseleksi masuk 100 ageng ingkang badhe bertanding ing Ronde 3. Soal-soal fisika kasebut ing upload 1 taun sakderenge ronde 3.
  • Ronde 2: kabuka kangge umum, diskusi pinten-pinten soal WoPhO lan soal-soal olimpiade fisika ngantos sawetawis 3 wulan.
  • Ronde 3: Para peserta ingkang lolos ing seleksi ronde 1 lan 2 badhe dipunundang ing tuan rumah penyelenggara Olimpiade fisika tingkat dunia, lan ngantos pinten-pinten dinten badhe bertanding nyelanggaraaken soal-soal fisika.

Daftar Penyelenggara WoPhO[besut | besut sumber]

Kiprah Indonesia ing WoPhO[besut | besut sumber]

  • 2011: Ing WoPhO kawiwitan, Indonesia kaasil angsal 2 medali emas, 2 medali perak lan 7 medali perunggu. Sanes meraih medali emas, siswa saking Indonesia, Christian George Emor, ugi nyabet predikat The Best Host Participant. Sawetara kangge ndamel soal, Dr Oki Gunawan, alumni TOFI 1993 kaasil ndamel soal eksperimen "A Rotary Magnetic Drag System for Conductivity Measurement" ingkang miturut tim juri punika luar biasa. Ndamel soal sanes saking Indonesia ingkang ugi angsal penghargaan arupi yatra tunai sebesar 25.000 dollar AS inggih punika Edwin Handoko Tanin, menawi siswa SMA, lan Andika Putra, alumni TOFI 2004, amargi soal eksperimen ingkang dipundamel "Experiment on Granular Material" dipunnilai luar biasa.[4]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

Ndelengen uga[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Réferènsi[besut | besut sumber]