Matius

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Rasul Matius ya iku wong Kristen sing urip ing abad pisanan Masèhi lan kalebu keduabelas murid Yesus, sing kecathet ana ing Perjanjian Baru ing Alkitab Kristen. Bapaké jenengé Alfeus, lan Matius tau nyambut gawé dadi pangumpul pajeg ing Kapernaum. Matius ana ing tulisan Kristen wiwitan, sing kalebu tiga Injil Sinoptik. Matius dipercaya dadi penyusun utawa sumber utama saka Injil Matius, salah sijiné saka papat Kitab Injil ing Alkitab.

Gambar di gelas berwarna: Santo Matius di St. Matthew's German Evangelical Lutheran Church di Charleston, South Carolina.

Matius diakui dadi santo sing apik ana ing Gréja Katulik lan Ortodoks Timur.

Kaya déné telu juru nulis injil liyané, Matius kerep digambar déning wong Kristen dadi lanang sing duwé swiwi, sing nuduhaké malaikat sing ndikté dhéwéjé nalika isih nulis.

Kalebu salah sijiné pangikut wiwitan lan rasul Yesus Kristus, Matius wiwitané kecathet ing Injil Matius 9:9 lan Matius 10:3 sing kawentar tilarpemungut cuké saka Kapernaum sing diundhang Yesus dadi Rolas Rasule Yesus dhéwé. Ing pérangan Alkitab liyané, Matius dilebokaké ing pratélan Rolas Rasul, tanpa katrangan apa-apa bab awaké Matius, ing Markus 3:18, Lukas 6:15 lan Kisah Para Rasul 1:13. Dianggep padha karo Lewi, putra Alfeus, sing dicathet ing Injil Markus lan Injil Lukas. Matius duwé tugas mungut cuké saka wong Yahudi kanggo ratu Herodes Antipas. Prastawa diundangé Matius dadi rasul karo Yesus wong Nazaret kacathet ing 3 Injil. Miturut Perjanjian Baru, Matius dadi saksi bangkit lan munggahé Yesus ing Swarga.

Matius fasih nganggo basa Aram lan Yunani. Sawisé diundhang dadi muridé Yesus, Matius ngundang Yesus teka ing omahé saperlu pista. Ndeleng kahanan iku, para ahli kitab lan wong Farisi ngritik Yesus bab gelem mangan bareng pemungut cuké lan wong-wong dosa. Yesus njawab: “Aku teka dudu kanggo ngundang sing bener, nanging wong sing dosa.”

Matius uga ditulis ana ana ing Talmud.

Miturut tradisi Kristen, Matius ngabaraké Injil 15 taun ing kalangan masarakat Yahudi ing Yudea, lan banjur keliling ing nagara liyané, kalebu Etiopia, Makedonia, Pèrsi, lan Parthia. Gréja Katulik Roma lan Gréja Ortodoks sing duwé tradisi yèn Matius mati syahid.

Kitab-kitab Injil sabenereéora nyantumaké jenengé panulisé [1], kanthi tradisional, Injil Matius dipercaya ditulis déning Matius dhéwé [2] sing notabèné dadi punggawa pamaréntah ing Kapernaum, provinsi Galilea sing duwé tugas mungut cuké.

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ Holman Concise Bible Commentary ed. David S. Dockery -2011, hlm. 402
  2. ^ D. R. W. Wood, New Bible Dictionary, InterVarsity Press, 1996. p 739.


Rasul Yesus Kristus
Panginjil: Yohanes | Matius | Markus | Lukas
Sanèsipun: Petrus | Andreas | Yakobus | Filipus | Bartolomeus | Tomas/Didimus
Yakobus anak Alfeus | Simon tiyang Zelot | Yudas Tadeus | Yudas Iskariot ingkang dipungantos déning Matias